krpan in druščina postani član

Naslov teme: Korona 2.4.2020

1459  03.04.2020 - 16:08h / Drugi davki in takse / Avtor: LidijaF / 185 / 3

če prav razumem, do temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov ne spadajo tisti podjetniki, ki so kot podjetniki zavarovani za 20 ur na teden, za ostale 20 pa so zavarovani zaradi starševstva.

joja - 03.04.2020 - 16:29

Tako je
 

Sonija - 03.04.2020 - 17:51

Ali lahko podjetniki, ki so za 20 ur zavarovani iz naslova starševstva vsaj uveljavljajo odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v aprilu, maju in juniju?
Hvala

Jelka - 04.04.2020 - 00:52

Po katerm členu je to povzeto?

Nikjer ni omenjeno, da morajo biti zavarovani po tej podlagi za polni delovni čas.

 

Citiram: 1. točko 34. člena

- samozaposleni, ki na dan uveljavitve tega zakona opravlja dejavnost in je v obvezno zavarovanje vključen na podlagi opravljanja te dejavnosti in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na kakšni drugi zavarovalni podlagi,

 

Starš, ki dela s krajšim delovnim časom zaradi starševskega varstva_

Samozaposleni: DA
Ki na dan tega zakona opravlja dejavnost: DA
in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na kakšni drugi zavarovalni podlagi, DA, saj na preko druge podlage ne more biti zavarovan več kot za polovičko.

 

p.s. ali bi lahko na tej točki odleteli vsi starši otrok, ki bi lahko uveljavljali delo s krajšim delovnim časom zaradi starševskega varstva(ker imajo otroke v takih starostnih skupinah) pa jih tega ne uveljavljajo. V mislih imam stavek: "in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na kakšni drugi zavarovalni podlagi,"

 

Ker so taki bebci me ima, da bi skupaj našli vse luknje tega zakona in bi jih vsi koristili vse ugodnosti, ki so kjerkoli omenjene.
A me žalosti, ker opažam, da bodo ugodnosti lahko koristili le redki, pa še polovica tistih, bo drugo leto vračala. Žal bodo ugodnosti ostale tistim, ki že prej niso nič delali, sedaj se bodo pa potrduli in bodo še za 100eur manj, da bodo le dosegali pogoje zakona.