krpan in druščina postani član

Naslov teme: Twitter - Debata, odgovor...Odprto pismo...

1784  13.04.2020 - 12:30h / Ostalo / Avtor: Korona / 145 / 21

Ivan Simič
@IvanSimi3
·
14h
Spoštovana ga. Marjetica, še nadaljevanje. Odgovornim iz Bonusa ne bi škodilo malo strpnosti. Vse plače se lahko obračunajo in izplačajo. Nobene ovire ni. REK obrazci se bodo urejali pozneje. Zaradi epidemije bo lahko propadlo na stotine podjetij, njo pa muči knjiženje. Vse bo ok
Quote Tweet
Marjetica s kavča 
@MarjeticaM
· 14h
A boste kaj pokomentirali, gospod @IvanSimi3 http://racunovodstvo-bonus.si/odprto-pismo-predsedniku-vlade-ministrom-in-odgovornim/
 

Martin Krpan - 13.04.2020 - 13:04

Samo, da ne bo nesporazume - tega zapisa tukaj ni podal g. Ivan Simič, ampak samo citirate neko "prepucavanje" preko Twiterja, a ne? :) - prosim za potrditev g./ga. Korona!

P.S. Če mene vprašate, prav je, da smo posamezniki povzdignili glas iz gospodarstva, "živci" pokajo po celi črti, nastal je birokratski kaos, stranke pritiskajo na računovodske servise - to so dejstva.

Potrebni so vsaj trije URGENTNI popravki v teh ukrepih:
- pomoč gospodarstvu se NE vrača pod nobenimi pogoji!;
- VSEM v javnem sektorju oz. ki so financirani iz proračuna zmanjšat plače za vsaj 20%, RAZEN cca. 10% tistim, ki so res v prvih bojnih vrstah (pa mislim, da sem tudi z 10% pretiraval), definitivno pa tisti na čakanju v "javnem sektorju" ne morejo dobiti višjih plač kot znaša pomoč zaposlenim v gospodarstvu, ki so na čakanju;
- posebni dodatek računovodskim servisom.

In znova ponavaljam, čeprav je to staro že cca. 10 dni ... https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/ne-izgrajte-se-z-nasim-denarjem---izboljsajte-mega-paket-za-gospodarstvo

Korona - 13.04.2020 - 16:29

Ma to je samo debata na Twitterju:) g. Simič je super človek - praktik, ki ga jaz osebno zelo cenim:)

Martin Krpan - 13.04.2020 - 17:27

Se strinjam. Glede Ivota :).

Ena iz JS - 13.04.2020 - 20:03

Kopiram lasten komentar

Zaposlena sem kot računovodkinja v JS. V zavodu, kjer sem zaposlena, nas je nekaj prek 50, v računovodstvu sem sama. Sama za vse knjigovodske, računovodske, kadrovske in pravne zadeve. Od planiranj, letnih poročil, plač, avtorskih in podjemnih pogodb ter vsem, kar je s tem povezano, OS, kadrovskih evidenc, potnih nalogov, naročilnic, fakturiranja in obdelave prejetih računov, vsega. Ločevanja med pridobitno in nepridobitno dejavmostjo, med dejavnostjo javne službe in tržne dejamosti. Delovne dobe imam prek 25 let. Olajšav nimam, a ne dosežem z vsemi dodatki (torej dodatkom za delovno dobo v višini 0,33% za leto) niti povprečne plače.
​​​​​​Ne drznite si reči, da ne delamo! Tudi tistim sodelavcem, ki prejemajo dodatek do minimalne plače.
Nismo vsi v JS "odsluženi politični kadri, za katere se je našel dober fotelj!', nekateri pošteno in veliko delamo za svojo plačo!

​​​​​Bi me res  tudi v gospodarstvu plačali samo toliko? Kolikor spremljam debate tu, bi imela bistveno višjo plačo!
 

Ena iz JS - 13.04.2020 - 21:06

Se opravičujem - moj komentar je letel na pisanje MK, ki meče vse iz JS v malho nepotrebnih delavcev.

