krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zahtevek zrsz karantena/višja sila

1210  10.02.2021 - 20:53h / Drugi davki in takse / Avtor: Ema / 476 / 2

Kako in kam oddate zahtevek za višjo silo in karanteno? 
eračun-ujp ali na spletni strani zrsz vložite zahtevek, je kakšen datum kako in kam? Najprej smo izstavili eračun-ujp, sedaj smo opazili, da je zrsz 10.12.20 objavil, da se zahtevki vlagajo na njihovem portalu. Smo v dilemi, ker ne vemo ali moramo stornirati izdane eračune in vložiti zahtevek na portal. Hvala

St - 11.02.2021 - 05:56

po novem ni več e računov, samo zahtevki, kot ste sami pravilno ugotovili. 

pika2 - 11.02.2021 - 08:22

tukaj imam primer za karanteno za visoko rizičen stik.  Mislim pa, da je tudi z drugimi karantenamivišjimi silami enak postopek.
Na ZRZS vložite vlogo za karanteno/višjo silo, potem, ko ste na strani NIJZ oddali vlogo za karanteno. Ta vloga je osnova in jo boste morali priložiti vlogi na portalu ZRZS. Potem vašo vlogo odobrijo z odločbo. Odločbo pošljejo na vaš elektronski naslov. Jo podpišete, skupaj z izjavo da se odpovedujete pritožbi (ker če ne morajo čakati 14 dni, dda odločba postane pravnomočna). Nato vam v roku cca 14 dni pošljejo še pogodbo. Podpišete in vrnete.  Ko je pogodba podpisana sem vam na portalu šele odpre možnost, da vložite zahtevek za izplačilo bruto  plače, ki ste jo naračunali  za karanteno/višjo silo.  Če takole preračunam je trajalo 2 meseca,  od vloge na ZRZS in zahtevka za izplačilo. Plačila pa v tem trenutku še ni..  Ko sem v začetku januarja klicala na Zavod kaj je z odločbami, so mi rekli, da to ne bo šlo tako hitro in, da lahko pričakujemo zamudo pri izdaji odločb.  V teh odločbah imajo čas 30 dni za izdajo.   
Pri zahtevkih za čakanje na delo je lani to šlo zelo hitro in enostavnjeje.  
Upam, da sem vam pomagala.