krpan in druščina postani član

Naslov teme: Temeljni dohodek se izvzame iz prihodkov

3561  06.07.2020 - 15:45h / Ostalo / Avtor: aNI / 1415 / 4

Samostojni podjetnik ki je prejel v času korone temeljni dohodek bo ta znesek prikazal med prihodki, potem pa se bo izvzel iz obdavčitve.
Tako da ta dohodek ne vplival na rezultat podjetja.

F.r.a.n.j.a. - 06.07.2020 - 20:42

Ja, tako sem tudi jaz razumela. Bo dopolnjen davčni obračun (2 .8), in izvzetje.
Lp

Dada - 06.07.2020 - 22:19

Kot pa jaz vem se upostevajo prispevki obracunani. Ne temeljni dohodek, ker je to privat. Bolniske ki jo dobijo od zzzs tudi ne dajete v davcni obr. In ostalih nadomestil.

poletje - 07.07.2020 - 06:45

Glede na odgovor FURS-a se MTD knjiži kot prihodek, nato pa se izvzame iz prihodkov, pričakuje se sprememba obrazca za napoved davka iz dejavnosti in sicer naj bi se to izvzelo v novi rubriki 2.8.

50e. Ali se bo temeljni mesečni dohodek štel med prihodke iz dejavnosti in bo obdavčen pri dohodnini za leto 2020?
Skladno z novim šestim odstavkom 34. člena interventnega zakona – ZIUZEOP (9. člen ZIUZEOP-A) je mesečni temeljni dohodek oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. To pomeni, da temeljni mesečni dohodek ne bo obdavčen z dohodnino za leto 2020. Temeljni mesečni dohodek bo zavezanec izvzel iz prihodkov v obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

50m
. Kako se v poslovnem izidu prikaže prejem temeljnega dohodka in kako zavezanci, ki zapirajo dejavnost, pri oddaji obračuna (pod katero postavko v obračunu) za leto 2020 izvzamejo prejeti mesečni temeljni dohodek?
Mesečni temeljni dohodek predstavlja prihodke samozaposlene osebe. Skladno s šestim odstavkom 34. člena interventnega zakona – ZIUZEOP je mesečni temeljni dohodek oproščen plačila vseh davkov in prispevkov, zato ga zavezanci izvzamejo iz prihodkov v davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Predvidoma se bodo prihodki izvzemali v okviru nove zaporedne številke 2.8. (Izvzem prihodkov iz naslova prejete pomoči po interventnem zakonu – ZIUZEOP) obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Nova zaporedna številka v obračunu bo urejena s spremembo Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Mia - 07.07.2020 - 08:17

Če sem jaz prav razumela temeljni dohodek in  oproščeni del prispevkov knjižijo s.p. med prihodke 768. Temeljni prihodek se v davčnem obračunu izvzame, prispevki pa se knjižijo med odhodke polni, med prihodke pa del oproščenih in se tako izenačijo.
Razumem prav?