krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali je možno Simiču outsource-at obračune plač?

2080  18.04.2020 - 12:39h / Ostalo / Avtor: Taja / 302 / 17

Ali je možno Simiču outsource-at obračune plač saj pri njemu gre vse enostavno in bo obračune naredil velko bolj optimalno ter v krajšem času kot mi. 
Plačamo 20€/obračun za mesec kar je pbčutno višje od tarife in občutno višje od tega kolikor dobimo mi..

Že prej so mi šle njegove besede na kozlanje. Ob plačah, ki jih imam v obračunu trenutno pa še bolj:

- K sreči vsaj od delodajalca prejmemo podatke, ki so v 97% točni in se skladajo z stanjem. Če bi še tam morali igrati detektive si ne predstavljam.

- 34 zaposlenih
- Redno delo do epridemije/redno delo po epidemiji
- Dopusti do epidemije/dopusti po epidemiji
- Bolniške do epidemije/bolniške po epidemiji
-  Določene bolniške refundirane, določene ne. Določene se vlečejo iz obddovja pred epidemijo v obdobje epidemije.
- Delitev stimulacij  in dodatkov na obdobje pred epidemijo in obdobje po epidemiji
- Določeni zaposleni s krajšim delovnim časom (klasično)
- Določeni zaposleni s krajšim delovnim časom (starševsko varstvo)
- Določeni zaposleni z neenakomerno razporejenim delovnim časom.
- Določeni zaposleni delajo na več lokacijah (prevoz na delo)
- Delu zaposlenim se obračuna prevoz na delo po stroških javnega prevoza, določenim po kilometru 
- Določenim krizni dodatek pripada, določenim ne zaradi presežka 3 kratnika minimalne plače.
- Krediti, ki v določenih primerih presegajo neto del I. izplačila plače do 13.03.
- Članarine, ki se nekje obračunavajo v fisnem znesku, nekje v procentualnem znesku


In še češnjica na tortici. Delodajalec plač ne obračuna po realnih obračunskih urah ampak po povprečju 174ur/mesec.

Pojasnilo FURS-a....nakažite neto z vsem ostalim se boste ukvarjali kasneje.
Smo še 2 zadevi bi lahko dodala zdraven in bi bil obračun še bolj idealen kot sedaj:
- Sprememba višina plače med mesecem, po možnosti s prehodom pogodbe za določen čas na nedoločenega.
- Obračun refundacije do 90 dni in nad 90 dni v breme ZZZS. na prehodu nekje sredi meseca.
---- se ne veselim preveč morda me to čaka v prihodnjem mesecu.

Samo še čakam, da bodo epidemijo in datume povezane z njo in zakonodajo zaključili sredi meseca, da bomo že spet preračunavali na dneve ob zaključku tega sranja.



Idealno....12 kljukic obkljukamo in oddamo. Manj kot minuta dela, vsi delodajalci pa vsa sredstva prejmejo z oddajo ene vloge. Vsi servisi, ki zadeve ne izpeljejo z levo roko so nesposobni, tudi gospa Marija se je motila in vse teče idealno tako kot mora. Vsa pojasnila so bila dana v pravočasnih rokih, ker je zakon spisan tako dobro je so samo tri pogosta vprašanja in ta se ne spreminjajo 10x v 2 dneh.

Iskreno rada bi slišala tudi drugo plat zgodbe. Plat zgodbe gospe Marije o njunem pogovoru z g. Simičem in njenem mnenju o tem koliko se je ona v njenem pismu motila in koliko ne. Sem prepričana, da bi lahko en teden kasneje pismu dodala še kakšno češnjico na tortici in škoda, ker tudi nje ne povabijo v dnevne medije, da bi povedala realno sliko, ki je v teh dneh v servisih.


