krpan in druščina postani član

Naslov teme: LP 2019 in glavna knjiga KAOS

4703  22.10.2020 - 14:20h / Ostalo / Avtor: venarina / 106 / 10

pozdravljeni, dobili smo novo stranko. Po pregledu poslovne dokumentacije smo ugotovili, da so knjižili kar tako. V ddv so knjižili račune, ne da bi pregledovali, kaj gre v katero kolono. Pridobitve iz EU sploh niso zajeli v ddv obračun. Zamenjali so 22 in 9,5%, vse skupaj en šmorn. Za leto 2020 smo vse prejete račune pravilno poknjižili, naredili samoobdavčitev, obračunali zam.obresti in oddali ddv. Sedaj smo pri Os. Eni zneski v registru, drugi v GK. Sploh ne gre skupaj. Na prejetih avansih ogromni zneski, na terjatvah do kupcev nekaj drobiža, zaloga spet ogromni zneski, v LP pa nekaj par eur. Pri plačah sami popravki rekov, enkrat dodatna olajšava pri DOH, drugi mesec ne. Bančnih izpiskov sploh niso knjižili, kdo ve kaj vse bomo še našli.
Kako ves ta šmorn urediti oz.spraviti v red in v 2020 štartati z vsaj približno realno sliko. So pa doo in zavezanci za ddv. Tako stanje imaš, če se družinski član, ki je to delal, ni niti malo sekiral ali dela prav ali ne. Vem,da niso vsi taki, vendar mi dviga pokrovko za tako šalabajzersko delo. Hvala vsem    

Joc - 22.10.2020 - 16:27

Še ena za v temo, kako narediti red v naši stroki.
Žalostno, ampak resnično kolikokrat se naredi.

p.s. enako slabo je če ima računovodstvo za kontakt v podjetju nekoga, ki je družinski član lastnika/direktorja. Tam so običajno meje dovoljenega zabrisane in vsi bi vse, edino pri računovodstvu vse ne gre skupaj.

Lara - 22.10.2020 - 19:01

O takšnem šmornu mi lahko napisala knjigo, toliko imam različnih primerov pri prevzemu strank. Za razjokat kaj vse vidim in koliko časa potrebujem, da spravim v red. Pa da ne bo pomote. Govorim o računovodskih napakah pri knjiženju. 
In mislim, da v svojem življenju ne bom dočakala,  da bo red v tej stroki. Čeprav si to res močno želim.

lp

 

Saj - 23.10.2020 - 07:36

Sami si morate postaviti merila za prevzem novih naročnikov vaših storitev. Če je vam vseeno kaj prevzamete potem se ne pritožujte. Sicer pa strokovni pristop narekuje  sestavitev primopredajnega zapisnika. Ne prevzemajte napak za nazaj na svoja ramena.

Hellma - 23.10.2020 - 07:36

Vas popolnoma razumem, podoben primer sem dobila lani oktobra. Hvala bogu niso davčni zavezanci, kar pa sem lahko razvozlala sem, za dva tri računovodstva nazaj nisem mogla popravljati napak. Vzela sem neko začetno stanje in od tistega nadaljujem. Težavo imam z osnovnimi sredstvi , ker se register in BB razlikujeta že v nabavni vrednosti za cca 70.000€ , da o popravkih ne govorim. Še danes mi ni uspelo uskladiti, ker tudi lastnik sam ne ve kaj ima kje in kdaj je kupil, če sploh je ali si je sposodil...itd. Upam da rešim do decembra :-( 

Saj - 23.10.2020 - 07:42

Dvomim v iskrenost besed vašega naročnika, da ni vedel za kaj je zapravil tolikšen znesek. Lastniki ponavadi zelo dobro vedo kaj so kupili. Če pa kaj skrivajo potem se pa pač sprenevedajo in prelagajo breme na druge. Vendar pa so le oni sami odgovorni za svoje poslovanje oziroma neposlovanje. Sicer pa če se stanja razlikujejo že v otvoritvi potem dejansko lahko pričakujete velike napake, ki so jih zagrešili vaši predhodniki. Takšni pacienti imajo običaj velikokrat zamenjati zunanje računovodstvo, ker tako upajo, da se bodo sledi zabrisale.

Slavica - 23.10.2020 - 08:22

Točno to. Menjava računovodstva pred koncem leta, je brisanje sledi za nazaj. Ko se odločite prevzeti takšno stranko, vedno prej stopite v kontakt s prejšnjim računovodstvom in pridobite realne informacije. Hitro boste ugotovili, zakaj menja računovodstvo. 

Pika Poka - 23.10.2020 - 07:45

Moj rek: to je to za to ceno :) :) :)

račka - 23.10.2020 - 08:19

Računovodje smo "kure", ki se bomo v prihodnjih letih med seboj pokavsale in same med seboj naredile selekcijo, ter si dvignile ceno.
Simple as that.

Korist od cenovne konkurence pa bodo imeli le in zgolj podjetniki, ki poceni pregurajo knjigovodsko podporo poslovanju, finančnega dela računovodstva pa tako ali tako ne potrebujejo, saj imajo pri skromni kolličini poslovanja, vse cifre v glavi (kar večinokrat drži).

Situacija na trgu je torej takšna. Podjetnik išče najcejenšega izvajalca. 

SLAVOJKA - 23.10.2020 - 09:42

Mi dobimo tak šmorn tudi iz računovodskih servisov....... popravimo kar lahko, za nazaj se ne obremenjujemo,ker ne odgovarjamo. Včasih bi jih najraje kam prijavila ma nimam kam.....računovodje mislim,ne stranko,ki ni nič kriva...

Joc - 23.10.2020 - 11:13

Da se nekaj novega naučimo.
Kakšen je vaš postopek pri prevzemu nove stranke in kaj menite, da bi lahko še izboljšali?

V našem primeru:
1. FAZA ob dogovarjanju pregled poslovnih izkazov objavljenih na AJPES-u in pogovor s stranko o posamezni postavki kaj vsebuje (običajno na zaupanje) in razmislek kaj se lahko še pod tem skriva.

2. FAZA pregled bruto bruto bilance ob samem prevzemu ter pregled otvoritvenih postavk ter komunikacija s preteklim računovodstvom če je mogoča.

Sem in tja se ga nasankamo saj gre prva faza na zaupanje, v drugi fazi je pa lahko že prepozno.
No obstaja še ena varovalka in sicer strank, ki iščejo samo "obvoze" in najnižjo ceno in se jim že ob pogovoru vidi v katerem grmu tiči zajec, ne glede na vse ne prevzamemo.  Običajno nas slab prvi občutek ni varal.


Kakšen je vaš postopek, da se čimbolj zaščitite?

p.s. ali vzpostavitev otvoritvenih stanj obračunate ali je vključeno v ceno začetka sodelovanja s stranko?
Ali običajno prevzemate zgolj papirno dokumentacijo ali se vam uspe dogovoriti tudi za digitalni arhiv oz. knjižbe preteklih let če gre za delo na isti programski opremi?