krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uveljavljanje odbitka tujega davka Zda pri prenosu premozenjske pravice

2482  03.04.2021 - 23:27h / Drugi davki in takse / Avtor: 212 / 300 / 1

Pozdravljeni!

Pri plačilu licenčnine s strani ameriškega podjetja fizični osebi ter če ni pridobljene tin številke kako speljat prav stvar.

Koliko jz razumem, je treba pri obrazcu za akontacijo dohodnine iz prenosa premozenjske pravice poleg polja 4 pri uveljavljanju odbitka izpolniti tudi polje 5, če se ne uveljavlja pa se polja 5 ne izpolne?

Američani odtegnejo 30 % če je bil kupec iz ZDA. Sedaj me zanima, če se prav računa sledeče?
od 100 dolarjev bruto se dobi npr. 90 eurov neto, 10 dolarjev je ameriški davek.
Če se uveljavlja odbitek davka, potem se pri prenosu premozenjske pravice računa po sledeči formuli. Bruto- odbitek ameriškega ze plačanega davka = Neto prejemek. Od tega neto prejemka se uveljavi 10 % normiranih stroškov ter od te osnove plača 25 % davka?

Je to pravilno?

Če se pa ne uveljavlja odbitka tujega davka se pa kot osnova uporablja bruto ter od tega 10 % normiranih stroškov ter potem 25 % davek.

Zanima me, podjetje da potrdilo na spletni strani, koliko so plačali neto ter dodatno koliko davka so odtegnili še zraven. Bi bilo tako potrdilo dost za davčne organe ali bolje ne uveljavljat odbitka ter plačat več davka?

Lep pozdrav ter hvala!

 

stari - 06.04.2021 - 08:48

Žal vaš prikaz ni pravilen. Poglejte: Dohodnina - Dohodek iz oddajanja premoženja v najem in iz prenosa premoženjske pravice | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si)
in eDavki - Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz prenosa premoženjske pravice (durs.si)
Pri napovedi boste lahko videli, da se vpiše celoten dohodek od katerega se odštejejo normiranii stroški (če ste do tega upravičeni) in plačani tuj davek. Plačani davek v tujini se odšteje na koncu od obračunanega davka v Sloveniji.