krpan in druščina postani član

Naslov teme: PKP5 je zagledal luč sveta!

4724  23.10.2020 - 18:05h / Ostalo / Avtor: Simbi / 221 / 4

Ur. list 152/2020 je objavljen

LUNatA - 23.10.2020 - 18:30

Super, hvala.
Nestrpno že čakam PKP6! :)

Simbi - 23.10.2020 - 20:04

A prav berem?

Povračilo nadomestila za čakanje na delo (68. člen) in temeljni dohodek za samozaposlene (88. člen): kriterij upad prihodkov 20%
Nadomestilo za izgubljeni dohodek zaradi karantene (93. člen) - ni kriterija prihodkov, ni vračila (razen v primeru, da je oddana vloga za temeljni dohodek - tu je opcija: eno ali drugo)
Povračilo nadomestil plače za odrejeno karanteno (61. člen) - ni kriterija prihodkov
Nadomestila stroškov za avtobusne prevoznike - ni kriterija prihodkov

Metka - 23.10.2020 - 20:14

Na hitro sem preletela UR.l. 152 in odlok; nikjer ne najdem kje eksplicitno piše, da manjše trgovine, ki so neživilske, ne smejo od jutri dalje imeti odprto (npr. tekstilni butiki ipd) ?  

##O D L O K o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

1. člen Z namenom omejitve gibanje prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, igralnice, gostinske storitve, frizerske in kozmetične storitve, velnes storitve, storitve bazenov, kinematografske storitve, kulturne storitve, storitve fitnes centrov, storitve avtopralnic in podobno.

2. člen

(1) Ne glede na prejšnji člen prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja za: – prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, – lekarne, – prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, – drogerije, – tržnice, – prodajalne s hrano za živali, – program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, – kmetijske prodajalne, – drevesnice in vrtnarije, – cvetličarne, – bencinske servise, – servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles), – prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, – banke, – zavarovalniške storitve, – pošto, – dostavne službe, – trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, – osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki med 6. in 21. uro, ter – druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

(2) Dovoljeno je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov. ##

 ??in tukaj ne zasledim, da morajo biti tekstilne trgovine zaprte?? ali pa to kje drugje piše in ne zasledim?

Liza - 24.10.2020 - 09:02

Seveda piše: "...se s tem odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije..."
Če tekstilne trgovine niso navedene med izjemami, kar niso, morajo biti zaprte.