krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ugovor na inf.izračun dohodnine

3838  29.07.2020 - 15:31h / Dohodnina / Avtor: Pia / 112 / 2

Zavezanec je spregledal(pozabil), da bi moral ugovor vložiti do 30.6.2020. Kako postopati sedaj, glede na to, da ima še dodatne dohodke iz tujine, katere bi želel (bi moral) prijaviti?

Babica od - 29.07.2020 - 18:44

Samoprijava. 

sannija - 30.07.2020 - 10:29

Vprašanje, če je samoprijava še možna (Finance):

Primeri: kdo se ne more več samoprijaviti za dohodnino?
Primerov je več:
Samoprijava ni več mogoča za nobenega davčnega zavezanca, ki je prejel informativni izračun dohodnine in se proti njemu ni pritožil oziroma dal ugovora. Ti informativni izračuni dohodnine so namreč že postali odločbe, samoprijava pa ni več mogoča. S samoprijavo namreč ni več dopustno popravljati davčne napovedi, če je bila odločba na podlagi (napačne) napovedi že izdana in vročena.
Po vročitvi informativnega izračuna dohodnine se sprememba podatkov lahko doseže le z ugovorom zoper informativni izračun dohodnine, ob tem pravijo na Fursu.
Če je davčni zavezanec zamudil rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine in ni dobil informativnega izračuna (rok je potekel 31. julija 2019), še lahko odda samoprijavo, vendar le, dokler mu ne bo vročena odmerna odločba. Ali pa do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora, postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.
Če zavezanec odda napoved in pozneje ugotovi nepravilnosti, lahko davčno napoved popravi le do vročitve odmerne odločbe, izdane na podlagi že vložene napovedi. Spremembo vročene odločbe lahko doseže s pritožbo.
Razveljavitev, odpravo ali spremembo odločbe, ki je že postala dokončna ali celo pravnomočna, je mogoče doseči le še z uporabo izrednih pravnih sredstev, to je predvsem z obnovo postopka odmere davka (89. člen zakona o davčnem postopku), odločanjem po nadzorstveni pravici (88. člen zakona o davčnem postopku) ali uporabo instituta očitne napake (90. člen zakona o davčnem postopku).