krpan in druščina postani član

Naslov teme: storitev za tujega EU dobavitelja s slo DDV številko

3923  10.08.2020 - 13:55h / DDV / Avtor: Tatja / 123 / 3

Za nemškega  davčnega zavezanca  opravljamo storitev- podporo -pomoč pri postavitvi premičnega ladijskega dvigala ( gre za storitev na opremi, ne gre za gradbeno storitev) na ozemlju Slovenije.  Nemški naročnik ima tudi SLO ID številko, nima pa stalne poslovne enote v Sloveniji. Kupec želi, da mu za opravljeno storitev  raćun izstavimo na SLO davčno številko. 
- Ali račun za opravljeno storitev lahko izstavimo DE kupcu sklicujioč se na SLO ID številko z obračunanim SLO DDV,
- ali moramo izstaviti račun  po 25.členu  na DE ID številko  (reverse charge)
- ali  moramo biti kot dobavitelj v danem primeru  na kaj posebno pozorni.  

Hvala  za vaše komentarje in lep pozdrav.

Uredništvo - 10.08.2020 - 14:56

"Ali račun za opravljeno storitev lahko izstavimo DE kupcu sklicujioč se na SLO ID številko z obračunanim SLO DDV"
Ne - razen če ima v Sloveniji stalno poslovno enoto in je ta enota dejanski prejemnik storitev. Primarno se kraj opravljanja storitev skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 določi kraj, kjer ima naročnik sedež dejavnosti.

"ali moramo izstaviti račun  po 25.členu  na DE ID številko  (reverse charge)"
Premalo podatkov za odgovor - kakšno storitev - podporo nudite? Ali gre za opremo, ki je del nepremičnine?

"Popolna davčna rešitev"
http://www.superdavki.com/home

Tatja - 11.08.2020 - 07:43

Spoštovano uredništvo,
Gre za dela ključavničarjev - monterjev,, ki bodo dvigalo postavili na lokacijo-tir po katerem se bo dvigalo  vozilo, demontirali  oz razrezali  odvečne vezi, podpore potrebne zaradi transportra, popravili poškodovano barvo, montirali  posamezne dele dvigala,  ki  so bili  zaradi transporta demontirani.Skratka gre za kompleten suport pri postavitvi in zagonu dvigala po navodilih  dobavitelja dvigala. Kakšen račun naj našemu naročniku torej  izstavimo. Menimo da opravljamo montažo luškega  dvigala, ki se  uvršča v SKD 33.200 - Montaža industrijskih strojev in naprav.

Brin - 15.09.2020 - 11:09

Primarno se kraj opravljanja storitev skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 določi kraj, kjer ima naročnik sedež dejavnosti.
Kako pa izstavim račun za delo v tujini slovenskemu zavezancu? Torej izvajalec in naročnik sta zavezanca v Sloveniji, slovensko podjetje. Delo na premičnini je pa bilo v državi EU.