Lara - 13.04.2020 - 13:51

No, če je to napisal g. Simič, potem pa sem razočarana. Pogoj, da se plače obračunajo in izplačajo so najprej jasna in nedovumna pojasnila ter  dodelani računalniški programi. Tudi programske hiše delajo 24 ur na dan, da bodo lahko spravili njihovo umetnino v REK-e.   Kaj on misli da delajo palčki ponoči vse to ? Upam, da ni tega pisal on. Res.

 

Liza - 13.04.2020 - 14:08

knjiženje sploh ni omenjeno v odprtem pismu, ne vem od kod je to sploh prišlo ...

Opa Zovalec - 13.04.2020 - 14:35

To nabijanje z 10% me spominja na "modele" napredovanja epidemije. Kot imajo vsake oči svojega malarja, ima vsaki strokovnjak svoj mušter, po katerem sodi. To pa je daleč od kake stroke...

Udrihanje po JS je super, ampak nekoliko manj, če je tvoj otrok zdravnik v intenzivi, zdravstvenik, ki pomaga prizadetim, policist, ki rešuje pijanega modela, ki je svojo karino v reko skenclal, oskrbovalka v domu starostnikov etc, etc...

Neto izračun ni znanost, REK-i bodo, ko bodo, osnovna pravila pa so znana. Dajmo času čas, vesele praznike in ostanimo zdravi (tudi v pregretih beticah)

Martin Krpan - 13.04.2020 - 15:12

Tisti, ki  so predolgo prisesani na proračun, so izgubili vsako trohico spoštovanja, razumevanja in solidariziranje z nami, ki jim zagotavljamo plače! In se opravičujem, če sem pretiraval z 10% ... lahko da je trenutno (v mnogih sektorjih, vključno s šolstvom) še bistveno manj!

Ker ste mnogi izgubili ZKP (verjetno ne rabim razlagati, kaj to pomeni), mi še do danes nihče ni podal logične razlage, zakaj v javnem sektorju, kjer jih več kot polovica NE dela (bla bla bla glede njihovega dela na domu!), dobijo iz proračuna, ki ga polni gospodarstvo, VEČJO PLAČO kot delavec v gospodarstvu na čakanju? In zakaj se njim glede na situacijo plača ne zmanjša v času trajanja epidemije (zmanjšanje plač v javnem sektorju je na dnevnem redu tudi v naši soseščini!).

Če sem pravilno zasledil, jih je v zdravstvu zaposlenih cca. 40.000,00 (!!!) - če sem hudo milosten, jih je trenutno v zdravstvu "ogroženih" 10.000 (cca. 25% - pa huuudo pretiravam), dodatek pa bi imeli vsi? Tisti v intenzivni in prvih bojnih vrstah pa bodo dobili dosti večji dodatek, kot jim pripada po kolektivni, zato ne "jokcat". Kdor pa je vzel poklic zdravnika kot svoje poslanstvo (kar je tudi prav), verjetno ne pričakuje, da bo delal samo z zdravimi osebami. Takšno brezvezno zagovarjanje in povzdigovanje nekoga, ker le opravlja svoj poklic, pa tudi zamegljuje dejansko stanje v zdravstvu, kjer je glede na ravnanje z javnim denarjem huje kot v bordelu! In dejansko je po dveh letih ta zadeva še vedno takšna, kot sem pisal tukaj - ničesar pri zapisu ne bi spremenil niti v teh časih - https://www.davkoplacevalci.com/blog/2017/ko-jagencki-obmolknejo-prasci-plesejo . In da ne bo nesporazuma - ne gre za pljuvanje po zdravnikih, medicinskih sestrah itd., temveč le za opis dejanskega stanja v zdravstvu, ki je (vsaj) zadnjih 10 let nespremenjeno!

Pa lepo prosim, ne vlečite policiste še tukaj zraven. To je isto, kot da bi sedaj pisal še o tem, kako so ogroženi v računovodskih servisih, ki prevzemajo dokumentacijo od podjetnikov. Ali pa o gasilcih (ne govorim o prostovoljcih!), ki so plačani zato, da posredujejo v takšnih ali drugačnih nesrečah, požarih itd. Malo ste izgubili kompas.

