krpan in druščina postani član

Naslov teme: NABAVA BLAGA NA OZEMLJU SLO OD DZ IZ NEMCIJE, KI NIMA PRIDOBLJENE ID.ŠTEVILKE V SLOVENIJI – Kraj obdavčljive trans

4394  29.09.2020 - 11:18h / DDV / Avtor: Cenka / 112 / 2

Vezano na vaše pojasnilo http://www.doberracunovodja.si/article/2453/ref_cat/13
NABAVA BLAGA NA OZEMLJU SLOVENIJE OD DAVCNEGA ZAVEZANCA IZ NEMCIJE, KI NIMA PRIDOBLJENE IDENTIFIKACIJSKE ŠTEVILKE V SLOVENIJI – Kraj obdavcljive
transakcije je v Sloveniji, imam dodatno vprašanje:

Nemški davčni zavezanec je na računu navedel slovensko ID številko za DDV (preverjeno na VIES-u je tudi SI zavezanec), račun pa je izdal brez obračunanega slovenskega DDV in se sklicuje na 46. člen ZDDV-1. Ali je to prav? 

Hvala.

 

Uredništvo - 29.09.2020 - 11:56

Cenka, v pojasnilu, ki ga navajate, bi moral DE pridobiti ID številko za namene DDV v Sloveniji in od dobave blaga SI obračunati slovenski DDV - ker tega ni storil, je plačnik DDV kupec blaga (SI).
Iz vašega dodatnega vprašanja pa ne razberemo, zakaj se gre - ali je blago prišlo iz Nemčije v Slovenijo ali gre za nabavo blaga na ozemlju Slovenije? Če gre za nabavo blaga na ozemlju Slovenije (tako kot v pojasnilu), potem bi moral dobavitelj (pod slovensko ID števiko) obračunati slovenski DDV, nikakor pa ne gre za oprostitev po 46. členu ZDDV-1.
Če gre za nabavo blaga iz Nemčije, pa seveda ne more na računu dobavitelja navajati njegove slovenske ID številke za namane DDV, temveč DE številko in nato ob izpolnjevanju pogojev navedbo na oprostitev za dobavo blaga znotraj Unije.

Cenka - 29.09.2020 - 12:42

Spoštovani,
avtoprevoznik je blago prevzel v Dekanih (Slovenija), kar je navedeno tudi na CMR (z.št.4-kraj in datum prevzema blaga).
To pomeni, da morajo obračunati slovenski DDV, ker so na račun navedli slovensko ID za DDV.
Najlepše se vam zahvaljujem za hiter odgovor.
Cenka