krpan in druščina postani član

Naslov teme: Atipični DDV zavezanec - prodaja storitev v tujino

3846  30.07.2020 - 11:59h / DDV / Avtor: Sergio / 462 / 7

Pozdravljeni,

Prosim za malce pojasnitve, če vse prav razumem.

V naslednjem mesecu bom imel nekaj projektov za naročnika iz tujine (Belgija). Gre se za storitve video montaže.
Trenutno sem normirani s.p., nezavzenec. 
Danes sem vložil obrazec DDV-P2 za pridobitev atipičnega DDV zavezanca, saj drugače ne morem izstaviti računa podjetju v Belgiji, ki ima VAT številko.

Po opravljeni storitvi ne pričakujem dodatnih naročil iz tujine.

Internet (članki, forumi) pravijo, da moram v sistemu DDV ostati 5let/60 mesecev in mesečno oddajati rekapitualcijsko poročilo.
Zaposlena na Fursu pa mi je po telefonu povedala, da če ne pričakujem nadaljnjega dela, lahko izstopim iz sistema. Skupaj s projekti iz tujine nisem in tudi ne bom presegel meje 50.000€ v 12 mesecih.
Kaj zdaj drži? Predvidevam, da imajo najbolje točne informacije na Fursu?
Kakšen je potem postopek izstopa?
Če izstop ni možen, se potem naslednjih 5 let oddaja/vlaga na edavkih prazne dokumente?

Najlepša hvala.

Lp,
Sergej

Uredništvo - 30.07.2020 - 13:03

No, samo da uvodoma na kratko - morate ločiti "redno" in "atipično" ID številko za namene DDV.
"Redno" ID številko za namene DDV pridobijo davčni zavezanci, ki morajo vstopiti v sistem DDV (zaradi preseganja praga 50.000) ali tisti, ki prostovoljno vstopijo v sistem DDV (slednji mora ostati v sistemu 5 let).

Tisti mali davčni zavezanci, ki opravljajo storitve, za katere se kot plačnik DDV opredeli naročnik storitve v drugi državi članici (storitve, katerih kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1), pa morajo pridobiti t.im. "atipično" ID številko za namene DDV (to mu nalaga četrti odstavek 78. člena ZDDV-1). Slednji ima pridobljeno ID številko samo za namene čezmejnega opravljanja storitev (kot tudi zaradi morebitnih prejemov storitev iz drugih držav članic, pridobitev blaga v določenih primerih ...), še vedno pa posluje kot mali davčni zavezanec na ozemlju Slovenije. Takšen davčni zavezanec poroča le o transakcijah znotraj Unije in oddaja rekapitulacijsko poročilo za koledarski mesec, v katerem je opravil te storitve. Če teh transakcij ni, ne odda RP-O.

Če ste na obrazcu označili, da pridobivate ID številko na podlagi četrtega odstavka 78. člena ZDDV-1, potem boste postali "atipični davčni zavezanec" in vas 5 letni rok ne zavezuje.

PS: popolna davčna rešitev - priporočamo branje e-knjige DDVpoznavalec.si:
http://www.superdavki.com/article/19234/ref_cat/308

K. - 31.07.2020 - 07:01

RP- O se oddaja le kadar je promet. Do konca leta od oddaje prvega RP-O tudi DDV-0 oddate mesečno. V naslednjih letih pa zgolj obdobno - četrtletno. Odvisno od obsega poslovanja.
Če v Sloveniji nudite storitve pravnim osebam, tudi ni nič hudega, da obračunavate DDV. Prednost je ta, da si ga od prejetih računov odbijate. Slabost pa je, da v primeru neplačnikov, zalagate od izdanih računov. Pa se lahko izognete tudi temu riziku, če boste delal po plačani realizaciji.
O izstopu iz sistems pa trenutno še nisem podrobneje brala zakona.

Caci - 31.07.2020 - 07:44

Ali ni tako, da če si atipični davčni zavezanec, si to zato, ker delaš z tujino ali izdajaš račune ali pa prejemaš blago. Zaradi samoobdavčitve . V sloveniji pa se ne izdaja računov z ddvjem niti se ne odbija ddvja, jaz sem to tako razumela

Uredništvo - 31.07.2020 - 07:57

Tako je, za transakcije na ozemlju Slovenije ne obračunava DDV (kolegica K., a ne?) :) Tudi pravice do odbitka DDV takšen davčni zavezanec nima - posluje kot mali davčni zavezanec.

Neva - 31.07.2020 - 07:46

Ali se registriramo za atipičnega zavezanca, neglede na to ali opravimo storitev za fizično ali pravno osebo? Hvala vsem

Uredništvo - 31.07.2020 - 08:00

Za atipičnega davčnega zavezanca se "registrirate" v kolikor opravljate storitve izključno davčnim zavezancem, ki se štejejo za plačnika DDV v drugi državi članici (torej, kraj opravljanja storitev se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, plačnik DDV je naročnik storitev v drugu državi članici).

PS: v teh vročih dneh priporočamo ohladitev - s "popolno davčno rešitvijo":
http://www.superdavki.com/category/308

majuss - 01.07.2023 - 21:23

Pozdravljeni, imam dodatno vprasanje na to temo. Odpiram spletno trgovino, nabava blaga iz Poljske bo presegla 10.000 eur najverjetneje do konca tega leta, koristila pa bi tudi oglasevanje preko Facebooka, zaradi cesar je torej potrebno postati atipicni davcni zavezanec. 

Zanima me, katero moznost izbrati na obrazcu DDV-P2? Za oglasevanje verjetno opravljanje / prejem storitev po 4. odstavku 78. Clena ZDDV-1? Kaj pa zaradi dobave blaga, da ne bi placevala davka na Poljsko, pac pa v Sloveniji?

Ze v naprej hvala za pomoc.