krpan in druščina postani član

Naslov teme: blago iz SLO na HR - davčnemu nezavezancu po pošti , kako se obračuna ddv za poštnino

1572  26.02.2021 - 09:40h / DDV / Avtor: Patricija / 360 / 2

SLO  DZ z ID št , proda blago , hrvaški pravni osebi, ki ni davčni zavezanec - torej račun za  blago je z DDV jem.  Blago bo dostavljeno preko pošte ali GLS ja oz podobno. 
Kako se  prefakturira tak strošek  "  pevoza , storitve "   račun za blago smo izstavili že posebej ,  sedaj bi izstavili drug račun za "povračilo  poštnine ". Prevoz smo organizirali mi. Hvala  vam za ažuren odgovor . 

Uredništvo - 26.02.2021 - 10:04

Po našem mnenju se stroški pošiljanja "prefakturira" z obračunanim slovenskim DDV.

Namreč, načeloma velja, da pri storitvah prevoza blaga med davčnimi zavezanci, ki delujejo kot taki, velja prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 (kraj je tam, kjer ima naročnik sedež dejavnosti). Vendar, skladno z Izvedbeno uredbo 282/2011 (18. člen), je treba dokazovati status prejemnika storitev, da je davčni zavezanec (tj. da vam je posredoval svojo ID številko za namene DDV). V opisanem primeru tega nimate - vaš kupec se ni identificiral za namene DDV, zato se prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 ne more uporabiti. Ker vam ni posredoval ID številke za namene DDV, ga smatrate kot osebo, ki ni davčni zavezanec - uporabi se tretji odstavek 28. člena ZDDV-1. Kraj je tam, kjer je začetek prevoza - tj. Slovenija. Obračuna se slovenski DDV.

http://www.superdavki.com/article/7504/ref_cat/41

Popolna davčna rešitev - paketna ponudba
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Patricija - 26.02.2021 - 10:37

uf , uf .: vesela , da sem pravilno razmišljala . hvala za potrditev .  
In se normalno vpiše v DDVo, predvidevam . kot "prodaja " slov pravni osebi. 
lep vikend