krpan in druščina postani član

Naslov teme: Darilni bon in račun

3641  12.07.2020 - 09:08h / DDV / Avtor: Darja / 100 / 2

Kako postopati v primaru prodaje darilnih bonov na turistični kmetiji, kjer je le ta Lahko vnovčen kot nočitev z 9,5 DDV Ali pa druge storitve - masaže, wellnes, pijača...po 22%, kar pa ob nakupu DB je veš. Je dovolj vodenje seznama darilnih bonov z vrednostjo, dt nakupa in koriščenja in se Sam račun izda ob vnovčenju le tega Ali kako drugače?

Ani - 12.07.2020 - 16:10

https://www.dara.si/33/darilni-boni-davcni-in-racunovodski-vidik-uniqueiduchxzASYZNboyIy8HTPinBUfqtZGuBY5/
http://help.icenter.si/images/tdr_darilni_boni_po_1.1.2019.pdf

Mili - 12.07.2020 - 16:14

1. DDV OBRAVNAVA DARILNIH BONOV Izdaja, uporaba in nakup kuponov ali z drugim izrazom darilnih ali vrednostnih bonov je bila do sedaj prepuščena posameznim državam članicam EU in ni bila zakonsko urejena. S sprejetjem Direktive EU št. 2016/1065 o obravnavi kuponov, ki velja že od 2. julija 2016, se bo poslovanje s kuponi poenotilo v celotni Evropski Uniji. Kupon je instrument, v zvezi s katerim obstaja obveznost, da se sprejme kot plačilo ali delno plačilo za dobavo blaga ali opravljanje storitev, pri čemer so blago, ki bo dobavljeno, ali storitve, ki bodo opravljene, ali identiteta njihovih morebitnih dobaviteljev navedeni na samem instrumentu ali v pripadajoči dokumentaciji, vključno s pogoji uporabe takšnega instrumenta. Vrste kuponov:
1) »enonamenski kupon« je kupon, za katerega je ob njegovi izdaji znan kraj dobave blaga ali opravljanja storitev, na katere se nanaša kupon in DDV, ki ga je treba plačati za navedeno blago ali storitev. Primer: Slovenski trgovec s tekstilom bo v svoji prodajalni v letu 2019 uvedel prodajo vrednostnih bonov. Ti bodo unovčljivi eno leto od nakupa. V prodajalni je mogoče kupiti različna oblačila. Vse blago v prodajalni je obremenjeno z enotno davčno stopnjo davka na dodano vrednost, 22 %. Boni iz opisanega primera imajo značilnosti enonamenskega kupona, ker je ob njegovi izdaji znan kraj dobave blaga (v obliki kasnejšega nakupa) kot tudi višina DDV. Obveznost za obračun DDV pri takšnih bonih nastane že ob prodaji bona.
2) »večnamenski kupon« je kupon, ki ni enonamenski in pri katerem obveznost za obračun DDV nastane šele, ko je blago dejansko dobavljeno oziroma storitev dejansko opravljena. Pomeni, da pred trenutkom dejanskega nakupa blaga ali storitev ni mogoče definirati kraja dobave in tudi ne določiti davčne osnove.