JAVNI SEKTORJ je treba zreducirat, zmanjšat, optimizirat, ker gospodarstvo tega "sranja" (tudi finačno) več ne bo moglo prebaviti. V zadnjih 4 letih smo davkoplačevalci vplačali v državni proračun za 4 mlrd EUR več davkov - a se je kaj izboljšalo v javnem sektorju! (kolikor smo vplačali - toliko je javni sektor "požrl", neto zadolžitev Slovenije se ni zmanjšala).

In v teh časih mora javni sektor nosit usodo gospodarstva! Nehajte ves čas izpostavljati, da je javni sektor samo zdravstvo! Če mene vprašate - najbolj se v teh časih, teh izrednih razmerah žrtvuje gospodarstvo in delavci v gospodarstvu, ker mnogi ne delajo - ne morejo delati, da se zaščiti najbolj ranljivi del populacije! Čas bo pokazal svoje. In si močno želim, da se motim. Na žalost pa predobro poznam slovensko sceno, zato ...

Trdno stojim za tem zapisom - https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/ne-izgrajte-se-z-nasim-denarjem---izboljsajte-mega-paket-za-gospodarstvo

Opa Zovalec - 13.04.2020 - 18:19

Sem všečakl, ker se v glavnem strinjam, delim vaše mnenje in cenim, ker ga artikulirate bolje, kot malo kdo.

Oglašam pa se (se ne bom več) glede izgubljenega kompasa. Mogoče ga malo vseeno potrebujete tudi vi. Zdravnik, ki da nekaj nase, ne bo zaračunal 125 €/uro in dejal, da ni odgovoren za rezultate svojega dela saj zgolj podaja svoje menje. V vaši stroki, pa je to prej pravilo, kot ne. Ne vem, kdo se je od koga učil, moje izkušnje z JS so običajno zelo podobne - ko potrebujem nihovo mnenje, podporo, kritiko etc... v aki agenciji ali ministrstvu mi rečejo, naj se držim predpisov. In svoj gnev na take kanclajfukse zlivam tudi sam. Ampak JS je tudi marsikaj drugega. Primerjajte samo uspešnost borbe z epidemijo v naši (od mnogih "pobruhani") državici z naj, naj, naj... opevano Ameriko. Toliko boljši zdravstveni sistem,kot ga bojda imajo, bi jih moral v celoti zaščititi. Kaj pa govorijo dejstva? Stanje, kot ga imamo, je pričakovano. Ja, in vaš gnev proti odgovornim, je več kot upravičen. Toda krivci za to niso vojaki na fronti, niti generali v štabu. Krivci so tisoči "večnih", ki jih ne prizadene noben neuspeh, nobena menjava na vrhu ali tudi tri stopnice niže... ga pa ni vladarja, ki se bo upal lotiti posvečenih. Zato pa tako uspešno razvijamo infrastrukturo, privabljamo tuj kapital (aja, kje bi dobili "kitajski most", če ne bi bilo Gorenja?), preganjamo lpove... Mali človek v JS pa je, tako kot v mojem podjetju "zlata vreden", ker brez njih - tudi nas en bi bilo!!!

PS: O odprtem pismu ge. Tomc Muc pa samo ponavljam svoj (zgleda že izbrisani) komentar na FB: "Vse je res, toda to je žal le vrh ledene gore." ŽAL!

