krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gorivo v Nemčiji

1358  31.03.2020 - 19:07h / DDV / Avtor: prevoznik / 83 / 2

V Nemčiji smo kupili rabljeno tovorno vozilo, v Slovenijo smo ga pripeljali sami, zato smo morali v Nemčiji tankati gorivo. Glede na to, da poslujemo sicer samo na domačem trgu, me zanima kako obravnavamo ta račun. Lahko celotnega poknjižimo na stroške goriva mimo davčnih knjig ? Gre namreč za enkraten dogodek.

Martin Krpan - 31.03.2020 - 19:29

Sicer ne pišete, o kakšnih knjigah govorite - ali o "glavni knjigi" ali o DDV evidencah itd.
Potem je seveda tudi odvisno, zakaj ste ga kupili - za nadaljno prodajo, boste z njim opravljali dejavnost - osnovno sredstvo itd. - seveda se evidentira v vaše poslovne knjige.

Ali pa lahko v vašem primeru govorimo o pridobitvi blaga znotraj Unije, pa manjka kar nekaj parametrov ... npr. od koga ste ga kupili (ali je ali ni prodajalec davčni zavezanec), če je DZ - ali vam ga je prodal po splošni ali posebni ureditvi itd.

Skratka - če iščete "znanje" - izkoristite navedeno .... - (kot pravijo - sam si pomaga in ... ti bo pomagal :)) - https://www.davkoplacevalci.com/novice/2020/vedno-z-vami-in-vedno-na-vasi-strani

podjetnik - 01.04.2020 - 14:42

Martin, hvala. Kar se tiče same nabave vozila mi je jasno. Ja, to bo naše OS, tukaj naredimo samoobdavčitev ( pridobitev blaga znotraj Skupnosti), pa tudi obrazec za pridobitev DDV-NPS Pridobitev smo oddali. Mene zanima samo račun od nabave goriva ki je z nemškim davkom. Ta ne sodi v naše DDV knjige. Ali je lahko celoten znesek računa knjižen kot strošek goriva? Med starejšimi članki sem zasledila, da samo neto, nemški DDV pa moramo zahtevati nazaj. Ampak za en in enkraten dogodek mi je to nesmiselno početi ( tudi znesek ni velik). Saj na koncu tudi če ga vržemo v smeti, ne bo neke hude škode, ampak rad bi vedel kaj je prav.