Jokam..... ker povsod poslušam, navadite se na drugačno življenje.
Je to življenje, ki naj ga pričakujemo?

opica - 18.04.2020 - 13:27

V tolažbo, meni gre na bruhanje od prve ure,  ko sem prebrala to sranje od sranja. In potem se najde stranka, ki reče, kaj kompliciram, če pa je Simič rekel, da je vse ok in da se ni nobenih težav. Sem že razmišljala, da pokličem Simiča, da mi pride naredit obračune plač. In za enega delavca imam 3 plačilne liste.  Imam enako štalo kot vi. Pa niso samo obračuni. Kje so še vloge za zavod, pa pisanje odločb, pa vloge za s.p.-je, kjer si v 1 minuti gotov, pa pregledi prometa za lani in seveda letos in tisoč drugih zadev. Da o tekočih zadevah ne govorim. Bi rekla,da si s tem šmornom  GOTOF. In ne. To niti malo ni življenje. Je eno veliko sranje. Pa se ne pritožujem nad delom kot takšnim. Rada delam v  računovodstvu. Čeprav moraš biti  danes še pravnik, pa kadrovnik, pa tajnica, pa svetovalec, pa vseved. Se pa pritožujem nad sprejeto zakonodajo in glupimi izjavami, ki nas računovodje dajejo na najnižji možni nivo nesposobnosti. Kako je pa zakon  napisan, pa se vidi po množici vprašanj na forumih. In upam, da administrator ne bo izbrisal tega zapisa.:)

Pa lepo sončno delovno soboto (in nedeljo)  vsem, ki delajo.

 

Tole ste videli - 18.04.2020 - 15:43

https://twitter.com/IvanSimi3

e.t. - 18.04.2020 - 16:23

Se pridružujem zgoraj napisanemu. Imam program od velike računalniške hise. Program mi ne omogoča ene plačilne liste ampak tri. Tak zmazek ne morem dati od sebe, zato sem obračunal plače po "Simčiču" .Ena plačilna lista za zaposlene. Čaka pa me  ročna delitev po rekih za 100 ljudi, različni reki. Upam, da bom do 22 .4. , ko zapadejo v plačilo prispevki, uspel  le te izracunati .  Program plac ,  Icenter , katastrofa 

Martin Krpan - 18.04.2020 - 17:35

Taja in vsi ostali.

Po bitki (uh, ta prava šele prihaja - kako bomo ukalupili javni sektor tja, kamor spada!) je vedno lahko biti pameten, vendar sam zelo dobro vem, zakaj sem v tem mojem zapisu pod točko 2 zapisal, kar sem zapisal https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/ne-izgrajte-se-z-nasim-denarjem---izboljsajte-mega-paket-za-gospodarstvo . In se čudim, ko sedaj nekateri, ki pišejo (odprta, zaprta, elektronska, z roko napisana ...) pisma javnosti, ne zastopajo interesa gospodarstva ali vas - računovodskih servisov, preko institucij - združenj, v katerih tudi sami delujejo. So kot "anemične" riti (ne najdem boljšega izraza).

Po drugi strani ne morem govoriti v imenu Ivota, ker ga po eni strani razumem, po drugi strani pa bi marsikdo na njegovem mestu drugače ravnal. Osebno nikakor ne razumem, da je postal on "glasnogovornik" tega mega "shit" paketa, če pa je v tej komisiji (menda) tudi toliko in toliko uh in ah dohtarjev, ki pa na žalost ne vedo, kaj je plača (razen, ko dobijo neto izplačilo na transakcijski račun), ko pa njim rečeš REK, pa mislijo, da gre za "pregovor".

Mega "shit" paket bo težko "administrativno popraviti" - govorim o operativni izvedbi (ker se zadeve že odvijajo), lahko pa se absolutno vsebinsko spremeni in dopolni. V tej smeri vam preostane le tole - na katastrofalno administrativno izvedbo (če izvzamemo tiste, ki odkljukajo nekaj kljukic) ne morete več vplivati in vsako sekiranje, preklinjanje, zlivanje gnojnice vam ne bo čisto nič pomagalo. Pomagalo vam bo le-to, da ste "požrli" še en "shit" administrativni paket in da življenje gre naprej, zato razmišljajte pozitivno. Zaradi vas samih! In spomnite se teh zadev, ko za to pride primerni čas. In v tej smeri ne bom nadaljeval ...

