krpan in druščina postani član

Naslov teme: AJPES JE OBJAVIL TOLE

2350  29.03.2021 - 15:23h / Ostalo / Avtor: AJPES JE OBJAVIL / 1511 / 6

AJPES JE OBJAVIL TOLE:
AJPES obvešča zavezance, da je Državni zbor RS 26. 3. 2021 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122-A), ki v 6. členu določa predložitev letnih poročil najpozneje do 30. aprila 2021. Po informaciji Službe za odnose z javnostmi Državnega zbora RS bo zakon v skladu s Poslovnikom DZ RS posredovan v razglasitev predsedniku republike osmi dan po sprejemu, razen v primeru izrednih okoliščin.
 
Čeprav zakon še ne bo objavljen v Uradnem listu RS, bo aplikacija za predložitev letnih poročil na portalu AJPES odprta tudi po 31. marcu 2021. Roki za predložitev premoženjskih bilanc ostajajo nespremenjeni.
 
Vaš AJPES

Kaj to pomeni - 29.03.2021 - 15:33

Kaj boš v prekršku, če boš oddal po 31.03.2021 na AJPES? Je prekršek ali ne?

Kaj pa FURS in davčna bilanca?
 

Betka - 29.03.2021 - 16:01

Ni. Saj to so napisali.  Samo brez Fursovega podaljšanja nisi nič naredil...

Ljuba - 29.03.2021 - 15:41

 
Obvestilnik
ZVEZE RAČUNOVODIJ, FINANČNIKOV IN REVIZORJEV SLOVENIJE
 
 
Za uspešen začetek tedna vam dostavljamo povzetek najpomembnejšega dogajanja na področjih računovodstva, financ in davščin.
 
 
 
POVZETEK NOVIC
Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022, s katerim se med drugim podaljšuje rok za oddajo poročil in davčnih obračunov do 30. aprila 2021. DZ
 
 
 
Skladno s Sklepom o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja so od 1. aprila 2021 določeni novi zneski pavšalnih prispevkov za zavarovance iz 20. člena ZPIZ-2. Furs
 
 
 
Cene stanovanjskih nepremičnin so se v letu 2020 glede na prejšnje leto zvišale za 5,2 %. Najizraziteje so se zvišale cene novih stanovanj (za 5,4 %); sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 5,3 %), rabljenih stanovanj (za 5,1 %) in novih družinskih hiš (za 4,5 %). Surs
 

Mojca - 29.03.2021 - 15:48

ZRS poslala mail: 

Podaljšanje roka za predložitev letnih poročil
in davčnih obračunov 

Spoštovani člani ZRS,
 
26. marca je Državni zbor potrdil novelo zakona o izvrševanju proračuna. Žal na uradnih spletnih straneh institucij ni uradne objave o podaljšanju rokov za oddajo letnih poročil in DDPO.
 
Zavedamo se, da je informacija za vas ključnega pomena. Še vedno pa verjamemo v razumnost odločevalcev.
 
Lep pozdrav,

Ani - 29.03.2021 - 16:19

Kot berem, mora najprej 

FINANCE 29/3

Dva dni pred 31. marcem, torej pred običajnim skrajnim rokom za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil, rok za oddajo še kar ni podaljšan na 30. april. Kljub napovedi vlade, kljub temu, da je bil zakon o izvrševanju proračunov za leti 2021 in 2022 v petek v državnem zboru potrjen. V ta zakon je namreč vlada zapisala tudi predlog o podaljšanju rokov za oddajo obračunov in poročil.
Da bi zakon veljal, mora biti objavljen oziroma razglašen v uradnem listu, za to pa se mora državni svet odpovedati vetu. Informacije o tem, ali se bo odpovedal oziroma kdaj, za zdaj še nimamo. Računovodje, podjetja in podjetniki pa so na trnih, ali bodo lahko obračune in poročila vložili pozneje. Kot so večkrat poudarili, letos podobno kot lani nujno potrebujejo več časa, tudi zaradi upoštevanja protikoronskih pomoči, ki pomenijo dodatne zaplete. Od letnih poročil in pravilnega, predvsem pa optimalnega računanja izgub in drugih postavk bo namreč odvisno tudi, kdo bo moral vračati pomoči.
Kaj pravijo na Ajpesu in Fursu
Na spletni strani Ajpesa je zapisano: "Čeprav zakon še ne bo objavljen v Uradnem listu RS, bo aplikacija za predložitev letnih poročil na portalu odprta tudi po 31. marcu 2021. Roki za predložitev premoženjskih bilanc ostajajo nespremenjeni." Na Fursu novih informacij glede oddaje davčnih obračunov ni.
Nihče konkretno tudi ne pove, ali podjetje oziroma podjetnik tvega kazen, če bo oddal poročilo in obračun po 31. marcu v primeru, da zakon še ne bo objavljen v uradnem listu.
Na Fursu so dodali še, da lahko po zakonu o davčnem postopku obračun odda zavezanec po roku iz opravičljivih razlogov, na katere zavezanec ni mogel vplivati, jih pa mora Fursu obrazložiti v predlogu za pridobitev dovoljenja za oddajo po roku. Obstaja pa tudi možnost samoprijave, najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora, do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.
Kaj vse je šlo narobe pri podaljševanju roka?
Najprej to, da je vlada predlog posredovala v sprejetje šele pred dobrim tednom dni, poslanci pa so o zakonu odločali šele v petek zvečer. Torej nekaj dni pred siceršnjim rokom za oddajo obračunov in poročil.
Predvsem pa je narobe to, da je vlada podaljšanje roka predlagala v zakonu o izvrševanju proračuna, prek katerega namerava ministrstvu za obrambo tudi omogočiti sklepanje večletnih pogodb za investicije v Slovenski vojski, zaradi česar je poslanec Levice Luka Mesec napovedal referendum. Spomnimo, ustavno sodišče je že začasno zadržalo izvajanje zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki v šestletnem obdobju predvideva za 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe. Da gre z v petek sprejetim zakonom za obvod ustavnega sodišča, je v mnenju opozorila tudi zakonodajnopravna služba DZ.
Bodo torej podjetja in računovodje žrtve vladnih načrtov glede vojske?
Možno. Na to so opozarjali tudi poslanci opozicije, ki proti podaljšanju rokov za oddajo obračunov in poročil nimajo nič. V Levici so želeli te določbe iz zakonskega besedila celo izvzeti in urediti z drugim zakonom. A neuspešno.

Ani - 29.03.2021 - 16:20

Da bi zakon veljal, mora biti objavljen oziroma razglašen v uradnem listu, za to pa se mora državni svet odpovedati vetu.