krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis obveznosti v društvu ?

637  24.01.2021 - 14:17h / DDPO / Avtor: mateja / 373 / 2

Prosim za pomoč, in sicer sem letos prevzela računovodstvo za neko društvo in naletela na dokaj neurejeno stanje. Sedaj želim spraviti vse na čisto.

Društvo ima v bilanci stanja evidentiranih 3000 € obveznosti iz naslova potnih stroškov in 5000 € obveznosti do leasing družbe. Od slednje sem uspela dobiti potrdilo, da so bile obveznosti poplačane že pred nekaj leti. 

To stanje se vleče že sigurno od leta 2015 naprej (to lahko razberem iz javno objavljenih rač. izkazov) - za nazaj pa nimam podatkov in nimam nikogar za vprašati kaj je bilo s tem, prišlo je namreč pred kratkim do spremembe vodstva. 

Društvo opravlja pridobitno in nepridobitno dejavnost.

Kaj naj naredim, če mi kdo zna pomagati? Menim da bi bilo potrebno vse navedene obveznosti odpisati. Leasing je bil poplačan - ga lahko razknjižim direktno v dobro društvenega sklada ali ga moram razknjižiti preko prihodkov?
Kako pa je z neizplačanimi povračili potnih stroškov? Se lahko sklicujemo na zastaranje? Šlo naj bi za obveznosti do bivšega trenerja, ki je zapustil društvo že pred 3 leti. V obeh primerih vas prosim tudi za predlog ponazoritev knjiženja. Hvala.

Kaj bi bilo podlaga za izvedbo potrebnih knjiženj? Sklep upravnega odbora?

Hvala za vsakršno pomoč.

jasna - 24.01.2021 - 18:40

Jaz bi tudi vse odpisala. Za neizplačane potne stroške, ni dileme vse preko prihodkov, ki so pridobitni. 
285/789
Za leasing pa nisem čisto sigurna, nekdo ga je moral odplačat. Se tega ne da ugotoviti? Težko boste zagovarjala odpis v dobro društvenega sklada, ker ne veste kako je bilo knjiženo v preteklosti. Včasih so društva vse odlive knjižila v odhodke. V kolikor ne boste mogla raziskati, bo jaz tudi to odpisala preko prihodkov, seveda pridobitnih.
978/789

jjj - 25.01.2021 - 10:06

Imeti morate ustrezne knjigovodske podlage. Sami ne morete nič odpisati. Raziskati bi morali plačila lizinga. Lizing podjetje ima prav gotovo informacije o tem kdo je kdaj kaj plačal. Nihče vam ne more pomagati. Zahtevati morate ustrezne listine od odgovornih oseb društva.