krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali je lahko

2971  27.05.2020 - 09:53h / Drugi davki in takse / Avtor: Mijja 2 / 98 / 2

Direktor in lastnik družbe, ki se ukvarja s  poslovnim svetovanjem in knjiženjem,  edini zapolsleni v d.o.o., ki vodi firmo in izvaja storitve iz dejavnosti firme. Direktor naj bi le izvajal storitve vodenja družbe (a to naj bi inšpektorrji  kontrolirali) .Ali lahko sklene pogodbo za delovno mesto " direktor, svetovalec in knjigovodja"? V pogodbi navede kakšna opravila opravlja za družbo, vodenje družbe, svetovanje, knjiženje dokumentacije za družbo in poslovne partnerje. Ali so kakšne vaše izkušnje pri tem? Na priner računovodski servisi, ko je ena oseba v vlogi direktirja in izvajalca storitve iz dejavnosti. 
Poznamo primer, ko so firmo in poslovodno osebo kaznovali, ker je direktor in lastnik d.o.o. ob  konici stregel v gostinskem lokalu.  
​​​

DamjanP - 27.05.2020 - 10:16

Med drugim pišete tudi "edini zaposleni" - torej opravlja direkturo v okviru DR, v DR pa opravlja tudi operativno delo.
Če gre za polno zaposlitev, potem nimate težav.

Seveda pazite na "droben tisk" in pri "razčlenjevanju" izhajajte iz različnih dajtev (tudi v višini) za različne podlage.

B - 28.05.2020 - 10:01

Direktor je že po svoji funciji odgovoren za poslovanje družbe. Zakon o gospodarskih družbah mu nalaga konkretne naloge, poleg tega pa tudi drugi predpisi. V kolikor opravlja tudi druge naloge v firmi ni sporno, lahko čisti poslovne prostore ali vodi računovodstvo. Inšpektor nima temu kaj ugovarjati. Tudi pogodba o zaposlitvi v enoosebni družbi, ni obvezna. Lahko bo pa pregledoval listine in ugotavljal realnost glede na poslovanje.