Lara - 13.04.2020 - 14:48

Neto res ni znanost. Samo, ko imaš v enem mesecu en kup različnih vrst izplačil ( redno delo, dopust, vse bolniške kar je možno, pa čakanje, ker je subvencija, pa čakanje, ko ne bo subvencije - ja tudi takšni so,  pa neplačan dopust ter en kup ostalih vrsta izplačil) in imaš obračun za npr. 200 delavcev, pa da vidim, kakšna znanost bi bila to za vas. Pa seveda pravilno izračunat vse prispevke.
In nihče ne udriha po  zdravnikih, policistih, oskrbovalkah, ki so v bojni vrsti. Je pa veliko takšnih, kateri niso.

računovodkinja - 13.04.2020 - 20:12

a je moj zapis o vrednosti naših storitev nekdo izbrisal? Pod temo "Aleluja MK" - uredništvo?

sploh ni point v tem, da je kaos. Point je v tem, da je vse naše "šuš muš čičke konti knjižbe" premalo vredno, kolikor se nam kar počez naprti.

računovodkinja - 13.04.2020 - 20:13

ker, tudi jaz se z zapisom Biro Bonus ne strinjam. Medtem ko se z zapisom Martin Krpan močno strinjam.

No glede na to, kako zelo smo tržno naravnani, pa bo rezultat takšen:
- knjigovdje biroktati bodo izumlri
- nastal bo davčni program, ki bo vse to delal namesto knjigovodij
- ostali bodo računovodje
- in davčniki

upam, da pred mojo penzijo.

:)

PIKA2 - 13.04.2020 - 20:55

Spoštovani g. Martin Krpan!  To kar ste napisali da:
 "VSEM v javnem sektorju oz. ki so financirani iz proračuna zmanjšat plače za vsaj 20%, RAZEN cca. 10% tistim, ki so res v prvih bojnih vrstah (pa mislim, da sem tudi z 10% pretiraval), definitivno pa tisti na čakanju v "javnem sektorju" ne morejo dobiti višjih plač kot znaša pomoč zaposlenim v gospodarstvu, ki so na čakanju"
ne more držati (poznam iz prve roke, nekdo ki dela 40+ let v JS na nižje plačanih delovnih mestih) ker:
-ko je bilo potrebni zvišati plače pred 10 in več leti so  izpadli Povišica je šla čaubau,,,,
-prišel je ZUJF. Povišica je šla čaubau....
-dali so jim  drugi steber PDPZ, ki niti približno ne bo izplačilo  v penziji toliko, kot bi znašala plača s povišico.
-nižji uradniki s srednjo in tudi višjo šolo ne dobijo več kot 850 € plače neto. Imajopa drugi tudi manjše plače!  
-računajte 20 % manj od 850   znese 680 neto,
- ne bodo dobili kriznega dodatka, ni strahu! NIso v prvih bojnih vrstah So samo uradniki, ki  med letom  posrkajo vso gnjojnico strank, s katerimi se morajo ukvarjati.  šefi lepo sedijo v pisarnah na varnem.
Ker sem samo tista iz gospodarstva in celo zasebnega sektorja je večji del  hišnega proračuna na meni,
Vem pa, če bo pri meni kriza, bo dnar iz JS zagovotovo do petega v mesecu na TR..  to je pa tudi nekaj.
Tako da,  ne morete posploševat in vsem v JS znižat plače.   Je veliko teh, ki z vsemi malicami, prevozom dobijo manj kot  si vi mislite.

opica - 13.04.2020 - 22:04

Preberite  celoten odgovor od g. Simiča  v Večeru. Človeka prime, da bi se kar razjokal od žalosti.
lp

računovodkinja - 13.04.2020 - 23:09

Sem poiskala za vse nas, takole pravi SIMIČ:

Simič: Pismo prispeva k ustvarjanju težav

Davčni svetovalec Ivan Simič kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskuh ukrepov zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Kot zatrjuje, odprto pismo podjetnice Marije Tomc Muc temelji na napačnih informacijah. Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje.
"Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je, da na Finančno upravo RS (Furs) ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla. Opravila se bo še korekcija za drugo polovico marca, to je za nazaj, kar je ugodnost za davčne zavezance in zaposlene," je pojasnil.
Kot je zatrdil, ne razume, da nekdo ni pripravljen narediti nekaj dodatnega za to, da podjetniki in zaposleni prejmejo pomoč tudi za nazaj. Za vse to pa morajo obstajati evidence. "To je najbolj enostavna pot," je zatrdil. "Ko sedaj gledam, kaj počnejo nekateri v računovodstvu, sem razočaran," je dodal.
Glede sprememb informacijskih sistemov je medtem opozoril, da ga to preseneča. "Mi uporabljamo program Opis od Opala in nimamo nobenih težav in tudi za naprej je že vse pripravljeno," je poudaril.
Zapis direktorice računovodskega podjetja je zato zanj neprimeren, "saj v času te epidemije, ko se mnogi ukvarjajo s preživetjem zaradi bolezni in preživetjem zaradi gospodarskih posledic, ne prispeva k razumnemu reševanju zadev, temveč k ustvarjanju nepotrebnih težav".
Simič je poudaril še, da so skušali zakon čim bolj poenostaviti in omogočiti dostop do pomoči čim večjemu številu državljanov, tudi za nazaj.
"Govorim pa o obračunih plač, poročanju Fursu, oprostitvi plačila prispevkov, nadomestilu plače in podobno. Sam sem zagovarjal te rešitve, ker vem, kako deluje zadeva na strani davčnega organa in na strani davčnih zavezancev. Če je kdorkoli karkoli kriv, sem to jaz, in ne vlada, in ne člani posvetovalne skupine. Potem naj računovodje napadajo mene, toda istočasno naj predlagajo boljše rešitve v tako kratkem času. Ne maram posameznikov, ki ne vedo, kako deluje celoten sistem, samo kritizirajo in ne predlagajo rešitev, ki bi zadovoljile čim več udeležencev in čim več različnih kombinacij, in ne le individualnih potreb tistih, ki se razburjajo," je sklenil.

x - 14.04.2020 - 08:36

Spremembe informacijskih sistemov ga presenečajo? Se gospod mogoče spreneveda? Če je novi REK, je programe v vsakem primeru potrebno prilagodit.

PC - 14.04.2020 - 10:39

G. Simič je iz naše stroke. Dolga leta sem bila članica njegovega DIZIja in predobro poznam njegovo razmišljanje. To, kar sedaj piše, ne verjame niti sam. Moram mu priznati, da je v času, ko je bil direktor Davčne uprave, veliko naredil za nas računovodske servise, s tem zakonom pa so se tako zaštrikali, da se ne vidijo ven. Niti državni aparat jim ne sledi. Bravo ga. Tomc-Muc. Njeno pismo je zadelo današnje stanje, da ga bolj ne bi moglo.

poletje - 14.04.2020 - 15:15

Jaz sem tako jezna na njega, da nekdo iz take branže izjavi to, kar je on izjavil oz. napisal.....sramota....temu se reče prodaja lastne integritete...

Joc - 14.04.2020 - 23:00

Predvidevam (upam), da bo tudi g. Simič prebral to temo

Da saj drži da sistem recimo sedaj 15.04.2020  deluje. Dokončno bomo to ugotovili ko se bodo oddajali REK-i.

Ampak glede na to, da so ga sprejemali sami strokovnjaki, med drugim on, ki nekako prihaja tudi iz druge strani plošče (iz realnega sveta) bi lahko sam zakon, pojasnila in vse ostalo bilo veliko veliko bolj življenski in "normalen".
In menim, da ni pravičen  v zanikanju tega, da s tem zakonom in pojasnilih res ni vse ok.  Morda bi bilo bolje če bi priznali, da napake smo naredili na tem, na tem in na tem področju iz tega smo se nekaj naučili in prihodnjič bomo s temi izkušnjami napisali boljši in bolj življenski zakon.

Kljub temu, da recimo so krizni časi se meni ne zdi normalno:
- Da je v zakonu en kup protislovij, ki so skregana z vsako zdravo kmečko pametjo normalnega poslovanja o tem komu pomoč pripada komu ne.

- Da je v zakonu en kup nepravičnih omejitev, ki bo določenim pomoč "podarila" drugim, ki bi do nje bili verjetno bolj upravičeni pa neupravičeno pobrala. Na koncu se bo gospodarstvo zopet pobijalo pri pikah, vejicah in gramaturi papirja na katerem so vloge oddane. Določenim skupinam pa sredstva na podari na lepe oči.