P.S. In če bi jaz bil na mestu "nepravega glasnogovornika" (le kaj ti je tega bilo treba, Ivo), bi se izključno in samo vsem vam (in ne raznim piscem javnih pisem ...), kateri se ubijate zaradi enormnega dodatnega obsega dela ob tej krizi v računovodstvu, za katerega večinoma ne boste plačani, OPRAVIČIL, ne glede na objektivne dejavnike (npr. nastop nove vlade ob izbruhu pandemije ob odstopu "mega pavlihe", ki sedaj duhoviči na FB glede dela vlade) in subjektivne dejavnike (ne igrajte se z našim denarjem - denarjem gospodarstva - saj gre očitno tudi za kupovanje s strani nove vlade volivcev oz. skupine državljanov, katerih epidemija ni prizadela!), ki spremljajo tale (zaenkrat) mega "shit" KORONA paket.

In če vsem vam v računovodstvu kaj pomaga - OPRAVIČUJEM se vam za ves administrativni kaos, ker vam tudi sam večkrat ne morem pomagati, saj sem očitno tudi jaz postal (hmmm) ... butast, ker ne razumem nekaterih členov tega ZIUEJDNDIE9 (ali karkoli že je - kriptiranega mega zakona) oziroma ker ga večkrat diametralno razumem kot npr. FURS ali druge institucije.

Tole ste videli - 18.04.2020 - 17:40

Glasnogovornik je samo in le zaradi tega, ker je pri nastajanju in zapisovanju zakona sam sodeloval in ga pomagal oblikovati.
Le brani svoj umotvor in zdaj si celo drzne organizirati webinarje, kjer za 50€  na posnetek razlagal, kaj v zakonu piše.

Martin Krpan - 18.04.2020 - 17:49

Ker ne poznate Ivota (sicer z njim nisem govoril že kakšno leto), menim, da ne drži, kar ste zapisali.Jaz sicer nisem njegov "odvetnik", ampak - če se ni preveč spremenil, kot ga imam jaz v spominu - je vedno želel dati k njegovemu delu nek širši pozitivni prispevek. Njegovo delo na FURS-u, ko je bil direktor v Sloveniji, je prineslo (takrat) praksi veliko pozitivnega, tudi drugačno klimo pri (mnogih) zaposlenih na FURS-u, dokler ga pač sam njihov ustroj in "gnili del" same te institucije ni "izgnal". Je pa res, da je včasih kot Don Kihot, ki se zaletava tudi v "neprave mline".

Sigurno pa je sodeloval vsebinsko pri navedenem paketu, čeprav sam ne vem, v kakšnem obsegu. Drugače pa je zasebnik kot mi vsi in pač deluje na tem trgu, tako da so seminarji - kot navajte webinar - pač del njegovega dela.

Dajva takole reči - najlažje je zlivanje gnojnice ... nima smisla, če imate sebe radi, dajte na stran kaj je slabega in razmišljajte pozitivno. Če pa gojite do njega osebno zamero, pa mu twitnite, pišite na mejl ali ga pokličite - takšen kot je, bo tudi z vami komuniciral ob dveh zjutraj :).

Vse dobro, samo eno življenje imamo, ne si ga sami uničit!

Tanja - 18.04.2020 - 20:11

Martin Krpan, pred davnimi leti je veliko sodeloval tudi Matjaž K, ki je bil tudi včasih predavatelj na vaših seminarjih - večkrat sem že hotela vprašati ali je zapustil računovodske vode ?

Martin Krpan - 19.04.2020 - 15:17

Kolikor vem, še vedno "krmari" v računovodskih vodah in se tudi verjetno on "zaletava" v zid s temi reki, čeprav je pred leti izvedel z nas - z nami en zelo zanimiv, uspešen in dober seminar z naslovom REK-VOLUCIJA! :).

Če bi danes tole izvajal, bi verjetno ta seminar naslovili REK-RETENIZEM! :).

Tanja - 19.04.2020 - 15:25

Na forumu ga pa pod tem imenom ni več "slišati" :(.

