krpan in druščina postani član

Naslov teme: kontrole.....

4266  15.09.2020 - 13:58h / Ostalo / Avtor: zmedena / 253 / 13

en mesec nazaj smo dali enega delavca proč iz poslovnih razlogov. ta mesec smo tak odibili kontrolo zpiz (m4) in delovno inšpekcijo.... 100000% sem, da je to na podlagi prijave tega delavca, direktorica se pa s tem ne strinja...... da je bil vedno priden in ubogljiv, skoraj ni mogoče, da bi kaj prijavil...... vaše mnenje? ali bi inšpektorji povedali, da je bila prijava ali to morajo ali ne smejo??   namreč, da bi se slučajno spravili na nas v teh časih, ko je toliko dela z velikimi podjetji, je že malo smešno :)

Pia - 15.09.2020 - 14:10

No, to bi tudi jaz rada vedela, glede teh kontrol M4. Po kakšnem ključu se izvajajo kontrole? Imam stranko, ki posluje že od leta 1992, pa še niti enkrat ni imela kontrole M4(zaposlenih 5-8), pridrugi, ki pa posluje od 2005, pa so mi pregledali vsa leta (vsakič par let skupaj).
Ugotavljam pa, da kontrolorji nimajo enotnih navodil. Na isti enoti ZPIZ mi je ena kontrolorka zmanjševala bruto osnovo pri letnem dodatku za delavca, ki je bil 10 dni v letu na bolniški. Bruto letni dodatek sem morala zmanjšati za sorazmerni del za teh 5 dni. Dve leti kasneje pa se drugo kontrolorka sploh ni ukvarjala s tem.

novinka - 15.09.2020 - 15:51

mi smo prepozno oddali m3 obrazec in drugi teden imeli zpiz revizijo.

LUNatA - 15.09.2020 - 16:31

Jaz imam eno teroijo, da kadar na zapisniku delovne inšpekcije piše "izredni nadzor", da to pomeni, da je bila prijavljena kršitev. Vem pa ne :) Povedali mi pa še tudi nikoli niso, niti nisem vprašala, ker ne vem, kaj bi mi to pomagalo.

Simbi - 15.09.2020 - 17:21

Delovni inšp. običajno pove, ali gre za prijavo. Revizija M4 pa sigurno ni posledica kake prijave.

Anka - 16.09.2020 - 06:47

Se vam niso nikoli prijazni, delovni, zavzeti delavci spremenili cez moc, ko so dobili pogodbo za nedolocen cas? Kot da to ne bi bila ista oseba... Kaj se kuha v ljudeh nikoli pravzaprav ne ves... Seveda pa ni nujno, da je kriv vas odpusceni.
Revizije Zpiz so velikokrat takrat, ko gre kaksen od vasih zaposlenih ali v preteklosti pri vas zaposlenih v pokoj ali da vlogo za izracun pokojninr ali poizvedovanje o placanih prispevkih.
Inspekcija pa bi rekla, da je res zaradi prijave ali pa da je vasa dejavnost sama po sebi pod drobnogledom.
To je moje osebno mnenje. Vprasajte jih prijazno, kako da vas v teh tezkih casih pregledujejo... 
 

proby - 16.09.2020 - 08:04

Inšpektor vedno pove - seveda če ga vprašaš - ali je bila pravna oseba naključno izbrana ali prijavljena.
Ne pove pa, kdo jo je prijavil ...

Lojzka - 16.09.2020 - 08:28

M-4 je lahko zaradi prijave. Pri nas je bil pred cca 8 leti tak primer in gospa, ki je prišla v kontrolo, je to po ovinkih poskušala povedat. Delala sem se, da ne razumem, ker je oseba, ki nas je prijavila, imela veze zelo visoko in vem, da je tudi kontrolorko zanimalo, za kaj točno gre :) Mi smo sami vedeli, da gre za prijavo in od koga, kontrolorka pa je bila zelo korektna in tudi napak ni bilo nobenih.