- Da je v zakonu en kup nejasnosti s katerimi se gospodarstvo ukvarja, namesto, da bi se ukvarjal s tem, ali bo in kako bo preživelo in kako ne. Če bi bile vse stvari jasne, menda FURS ne bi dopolnjeval pojasnil nekajkrat dnevno in poleg pojasnil pisal ure in minute pojasnil, ki so si iz ure v uro nasprotujoča. Trenutno prebereš pojasnilo, obračunaš plače in čez 4 ure je drugo pojasnilo z drugačno obrazlago istega področja.

- Nekako nenormalno je, da so vsi pogoji (gibanja prihodkov) vezani zgolj na neko obdobje. Veliko bolj logično bi bilo, da bi bili vezani npr na povprečno število zaposlenih v posameznem obdobju. Lahko imaš v letu 2019 0,5MIO prometa in 20 zaposlenih, v letu 2020 pa 50 zaposlenih in zgolj primerjavo prometa. Kdo bo pa preživel ostalih 30 zaposlenih?

- In ne ni življensko, da so vse stvari približno jasne šele sredi meseca, ko je potrebno plače izplačati. Če bi bile vse stvari tako enostavne, bi se  05.04. lotili obračunov plač brez kakršnihkoli problemov s točimi in jasnimi pojasnili vseh posebnosti, ki se lahko pri plačah pojavijo.

- Če je vse tako enostavno in je vse možno urediti "čez noč" potem ne vem zakaj si je FURS vzel 20 dni, da prilagodi 3 boge REK obrazce, podjetniki in računovodstva pa moramo sisteme in obračune prilagoditi čez noč ker je pač nekako logično, da zaposleni običajno nekje 15. dne v mesecu izplačajo plače.

- DA priznam da je vloga za zasebnike enostavna obkljukaš 12 kljukic kot je/ste danes poudarili tudi sami g. Simoč.
To zna skoraj vsak otrok, ki "subscriba" vse risanka kanale na youtube-u. Ampak kaj pa vse ostale omejitve, ki se pojavljajo v zakonu in so podlaga za dosledno izpolnitev vloge, izplačilo ugodnosti in vse denarne ter kazenske posledice če si enostavno obkljukal vseh 12 kljukic ker pač država pravi, da se vse reši z eno vlogo, Mediji pravijo kaj in komu vse pripada, pozabijo pa na vse omejitve komu in pod kakšnimi pogoji, če še snovalec predpisa jasno poudari, obkljukaš 12 kljukic in čakaš da pomoč države pride.

Rešitev:
Če država pravi, da je vse tako kot včeraj in popolnoma zaupa podjetnikom potem tudi g. Simiču predlagam dokaj enostavno rešitev. Vsakemu zaposlenemu, ki je prijavljen v sistemu zavarovanja naj enostavno nakaže UTD v višini 1.000 neto (s tem bi upam,da vsakdo lahko vsaj en mesec preživel) in država naloži, da delodajalec od obračuna plač za marec, ki jih bo pripravil v začetku maja enostavno vsakemu zaposlenemu od neto zneska odbije teh 1.000€ neto UTD-ja.
Če smo vsi pošteni in z enostavnimi obračuni plač potem tukaj ne vidimo nobenih problemov.
Če pa od delodajalcev zakonodajalec, FURS in projektna skupina pričakuje, da bo delavcu "na slepo" izplačal nek neto znesek, potem pa urejal zadeve za nazaj. Od delavca, ko mu 1x neupravičeno izplačaš nekaj evrov preveč ne boš dobil nikdar centa nazaj. "samostojni poračun" v naslednjih mesecih pa seveda ni možen  (spomnimo se predpisa poračuna preveč izplačanega regresa ob končanju zaposlitve delavca - zgolj s pisnim privolenjem delavca, da delodajalec to sme narediti).

