krpan in druščina postani član

Naslov teme: Atipični DDV zavezanec - prodaja storitev v tujino

3846  30.07.2020 - 11:59h / DDV / Avtor: Sergio / 361 / 6

Pozdravljeni,

Prosim za malce pojasnitve, če vse prav razumem.

V naslednjem mesecu bom imel nekaj projektov za naročnika iz tujine (Belgija). Gre se za storitve video montaže.
Trenutno sem normirani s.p., nezavzenec. 
Danes sem vložil obrazec DDV-P2 za pridobitev atipičnega DDV zavezanca, saj drugače ne morem izstaviti računa podjetju v Belgiji, ki ima VAT številko.

Po opravljeni storitvi ne pričakujem dodatnih naročil iz tujine.

Internet (članki, forumi) pravijo, da moram v sistemu DDV ostati 5let/60 mesecev in mesečno oddajati rekapitualcijsko poročilo.
Zaposlena na Fursu pa mi je po telefonu povedala, da če ne pričakujem nadaljnjega dela, lahko izstopim iz sistema. Skupaj s projekti iz tujine nisem in tudi ne bom presegel meje 50.000€ v 12 mesecih.
Kaj zdaj drži? Predvidevam, da imajo najbolje točne informacije na Fursu?
Kakšen je potem postopek izstopa?
Če izstop ni možen, se potem naslednjih 5 let oddaja/vlaga na edavkih prazne dokumente?

Najlepša hvala.

Lp,
Sergej

Uredništvo - 30.07.2020 - 13:03

No, samo da uvodoma na kratko - morate ločiti "redno" in "atipično" ID številko za namene DDV.
"Redno" ID številko za namene DDV pridobijo davčni zavezanci, ki morajo vstopiti v sistem DDV (zaradi preseganja praga 50.000) ali tisti, ki prostovoljno vstopijo v sistem DDV (slednji mora ostati v sistemu 5 let).

Tisti mali davčni zavezanci, ki opravljajo storitve, za katere se kot plačnik DDV opredeli naročnik storitve v drugi državi članici (storitve, katerih kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1), pa morajo pridobiti t.im. "atipično" ID številko za namene DDV (to mu nalaga četrti odstavek 78. člena ZDDV-1). Slednji ima pridobljeno ID številko samo za namene čezmejnega opravljanja storitev (kot tudi zaradi morebitnih prejemov storitev iz drugih držav članic, pridobitev blaga v določenih primerih ...), še vedno pa posluje kot mali davčni zavezanec na ozemlju Slovenije. Takšen davčni zavezanec poroča le o transakcijah znotraj Unije in oddaja rekapitulacijsko poročilo za koledarski mesec, v katerem je opravil te storitve. Če teh transakcij ni, ne odda RP-O.

Če ste na obrazcu označili, da pridobivate ID številko na podlagi četrtega odstavka 78. člena ZDDV-1, potem boste postali "atipični davčni zavezanec" in vas 5 letni rok ne zavezuje.

PS: popolna davčna rešitev - priporočamo branje e-knjige DDVpoznavalec.si:
http://www.superdavki.com/article/19234/ref_cat/308

K. - 31.07.2020 - 07:01

RP- O se oddaja le kadar je promet. Do konca leta od oddaje prvega RP-O tudi DDV-0 oddate mesečno. V naslednjih letih pa zgolj obdobno - četrtletno. Odvisno od obsega poslovanja.
Če v Sloveniji nudite storitve pravnim osebam, tudi ni nič hudega, da obračunavate DDV. Prednost je ta, da si ga od prejetih računov odbijate. Slabost pa je, da v primeru neplačnikov, zalagate od izdanih računov. Pa se lahko izognete tudi temu riziku, če boste delal po plačani realizaciji.
O izstopu iz sistems pa trenutno še nisem podrobneje brala zakona.

Caci - 31.07.2020 - 07:44

Ali ni tako, da če si atipični davčni zavezanec, si to zato, ker delaš z tujino ali izdajaš račune ali pa prejemaš blago. Zaradi samoobdavčitve . V sloveniji pa se ne izdaja računov z ddvjem niti se ne odbija ddvja, jaz sem to tako razumela

Uredništvo - 31.07.2020 - 07:57

Tako je, za transakcije na ozemlju Slovenije ne obračunava DDV (kolegica K., a ne?) :) Tudi pravice do odbitka DDV takšen davčni zavezanec nima - posluje kot mali davčni zavezanec.

Neva - 31.07.2020 - 07:46

Ali se registriramo za atipičnega zavezanca, neglede na to ali opravimo storitev za fizično ali pravno osebo? Hvala vsem

Uredništvo - 31.07.2020 - 08:00

Za atipičnega davčnega zavezanca se "registrirate" v kolikor opravljate storitve izključno davčnim zavezancem, ki se štejejo za plačnika DDV v drugi državi članici (torej, kraj opravljanja storitev se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, plačnik DDV je naročnik storitev v drugu državi članici).

PS: v teh vročih dneh priporočamo ohladitev - s "popolno davčno rešitvijo":
http://www.superdavki.com/category/308