krpan in druščina postani član

Naslov teme: Račun Airbnb-ja

3882  05.08.2020 - 09:46h / DDV / Avtor: Nera / 214 / 10

Pozravljeni,
stranka (s.p., ki oddaja sobe, atipičen davčni zavezanec) mi je poslala račun podjetja Airbnb, za mesec julij. 
Mislim, da mi ni poslala pravega računa, saj je na tem 'računu' zaračunan 22% DDV, na 'računu' je zapisana irska ID številka podjetja Airbnb. DDV je zaračunan pa slovenski (če so moje informacije točne, imajo irci 23% stopnjo DDV)
Mi zna kdo karkoli pomagati oziroma svetovati kako naj bi izgledali računi od Airbnb?

sonce - 05.08.2020 - 10:38

Če je atipičniddv zavezanec, vam bi morala poslat račun brez DDV-ja.

aNI - 05.08.2020 - 12:33

DDV vam zaračunajo, ker smatrajo da niste zavezanec za DDV  (ATIPIČNI). Ko se prijavljate v portal Airbnb morate pred svojo DŠ vpisati SI in tako bodo videli da ste zavezanec. (sem sicer že malo pozabila, ampak smo tudi mi imeli tak primer). 

Katja - 05.08.2020 - 19:17

Stranka je pri registraciji v airbnb portal napačno vnesla svoje podatke. Mora vnesti, da je ddv zavezanec (tudi , če je atipični), mora vnesti SI števiko, pa vam bodo izdali pravilen račun

Xyz - 06.08.2020 - 07:44

Ko prejme atipični ddv zavezanec račun za privizijo, obračuna ddv in ga plača v Sloveniji.
Kako ravnati v primerum, ko se čez dva do tri mesece potem zgodi odpoved rezervacije (kar je letos že pravilo). Kako poračunati že plačan ddv?

Mr_x - 06.08.2020 - 08:45

Kaj vi obračunate ddv še preden je storitev opravljena ???  Če je odjava rezervacije storitve ni bilo in računa za provizijo tudi ne ...  od kod vam te ideje  ... sploh ????

Nera - 06.08.2020 - 09:09

Hvala vsem za odgovore. Jaz pa razumem, da je recimo storitev Airbnbja opravljena, ko se rezervacija izvede. Storitev sobodajalca je pa opravljena, ko pride gost prenočiti? Verjetno Airbnb zaračuna provizijo tudi, če je potem rezervacija preklicala, saj je AIrbnb svojo storitev nudil in opravil? Ali se motim? Res še ne poznam sistema poslovanja Airbnb... hvala

Xyz - 06.08.2020 - 10:49

Storitev Airbnb je opravljena, ko je opravljena rezervacija. Tudi račun, ki ga prejme ponudnik nastanitve je datiran na dan rezervacije. Torej, če smo prejeli račun, je davčna obveznost nastala.
Ko pa je storitev nastanitve opravljena, nam Airbnb za gosta to storitev poravna zmanjšano za njihovo že zaračunano provizijo.
Problem nastane, ko je rezervacija odpovedana. V tem primeru nam Airbnb pošlje dva dokumenta in sicer:
-prvotni dokument spremenjen samo v rubriki vrednost storitve, ki je sedaj nič (tudi datum ima isti-datum bookinga) in
-nov dokument, z novo zap. št., datumom stornacije in prav tako vrednostjo nič.
----------------------------------------------------
Če v primeru opravljene storitve nastanitve obračunate DDV v mesecu, ko je nastanitev končana, nimate za ta obračun ustreznega dokumenta. Razpolagate le z računom, ki nosi datum rezervacije???
------------------------------------------------------------------------------
To so dileme na katere bi moral odgovoriti tudi FURS.

Mr_X - 06.08.2020 - 19:27

No sej lahko komplicirate do nezavesti ... dejstvo je, da vam Airbnb ne zaračuna nič, če gosta ni pri vas ! "Račun", ki vam ga na portalu prikaže ob rezervaciji je informativne narave toliko časa dokler vam zneska ne odtrgajo od plačila gosta. Takrat je storitev opravljena. Saj pravim lahko pa knjižite nule gor in dol , v minus v plus  - birokratska folklora :) 
p.s.:"Storitev Airbnb je opravljena, ko je opravljena rezervacija ": se pravi ste med covid 19 ko je bilo storniranih nešteto rezervacij opravilo za en fascikelj knjižb :)  + -  bravo :) 

Xyz - 08.08.2020 - 12:05

OK. Pa dajmo po liniji najmanjšega odpora. Po vaše je storitev torej opravljena, ko prejmemo plačilo zmanjšano za provizijo.
Plačilo prejmemo cca drugi do četrti dan, ko je gost že nastanjen.
Račun gostu pa izdamo na zadnji dan njegovega bivanja, torej, ko je naša storitev opravljena.
Torej je lahko obveznost obračuna DDV v enem mesecu, izdan račun pa za drugi mesec (n.pr.: bivanje od 25. v mesecu do 2. v naslednjem mesecu). Tudi to ni zelo enostavno in "rabi" evidence......ali spet kar poenostavimo.....pa povejte kako!!!! 

Še vedno trdim. da bi te zadeve moral pojasniti FURS. Inšpektoriji bodo ob kontroli tudi zelo pametni.

Mr_X - 10.08.2020 - 20:02

Jaz gostu izdam račun na dan prihoda (ker je storitev že plačal) in zahtevam tudi takojšnje plačilo turistične takse z gotovino !!! 
Ne vidim tu nobenega razloga pojasnjevanja FURS.