krpan in druščina postani član

Naslov teme: ponovno,nujno - zasebniki v zdravstvu: koncesionarji in davčni obračun 2020

1944  14.03.2021 - 11:26h / Dohodnina / Avtor: bacil / 505 / 5

pozdrav,
PONOVNO, če kdo ve oziroma, kaj boste naredili in kako:
zasebniki v zdravstvu kot koncesionarji: tudi vi morate do 31.3. oddate davčne obračune;
kako jih boste oddali:
1. upoštevan dodatek za delo v kriznem obdobju že za leto 2020 in ga ne boste izločili iz obdavčitve?
2. upoštevan dodatek za delo v kriznem obdobju že za leto 2020 in ga boste izločili iz obdavčitve? tu imam vprašanje: kako ga boste izločili v davčnem obračunu DDD - v kateri rubriki? 2.8? kje drugje?
3. brez upoštevanega dodatka za delo v kriznem obdobju za leto 2020, ker bo nakazilo v 2021? - po denarnem toku, kar sicer za zasebnik ne velja (velja za javni sektor, ki vi niste)
a res nihče nima tega podatka?

teccna - 14.03.2021 - 12:25

upam, da vas prav razumem:
- dodatek za delo po KPJS? - v letu 2020 ga imate (morate imeti) enkrat v strošku plač, in pa vzpostavljeno terjatev za ta zahtevek do države preko knjižbe 164/768 med prihodki. Stroški/prihodki so knjiženi v 2020 in efekt je 0, priliv je bil verjetno kasneje... 

M.a.r.i.a. - 14.03.2021 - 20:21

Za to delo sta bila za leto 2020 izdana vsaj dva računa občini, ki je podelila koncesijo zasebnemu zdravniku. Dva e-računa, ki ju je
bilo nemogoče NE KNJIŽITI. Za zaračunani znesek občini je bila izplačana  (ali vsaj vračunana) plača zaposlenim. Torej kot piše
teccna...prihodek in strošek plač....osnova za davek NIČ. Če bi ta znesek (ne gre za majhne številke, da se razumemo) sedaj še dodatno izvzeli iz obračuna, bi iz naslova tega "recimo mu posla" nastala zmanjšana davčna osnova:). Morda vas je zmotil izzvzem iz obračuna dohodnine za posamezne delavce, prejemnike teh dodatkov.....toda to je bilo v korist delavcem preko obračuna dohodnine na
letni ravni. Delodajalec je dohodnino obračunal in jo odvedel in opravil ustrezna knjiženja. Vračilo dohodnine pa bo delavčeva zgodba.

Po zdravi kmečki logiki mislim, da smo naredili prav....res pa je, da nikoli ne veš kaj in kje te bo udarilo.
 

marja - 15.03.2021 - 10:17

Pozdravljeni, 
tako kot so napisale predhodnice.
Zasebniki- zdravniki koncesionarji so v javnem sektorju,  so javna mreža- posredni uporabniki. To so končno dorekli v lanskem letu. 
Sama sem prebrala vse na to temo in tudi poklicala občino in MZ. Obstaja pa še tolmačenje FURS-a (poiščite na spletni strani, celo konte so napisali  ? prvič...), da to  je PRIHODEK  in strošek hkrati tudi za drugi del izplačil (19.10.2020-31.12.2020) za katerega smo na Ministrstvo za zdravje  (za sekundarij), poslai e-Račun v letu 2021(opravljena storitev 2o2o) in za primarno opravljanje dejavnosti  pa  na občino (ustanoviteljico) nismo poslali račun, ampak samo zahtevek z vsemi prilogami,  za povračilo 65 % za delov kriznem času. Zahtevek smo  tudi poslali v letu 2021, ampak za obdobje leta 2020.
Nekatere občine so sprejemale e-Račun nekatere ne. Naša nam ga je zavrnila. MZ pa je sprejelo, celo zahtevali so ga. Nekatere MO so že izplačala, nekatere ne.
Da povzamem, na eni strani odhodek (plačilo delavcu) na drugi strani prihodek , ki se ne izvzvema. V davčenm obračunu efekt 0.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala  oz.  olajšala delo.
Lep pozdrav.


 

vika - 15.03.2021 - 19:51

Kar se tiče dodatka za delavce (39. čl. KPJS) ni sporno; rezultat za obdavčitev  je nula (str.plače - / prihodek+). Dilema je v delu povračila, ki je obračunan za zasebnika-nosilca dejavnosti, ki nima plače. ZIUPOPDVE 59. čl. pravi, da se dohodek zaposlenih ne všteva v osnovo za dohodnino. Zakon ni jasen, ali velja izuzem iz davčne osnove tudi za nosilce dejavnosti, ki nimajo plače, so pa enako upravičeni do dodatka za delo v krizni razmerah. Tega pojasnila tudi jaz ne najdem.
"marja" a ste toliko prijazna, da prilepite link, kje ste prebrala pojasnila 
Prijazen pozdrav vsem sotrpinom.

marja - 17.03.2021 - 10:45

Potrebno je vedeti, da so zasebni zdravniki koncesionarj, posredni uporabniki proračuna.  
Ministrstvo za finance je dne 5.1.2021 objavilo oz.  poslalo obvestilo vsem
-občinam
-vsem posrednim uporabnikom
-občinski proračun
Zadeva : poziv občinam in posrednim uporabnikom proračuna občin glede posredovanja zahtevkov za izplačilo iz proračuna države. ki se nanašajo na leto 2020, v zvezi s pripravo letnih poročil ter premoženjskih bilanc za leto 2020.
Citiram 
POSREDNI UPORBNIKI PRORAČUNOV OBČIN PRIPRAVIJO ZAHTEVE TER JIH POŠLJEJO SVOJI OBČINI TER EVIDENTIRAJO TERJATVE DO OBČINE, KI SO JI POSREDOVALI ZAHTEVEK : 14/7608.
Zaradi zagotavljanja pravilnih evidenc v poslovnih knjigah in usklajenosti podatkov med pristojnimi ministrstvi in občinami ter posrednimi proračunskimi uporabniki občine, bi se morale vse terjatve občin in posrednih uporabnikov občine, ki se nanašajo na leto 2020 evidentirati pod obdobje 31.12.2020.
konec citata.
Nikjer ne piše, da je potrebno izvezt dodatek za nosilca dejavnosti. 
Moje mnenje pa je, da se tudi dodatek, ki ga "prejme" zasebnik in povečuje  dobiček,  všteva v davčno osnovo. rav bi bilo, da bi ZZZS povečal avanse in to upošteval v končnem obračununu 1-12.

Lep pozdrav