krpan in druščina postani član

Naslov teme: novo

1629  08.04.2020 - 18:30h / Drugi davki in takse / Avtor: :)... / 130 / 2

GZS pravi menda takole:

https://subvencije.finance.si/koronapomoc#107

Kako se uveljavlja oprostitev prispevkov, če uveljavljate tudi povračilo nadomestila za čakanje na delo

Oprostitev prispevkov za delavce se uveljavlja ločeno od ostalih ukrepov, kot samostojen ukrep, razlagajo na GZS. Za uveljavljanje oprostitve prispevkov tako ne velja pogoj glede predvidenega načrtovanega upada prihodkov, ki je predviden za uveljavljanje delnega povračila izplačanih nadomestil za delavce, ki so na čakanju.

Lucka - 08.04.2020 - 18:49

Ja mi imamo 16 ur delo v casu evidemije,potem pa cakanje.
 

:)... - 08.04.2020 - 19:05

Še tole....

FURS je danes v svojih novih odgovorih na pogosta vprašanja (dopolnjeno 08.04.2020 ob 15.45) zapisal:

VI.  INTERVENTNI UKREPI NA PODROČJU PLAČ ZA ZAPOSLENE
VI-a. UKREP DELNE OPROSTITVE PLAČILA PRISPEVKOV OD PLAČE ZA DELO V ČASU EPIDEMIJE

 

53. Kaj pomeni ukrep delne oprostitve plačila prispevkov?

Delodajalci od izplačanih plač obračunajo vse prispevke za socialno varnost, po veljavnih stopnjah. Bolj podrobno pojasnilo v zvezi z davčno obravnavo dohodkov iz delovnega razmerja in obračunom prispevkov je objavljeno na spletnih straneh FURS.

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delojemalca in delodajalca pa je s tem ukrepom oproščen plačila, kar pomeni, da ga delodajalec samo obračuna in ga ne plača.

54. Od katerih dohodkov iz delovnega razmerja lahko uveljavljam delno oprostitev plačila prispevkov?

Delna oprostitev plačila prispevka PIZ se nanaša na izplačane plače za delo v obdobju od razglasitve epidemije, to je od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020. Pri določitvi obdobja uveljavljanja delne oprostitve plačila prispevkov sledimo namenu interventnega zakona (ZIUZEOP), ki ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov uvaja za obdobje razglašene epidemije, torej od 13. 3.2020 do 31. 5.2020.

Ukrep se nanaša na delno oprostitev prispevkov od plač. Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Delovna uspešnost in dodatki so podrobneje določeni s 127. in 128. členom Zakona o delovnih razmerjih. Ukrep se ne nanaša na bonitete in druge dohodke iz delovnega razmerja, od katerih se obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost.

55. Kateri delodajalci so upravičeni do ukrepa?

Vsi delodajalci v zasebnem sektorju. Do delne oprostitve plačila prispevkov niso upravičeni neposredni in posredni uporabniki proračuna RS ter občine, in delodajalci, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K po SKD.

56. Katere prispevke upravičeni delodajalci plačajo in za katere velja oprostitev?

Oprostitev plačila prispevkov se nanaša na izplačane plače za delo v obdobju epidemije, torej za marec (od 13.3. do 31.3.), april in maj 2020. Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (delojemalca in delodajalca) so oproščeni plačila in jih delodajalec samo obračuna, ostale prispevke pa je treba plačati v celoti.

57. Kako uveljavljam oprostitev plačila prispevkov?

Delodajalec mora ob izplačilu plače predložiti REK-1 obrazec. Upravičeni delodajalci, ki uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oddajo REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1002. Za oprostitev plačila prispevkov PIZ ni treba oddati nobene vloge.

58a. Kako uveljavljam oprostitev plačila prispevkov, če ne morem oddati REK obrazec?

Zaradi potrebne prilagoditve nekaterih REK obrazcev na podlagi interventne zakonodaje je onemogočena oddaja REK obrazca prek sistema eDavki, in sicer predvidoma do 23. 4. 2020. Upravičeni delodajalci, ki v tem času izplačajo plačo, lahko kljub neoddaji REK-1 obrazca pri plačilu prispevkov upoštevajo oprostitev. Ko bo oddaja REK obrazcev prek eDavkov ponovno omogočena, pa bo delodajalec oddal pravilen REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1002 – Plača za delo v času epidemije, na katerem bo prispevke PIZ samo obračunal.

58b. Kako delodajalec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov, če je plačo za delo v marcu izplačal pred uveljavitvijo interventnega ukrepa?

Upravičeni delodajalec, ki ob izplačilu plače za opravljeno delo v marcu (za obdobje od 13. 3. 2020 dalje), ni upošteval oprostitve plačila PIZ, oprostitev plačila uveljavlja naknadno tako, da popravi predloženi REK-1 obrazec za izplačano plačo marec. V takem primeru delodajalec predloži davčnemu organu popravek z zmanjšanjem (vrsta dohodka 1001) in za del plače, od katere lahko uveljavlja oprostitev, plačila predloži REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1002.

58c. Kako predložiti REK-1 obrazec za plačo marec, če delodajalec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov?

V takem primeru upravičeni delodajalec davčnemu organu poroča ločeno za del plače, od katere uveljavlja oprostitev plačila PIZ.

Primer: če je delavec delal cel mesec, se ločeno poroča o plači za obdobje od 1. 3. do 12. 3. 2020, in sicer z navedbo vrste dohodka 1001 ter ločeno za obdobje od 13. 3. do 31. 3. 2020, in sicer z navedbo vrste dohodka 1002.

V poljih M se v obeh primerih poroča obdobje 1. 1. 2020 do 31. 3. 2020.