Za delovno pa bi rekla tako, v trgovinah, lokalih in po gradbiščih je večinoma naključna, izredni nadzor pa verjetno prijava.

Monika - 16.09.2020 - 08:29

Mi imamo revizijo M-4 vsakih nekaj let. Delovnega inšpektorja smo imeli enkrat pred leti naključno in lani na podlagi prijave bivšega zaposlenega.
 

ssonček - 16.09.2020 - 11:44

Tudi pri nas revizija M4 vsakih nekaj let, za vsa leta do sedaj. Mislim, da tu ne gre za prijavo. Vsako podjetje mora biti pregledano - revidirano.
Delovni inšpektor pa pride baje samo na prijavo, ker je teh tako veliko, da rednih kontrol in pregledov sploh ne morejo opravljati.

ANINAH - 16.09.2020 - 19:51

Bodite srečni, da sproti dobivate M4 revizijo. Včasih se je kaj iskalo za 15, 20 let nazaj - da podatki niso štimali s prijavami in obračunanimi plačami. Podatke smo iskali po zaprašenih arhivih. Včasih živ bog ni vedel, kje najti kakšne stare podatke za plače. Za tako daleč nazaje je potem bistveno težje popravljati že oddane in obračunane plače.
Mi smo radi, če nam to prekontrolirajo, da smo potem sigurni, da so vse plače, nadomestila v redu obračunana, da ure štimajo. 

Te kontrole pa se nikoli niso delale na podlagi domnev, da bi vas nekdo prijavil. Vsaj kolikor jaz delam v tem poslu in ga delaž že več kot 30 let. 

Barca - 17.09.2020 - 20:32

ZPIZ kontrole pri tem delodajalcu, kjer sem zdaj, še nisem imela, pa sem tu prek 10 let.
Pri prejšnjem sem jo imela vsake 2-3 leta, vedno brez težav.

Đelovno inšpekcijo smo imeli 1x res konkretno, 2 inšpektorja cel dan, so pegledovali vse v določeni dejavnosti in so to tudi povedali.
In imeli smo redne delovne kontrole po prijavah ene, ki je nismo "zaposlili" prek podjemne pogodbe, ampak smo se odločili za drugo. Je bilo vse OK in inšpektor je povedal, da prihaja po prijavi, ni pa povedal, čigavi (ampak nam je bilo jasno, ker je bilo očitno, kdaj so se te kontrole začele).
Bila je sicer pomoč v kuhinji, ampak smo uspeli s tem, da to lahko delamo prek pogodbe, ker samo vskoči, ko jih je v kuhinji premalo (bolniška, dopust...) in to nanese kak mesec en ali dva tedna, kak mesec pa čisto nič. In evidenca dela se je tudi terminsko ujemala, kolikor je bilo res premalo redno zaposlenih in obračunana nadomestila, je bilo za take ure izplačilo podjemne. Je bilo še v tistih časih, ko smo morali vnaprej javljati potrebo po tem in potem poročati, s kom sm sklenili pogodbo.

Ana - 21.09.2020 - 12:11

Mi iammo vsako leto revizijo M-4 za vse naše stranke. Če nas ne pozovejo, sami zaprosimo, da jo opravijo in nimamo nikoli problemov.

Gaja - 28.09.2020 - 14:49

Se strinjam z nekaterimi predhodnimi zapisi glede revizij M4. Tudi mi smo jo imeli že dvakrat. Imam občutek, da gte za dobronamerno preverjanje podatkov v matični evidenci ZPIZ (ki se polni z M4). V kolikor jim je kaj sumljivo, pač preverijo, a ne z namenom kazni, ki je itak ni (razen če grobo kršiš pravila, npr. ne oddajaš podatkov...), pač pa odprave napak v matični evidenci. Pa revizorke so, vsaj po mojih izkušnjah, zelo prijazne.