škoda :(

Martin Krpan - 19.04.2020 - 15:39

Mogoče uporablja novi "nick" ... mogoče :). Vem pa ne.
Sicer pa vse v življenju ima nek začetek in nek konec. Mislim, da bodo nekateri po tem "sranju" tudi spremenili svoj poklic - življensko orientacijo.

PC - 19.04.2020 - 10:14

Martin Krpan, popolnoma se strinjam z vašim že večkrat zastavljenim vprašanjem, kje so naša združenja? Zveza računovodskih servisov, se je v stilu, kot je napisal v svojem javnem pismu tudi Direktor Datala, potegnila nazaj. Vprašal se je , komu se bojijo zameriti in to se sprašujem tudi jaz, Direktorica Zveze računovodskih servisov je v bolniški, (ne vem, kdo jo nadomešča), predsednik pa nas je pred dnevi nagovoril z pismom, v katerem pravi, da smo trenutno preobremenjeni in to je tudi vse. Nobenih predlogov, nobenih zahtev..Sama sem se res aktivno vključila na pozivanja. Na začetku sem vsaj dobivala odgovore na moje mejle, sedaj pa tudi to ne več.

Kar pa se tiče Simiča, se popolnoma strinjam z navajanjem Martina Krpana. V času, ko je prišel na FURS je bil za nas računovodske servise res olajšanje. Velikokrat sem ga poslušala, in poznam njegova kritična izvajanja v zvezi z do mega paketa sprejemtimi zakoni. Sedaj pa je obrnil ploščo. In točno tako, najmanj, kar lahko naredi, da opere svoj obraz je, da se opraviči. Omalovaževanje našega dela in njegovih ust je ponižanje prej njega kot nas. Upam, da se tega zaveda. Ko je ogovarjal g. Tomc Muc, je na dan privlekel besede, sedaj ko ljudje v bolnicah umirajo.... Mahal je z velikimi besedami, da bi prikril glavna dejstva. Dragi gospod Simič, če naše delo v tem času ni nič posebnega in, če ne bomo prejeli plačila zanj iz državnega poiračuna, vas pozivam, da se v teh težkih časih, ko ljudje umirajo v bolnicah odpovete svojemu honoraju za delo, ki ga trenutno opravljate za vlado.

Simbi - 19.04.2020 - 15:11

Podpišem!!

Lara - 19.04.2020 - 10:48

Zelo lepo napisano PC in se  popolnoma strinjam s vami. Se pa res sprašujem kje so vsa naša združenja, katerih člani smo.  Mogoče se tudi oni ne želijo komu zameriti. Tudi jaz sem velikokrat s veseljem  poslušala g. Simiča in je res zanimivo oz. žalostno, kako lahko človek tako obrne ploščo.

lp

ana - 19.04.2020 - 10:50

Sva že dve. Tudi jaz sem dejala, da če se epidemija tudi konča sredi meseca, kličem Simič&parterji za obračun. Plačam, kar bodo rekli. Glede na to, da je 'simpl', pričakujem ugodno ceno. 

jst99 - 19.04.2020 - 12:36

Se zelo strinjam z vsem napisanim. Kaj naj še rečem drugega kot da so nam računovodjem  s tem mega korona zakonom požrli ogromno živcev samo zato, ker sami očitno ne poznajo obračunov plač oz. človek dobi občutek, da jih nihče od teh soustvarjalcev zakonov nikoli ni obračunaval... Upam, da zdržimo in preživimo tudi to sranje. 

mici - 19.04.2020 - 14:42

Tudi mene zanima kje je Matjaž K.,
pogrešam njegove odgovore, nasvete....

Martin Krpan - 19.04.2020 - 15:13

Drage moje klepetulje (malo manj dragi klepetalci :)) - vsak med nami ima svoje težave in rešili jih bomo tako ali drugače.

No, jaz sem samo nekatere moje težave, ki jih je povzročilo tole stanje z virusom, rešil (z večjimi ali manjšimi posledicami) tudi na naslednji način :):
https://www.davkoplacevalci.com/nekaj-soli-zastonj/sala/34-do-36-dan-karantene