krpan in druščina postani član

Naslov teme: računi -cestnine -parkirnina

1571  26.02.2021 - 09:22h / DDV / Avtor: SANDI / 367 / 4

Pozdravljeni , 
imam prevoznika, ki  vozi tovornjaka na območju Srbije - Bolgarije- Romunije- Hrvaška.
Voznik  ko končna prevoz z kamionom,  dostavi račune od cestnine in druge stroške, če so nastali v povezavi z kamionom.
Npr. Hrvaška  cestnina obračunan njihov DDV - ali lahko ta DDV  sploh dobimo nazaj? Na teh cestninah ni nikjer razvidno , da je za podjetje,..npr DOO..
Enako ima stroške cestnine , parking ,..npr. v Srbiji in zaračuan njihov davek v Srbiji. 
Vsi ti računi so grozni za videt,.... eni so celo v cirilici.  Imamo dokaz , da se  je kamion oz.  tovor  potoval, samo  me zanima kako gledajo na te stroške, ki jih knjižimo inšpektorji. Ali so lahko davčno priznani stroški,....ali komplicirajo ?  
Naj bolj mi ni jasno , kaj narediti z prejetimi računi iz Hrvaške , na rčunu ni niti ime  podjetja in je obračunan ddv.  

Hvala  za pomoč in lep pozdrav.

Brigitte - 26.02.2021 - 09:52

Vas popolnoma razumem :D 

Kako imamo mi urejeno: posebej vodimo gotovinske stroške. Stranka mi vsak mesec prinese v mapah po šoferjih gotovinske stroške. Naprej vse pregledam in izvzamem račune od katerih je potrebno delati samoobdavčitev. Nato izvzamem tudi račune, ki se vlagajo za vračilo DDV iz tretjih držav. Samo tako lahko pravilno vse poknjižim. 
Hrvaški DDV lahko zahtevati nazaj samo, če je original račun. Je pa res, da se med temi računi najde svašta. Še vedno se najdejo neoriginalni računi recimo za hrvaško cestnino. V tem primeru hrvaški DDV ne more iti v strošek, ker bi ga stranka morala zahtevati nazaj. Stranka si more urediti, da bo dobivala račune na ime podjetja. Pri nas je na začetku bila štala, sedaj je že večino urejenega. Jaz se zavarujem tako, da stranki pošljem mail, kaj in kako je pravilno. Vsake toliko, ob novih 'nebulozah'.

Kar se pa tiče cirilice: srbska še gre, pomislite na grško :) Črko po črko v prevajalniku vpisujem na grški tipkovnici, da ugotovim na kaj se nanaša določen račun. 

Extra - 26.02.2021 - 10:24

Hrvaške račune (originale brez naziva podjetja) morate poslati tistemu podjetju, ki je storitev zaračunalo - skupaj z dopisom za izstavitev računa R-1 za vračilo PDV in vašimi podatki podjetja. Originale, ki jih boste poslali, si poskenirajte ali pa skopirajte za knjiženje, ker boste na prejem računa, ki bo glasilo na podjetje najbrž malce čakali...
Mi tole pošiljamo 1 x letno ali pa 2 x (Hrvatske autoceste, Bina-Istra, ...) 
Nato samo z računi, ki glasijo na podjetje (morate jih priložiti poleg zahtevka za vračilo DDV), boste le tega dobili vrnjenega, drugače žal ne in je DDV davčno nepriznan.

Mare - 26.02.2021 - 13:09

Nekateri prevozniki uporabljajo DKV kartice (plačilne kartice za gorivo, cestnine, servise), oni se potem tudi ukvarjajo z vračilom ddv-ja

nekdo - 26.02.2021 - 15:10

mi smo to nekaj časa vodili preko Shella in FDE: https://www.shell.si/poslovne-stranke/shell-kartica-in-resitve-za-transport/upravljanje-voznega-parka/ddv-trosarine.html

šofer je plačeval s kartico in smo redno dobivali nazaj ddv.