krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vračilo KORONA pomoči pri zaprtju s.p. takoj po veljavi ZIUZEOP

2817  18.05.2020 - 20:01h / Ostalo / Avtor: Žiga / 1259 / 5

Pozdrav.

V zadnjih dneh sem v epskem prebiranju vsega, kar bi mi razasnilo moje dvome in vprašanja a kot po navadi z branjem členov spisanih s strani džave in nato še najpogostejših vprašanj in odgovorov s strani iste ustanove, vem za 400% manj kot sem na začetku. Kontadiktornost in nejasnost je drugo ime za FURS.

Torej, delo je bilo, zginilo čez noč in se žal še kar nekaj časa v stari obliki in starih prihodkih ne bo vrnilo. Rešitev je seveda čimprejšnje zaprtje s.p.! Zaprosil pa sem tudi za ODPIS in UTD, logično, ker položnic se ne da odpisat. 

Ker bom s.p. zaprl nekje v začetku 6. meseca, mi tako povprečni mesečni dohodek NE BO upadel za 10%, saj je začetek leta bil dokaj uspešen, še na račun konca leta 2019, po drugi strani pa je bil začetek 2019 slabši od 2020, kar seveda zmanjšuje povprečni mesečni dohodek v 2019.
Torej bo izračun DOHODKI 2018:12mesecev samo za 7% višji kot DOHODKI 2020:6mesecev, kar pomeni vračilo!
In seveda vračilo pomeni tudi tole:
"Delodajalec, ki prejema ali je prejemal sredstva po tem zakonu, mora prejeta sredstva vrniti v celoti, če začne postopke likvidacije po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, v obdobju:
-        prejemanja sredstev in
-        po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev"
kar bi znalo veljati tudi za s.p. ali se motim??

Seveda pa me začne na tem mestu zanimati VRAČILO DO KDAJ? Vem da ob zaprtju začne teči 60 dnevni rok za oddajo DDD-DDD poročila, kar bi pomenilo, da bi moral po neki logiki VSE dolgove do FURS-a zapreti nekje po tem obdobju, kar je seveda v dani situaciji pričarati nekaj čez 1500€(pomoč marec+pomoč april) v dveh mesecih. Skoraj nemogoče!

Potem pa sem med prebiranjem neštetih vprašanj za FURS naletel na tole.
"51č. Kdaj mora zavezanec vrniti temeljni dohodek, če sredi leta zapre s.p. in ugotovi, da ga mora vrniti, ker ni izpolnil pogoja o nižjih prihodkih?
Skrajni rok za vračilo temeljnega mesečnega dohodka je vezan na rok za oddajo obračunov za leto 2020, to pa je 31.3. 2021"


Kar je popolnoma ne logično, ker če zapreš s.p. JUNIJA rok za oddajo obračunov za leto 2020 ni 31.3.2021 ampak 60 DNI PO ZAPRTJU! Ali stvari zastopim napačno.

Skratka dolga zgodba na kratko: Zanima me kako hitro moram zbrati teh 1500+ eurov za vračilo, ker če je to res v roku 60 dni potem je skoraj bolje, da mi s.p. ostane odprt še dva, tri mesece kar pomeni, da mi vračati ne bo potrebno, ker bo upad potem zagotovo 10%+, zadostil bom tudi pogoju "po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev".
Seveda bo potrebno plačevati davek in prispevke cca. 450€/mesec ampak bodo vsaj odplačani po "obrokih".

Skratka kalkuliram kaj je najbolje, ker sem pač v dani situaciji moral FURS zaprositi za OČITNO povratno pomoč!

Hvala vsakemu, ki si je vzel 10 minut za tole blebetanje in brez zamere tistim, ki si niste.

LP,
Žiga

DamjanP - 18.05.2020 - 21:42

Ste se pa razpisali ... pišete, da ste "zaprosili za odpis in UTD"? Predpostavlja, da imate v mislih oprostitev plačila PSV in UTD.
Min PSV za npr. apr20 (401,98) in UTD za apr20 (700 €) poda seštevek cca. 1100 €.
Enako za maj20 in cca. 1/2 za mar20.
Skupaj torej cca. 2.800,00 €.

Če še niste pa lahko s predloženo izjavo do 31.05.2020 oprostitev PSV uveljavljate od 13.03.2020 naprej; FURS je ta rok "podaljšal" do 31.05.2020. Glejte http://www.superdavki.com/article/19607/ref_cat/350
"Ne sprašujte" za podlago, saj ZIUZEOP drugače določa roke za oprotiev PSV kot za UTD.

Menim - nič drugo ni smiselno, kot da s.p. vlečete tako dolgo, da zadostitev pogoju "povprečni mesečni prihodki 2020 so za 10% nižji od povprečnih mesečnih prihodkov 2019".
 

nina - 19.05.2020 - 08:41

Lahko pa z lastnim dokumentom pišete na Furs in vam odgovorijo na postavljeno vprašanje, bo najbolj zanesljivo.
NIna

Danja - 19.05.2020 - 09:09

Zakaj vas pa skrbi ta zapis?:
"Delodajalec, ki prejema ali je prejemal sredstva po tem zakonu, mora prejeta sredstva vrniti v celoti, če začne postopke likvidacije po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, v obdobju:
-        prejemanja sredstev in
-        po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev"
kar bi znalo veljati tudi za s.p. ali se motim?"

Saj temeljnega dohodka niste koristili kot delodajalec. Ali ste povračila koristili tudi za delavce (čakanje na delu)? Ta 9. člen izhaja iz prvega korona zakona ZIUPP. Ali to še velja? Ga povzema drugi korona zakon?

Žiga - 19.05.2020 - 16:14

Hvala vsem za razmišljanje, tudi moje je v teh smereh. Še vedno pa mi niso jasne kontradiktorne informacije o presoji upravičenosti COVID-19 pomoči, tako da bo potrebno res pisati direktno na FURS, kar upam, da ne bo rezultiralo v še manj pravilnega dojemanja kot sedaj.

"Delodajalec, ki prejema ali je prejemal sredstva po tem zakonu, mora prejeta sredstva vrniti v celoti, če začne postopke likvidacije po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, v obdobju:
-        prejemanja sredstev in
-        po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev" 


Tale pa je tudi meni vzbudil pomisleke, saj NISEM delodajalec in nikogar nimam na čakanju. Torej bi rekel, da je mogoče tole edini člen ki se ga navadnemu s.p.-jevcu ni treba bati!?



Sem pa zasledil še tole in sedaj imam spet en velik vprašaj nad glavo.

"Dokončno upravičenost do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka oziroma do oprostitve prispevkov se presoja po koncu leta 2020 na podlagi meril, določenih v drugem do četrtem odstavku 37. člena ZIUZEOP. "

To je direkten odgovor s strani FURS-a na podobno vprašanje mojemu. Tudi on bo zaprl krepko pred koncem leta 2020.
Torej če nekako prav razumem bomo vsi, ki zapiramo oddali DDD-DDD poročila po zaprtju, teh 60 dni, kot normalni postopek, ter poravnali TEKOČE dolgove do FURS-a, UPRAVIČENOST pa se bo ugotavljala v NOVEM LETU, torej verjetno tudi datumi vračil?

No toliko za sproti, ker verjamem, da bom odgovor s FURS-a čakal kar nekaj časa, seveda pa se strinjam, najbolje je direktno vprašati tiste, ki zakon najbolje poznajo.

Hvala še enkrat vsem.

Klepet - 06.08.2020 - 14:15

Pozdravljeni.
Ali imate mogoče kakšno povratno informacijo FURSA glede vračanja sredstev ?
Hvala lepa.
Nika