Mimogrede imamo relativno enostavne plače. Uporabljamo enako proramsko opremo kot g. Simič (pohvale,res so hitro in dokaj o.k. uredili zaeve) Za obračun vsake smo porabili cca. 2-3x toliko časa kot običajno. Vso branje zakonodaje in pojasnil ni všteto in sorazmerno porazdeljeno na kvoto obračuna plač.
Rekord imamo 5 obračunov, 5 plačilnih list in 5 Rekov (ki jih bomo morali oddajati konec meseca).
Ali morda vlada razmišlja o kakšnih vavćerjih, ki bi jih podjetniki lahko koristili za najem supporta, ki ga v tem trenutku potrebuje.

Ker pa vse plače niso enostavke se vsekakor strinjamo, da bo za določene zapletene plače porabljenega še veliko veliko več časa za pravilen obračun. Niso vsi zaposleni za 40 ur tedensko, potem se pa samo odločaš ali boš v obdobju 13.03. dalje delal ali boš na čakanju. 
So zaposleni s krajšim delovnim časom od polnega, neenakomerno razporejenim delovnim časom, turnusi, taki, ki so delno na čakanju na delo, delno delajo, delno varujejo otroke, delno so pa na bolniški. Potem se pa najdejo še kakšne nove zaposlitve, prehodi iz pogodb za določen čas na nedoločen čas, detaširani delavci, delavci v karanteni,.....

Situacija pa je vedno ista...... 3/4 javne uprave in 1/4 gospodarstva, ki so na čakanju na delo in ne vedo kaj bi še naredili okrog hiše in kje bi nekaj pofušali se nam bedakom smeji v glavo ker delamo s trojenim tempom in ne bomo dobili nič. Oni pa brez skrbi za slabši jutri veselo uživajo doma in razmišljajo kam bodo z vsem dopustom, ki jim bo letos ostal in ga med šolskimi počitnicami ne bodo mogli pokoristiti ker se menda obeta, da na Hrvaško ne bomo šli. Saj vendarle jim to najmanj pripada ker tako piše v kolektivni pogodbi in je sindikalist tako poudaril v svojem govoru.

Joc - 14.04.2020 - 23:29

g. Simič je želel predloge ljudstva.

Sem se spomnil enega tako enostavnega, da bolj enostavenega ne najdem.

- Država ima vse podatke o obračunanih plačah, obračunanih prispevkih, akontacijah in neto izplačilu zaposlenim v mesecu februarju.
- Ker so dosledni imajo tudi vse podatke o naših TRR-jih (vsak CSD lahko v času odločbe preveri premoženjsko stanje posameznika, tudi FURS ima vse semaforčke). Ter vseh podatkih o prehrani, prevozu na delo, potnih stroških, bonitetah, kreditih, konfekcijski št. spodnjega perila in število lističev WC papirja, ki ga davčno priznano lahko porabimo.

Delodajalčeva naloga bi samo bila, da vpiše davčno številko zaposlenih ter oznako dela v mesecu marcu marcu:
- Zaposleni na delu v prvih bojnih linijah prejmejo 200% februarske plače in vseh dodatkov
- Zaposleni  na delu v podpornih zaposlitvah, ki niso prve bojne linije (prejmejo 150% februarke plače in vseh dodatkov)
- Zaposleni na delu  na klasičnem delovnem mestu (prejmejo 130% februarske plače in vseh dodatkov)
- Zaposleni na čakanju (prejmejo 80% februarske plače in vseh dodatkov).


- Vsi neto dohodki se nakažejo direktno na TRR je zaposlenih
- Akontacij davkov in prispevkov ni potrebno plačevati, ker bi samo prekladali iz žepa v žep
- Celoten obračun zavrti FURS, delodajalec samo prenese .CSV v svoj programski paket in poknijiži

- Kdor se s takim sistemom obračuna ne strinja sam dokazuje neprimerljivost februarja z marcem, aprilom in majem s pogodbo o zaposlitvi, ter razporedom dela. Morebitne ekstremne spremembe mora zaposleni ohraniti še 6 mesecev po končani epidemiji.