krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos stanovanja v s.p.

5919  26.12.2020 - 22:58h / Dohodnina / Avtor: Vesna / 243 / 3

Prosim za pomoč. Samostojni podjetnik opravlja dejavnost od leta 2013. Leta 2016 je kupil stanovanje, vendar ga je oddajal kot fizična oseba. Sedaj bi ga želel oddajati preko s.p. Ali je dovolj, da napiše sklep o uporabi stanovanja za namen dejavnosti? Ali je potreben prenos v osnovna sredstva oz. naložbeno nepremičnino? In kaj to predstavlja z vidika, če je normiranec in ddv zavezanec oz. bi želel biti normiranec in nezavezanec za ddv.  
Najlepša hvala za odgovor.

mici - 27.12.2020 - 05:09

Prenos v OS med naložbene nepremičnine,
ločeno vodenje obdavčljive in neobdavčljive dejavnosti ali odbitni deleže (DDV), če želi ostati ddv zavezanec.

x - 27.12.2020 - 07:21

Malo se pozanimajte kaj za sabo potegne prenos nepremicnine v podjetje in tudi kasneje ko ga bo prenesel nazaj v gospodinjstvo (iz davcnega vidika DDD, DDV). O tem je kar nekaj pisanega, potem boste pa ze sama nasla odgovore ali pa se vam bodo zastavila dodatna vprasanja. Drugace pa je lahko normiranec ce ne presega mejnih vrednosti in se placuje 4% davka. Napisat mora le sklep, nekega notarskega zapisa ni potrebnega, ker je lastnik nepremicnine ista oseba in je ista davcna stevilka. 

Mat - 28.12.2020 - 17:02

Zelo na kratko. nepremičnino prenesite po tržni ali celo malo boljši ceni na s.p,, ker če bo takrat, ko jo boste vračali čez leta nazaj realno več vredna, kot jo boste sedaj prenesli, se vam zna zgoditi, da boste še tam plačevali po nepotrebnem zneske.   Sicer pa vprašajte davčne svetovalce, oni so edini merodajni za tovrstne nasvete in, pa, da vas opozorijo na vse možne rizike, takih prenosev.