krpan in druščina postani član

Naslov teme: Juhej, ne veselimo se prehitro

1311  30.03.2020 - 14:45h / Dohodnina / Avtor: Joc / 106 / 11

Del protikorona ukrepov je že sprejet, del jih še bo.

 

Ali se tudi vam zdi da je noter kar nekaj nelogičnih omejitev, ki bdo marsikakšnega zavezanca izločili od prejema nadomestil, marsikdo bo pa nadoemstila moral vračati :(.
Že spet bo en kup kalkuliranja kaj in kako, kdaj se bo izdajalo račune, kdaj se bo čakalo z računi.
Na koncu pa bodo že spet sredstva vlekli tisti iznajdljivi ne tisti, ki jih zares potrebujejo.

 

37. člen (vračilo mesečnega temeljnega dohodka) Izjava upravičenca, da zaradi epidemije COVID-19 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu, je informacija javnega značaja in se objavi na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije. Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20% rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.


 

F.r.a.n.j.a. - 30.03.2020 - 15:14

Ja, glede na napisano, je še ogromno nejasnosti in seveda "kalkuliranja" . Menim, da bo najbolj dokazljiv promet pri tistih, ki jim je onemogočeno poslovanje, kot so gostinci, frizerji, cvetličarji, male trgovinice s tekstilom, obutvijo...itd. ter vsi, ki v največji meri poslujejo s fiz.osebam ( polagalci ploščic, soboslikarji- oz.gradbeništvo). Težko bo določiti merila, jaz gotovo pri njihovem "kalkuliranju" ne bom sodelovala.
Lp

kamenček - 30.03.2020 - 15:37

Ravno ti, ki jih je Franja navedla na koncu imajo februarja mrtvo sezono oz. delajo veliko manj (in je tako osnova za februar nižja - vse pa je vezano na prihodke februarja), več dela pa se potem ponavadi pokaže od aprila naprej in tako skoraj avtomatsko ti izgubijo možnost dodatkov. Poleg tega pa ti v sedanjem času nimajo naročil za v naprej, ker vsi čakajo. 

Zanimiv je poleg 37. člena tudi 99. člen. Tam je napisano še nekoliko več o tem.

Ali je že viden obrazec za zahtevo po temeljnem dodatku za s.p. Hvala. 

nina - 30.03.2020 - 15:27

Kaj pa če je s.p. v bolniškem staležu in ima delavca zaposlenega ali mu pripada univerzalni dodatek?

Martin Krpan - 30.03.2020 - 17:19

Močno ... MOČNO upam, da se bodo nekatere določbe tega predloga zakona v sredo v DZ "spremenile" - nekateri pogoji so nemogoči, kazni so drakonske, pa še na "sramotilni" steber te dajo ...

Pa brez zamere ... zakaj pa bi naj študentarija in penziči dobili dodatke? (poudarjam - zakaj dobijo dodatke zaradi korona virusa???). Kupovanje volivcev in jeb... gospodarstva v glavo - klasika, ki je preskočla očitno še iz levice na desnico. Ta desni so postali tako levi, da je še tisti mesec za luno umoknil. Treba je obe roki dat v ... karanteno :).

Dragi moji - pomagajte si sam in - saj veste - "bog" ti bo pomagal.
Mi vam lahko pomagamo le tako ... https://www.davkoplacevalci.com/novice/2020/vedno-z-vami-in-vedno-na-vasi-strani

rožca - 30.03.2020 - 20:59

Ob študiranju tega "Mega korona paketa" me prešine misel "Mnogo hrupa za nič" Ali še koga? Kako bodo dodatki študentom in penzionerjem in še komu koristili nam v gospodarstvu? Po letih dela v gospodarstvu, boju za stranke, boju z razno raznimi birokrati, zadnjih nekaj let  še kot popoldanski s.p, se mi zdi, da se vladajoči skupaj z "ekonomskimi veleumi", ki so sodelovali pri tej noriji, delajo norca iz nas...Popoldanci so izzvzeti, pozabljeni...kot da ne prispevamo v državno blagajno. Da ne omenjam tistih,ki imajo mogoče sp za 4 ure, 4 ure pa so zaposleni ali koristijo pravice iz starševskega varstva...
se opravičujem, malo sem si spihala dušo...Mogoče pa, "nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha.."
 

AnA - 30.03.2020 - 22:16

Tisti s.p., ki 4 ure dela, 4 ure koristi pravico iz starševskega varstva je obravnavan enako kot polni s.p.

opica - 30.03.2020 - 22:47

Eno neumno vprašanje. V predlogu piše 20% prihodkov v drugem poletju 2020 glede na enako obdobje 2019. Kaj so mislili s prihodki ? Računovodski strandardi poznajo več vrst prihodkov ( poslovni, prevrednotnovalni...). Torej, če npr. julija  letos dobim subvencijo za zaposlenega in s tem prekoračim 20% glede na drugo poletje 2019 moram vračat  (kljub razmejitvam) ? Juhu. Sem vesela.

lp

Liza - 31.03.2020 - 09:15

Ste opazili, da 12.člen o odlogu prispevkov ni razveljavljen, spremenjen, razen tega, da so pod 12.a dodali še kmete?
Kaj res ne more biti niti en zakon pri nas brez komplikacij, enostaven za prebrati in vsem razumljiv, transparenten?
Sita sem vsega.
Ko so zaprli gostilne, trgovine, frizerke ...sem najprej hotela vsem gostincem, frizerkam, trgovcem, ki so s.p.-ji, svetovati, da zaprejo in dajo delavce na zavod in se mi vse bolj zdi, da bi to bilo še najbolj prav.
 

pika2 - 31.03.2020 - 11:01

Ne sodite jutra pred večerom.  V taki naglici, kot so se ukrepi sprejemali, je čisto logično, da bo potrebno še kaj dopolnjevati.  Vsi zakoni VSEM (poudarjam) nikoli ne ustrežejo!   Veliko določb je napisano (le zakaj neki?) tako, da ne bo prihajalo do izkoriščanja.   Pa še to Martin Krpan in  sotrpini na tem forumu: tudi desni niso več to kar so bili, oz. v Sloveniji jih dejansko "ta pravih" desnih sploh  nikoli ni bilo.    No, kakorkoli,  luštno bo.

Liza - 31.03.2020 - 11:42

Upam, da se motim in bo večer res boljši ... ne bi imela nič proti!

Iza - 31.03.2020 - 11:27

Ja ,so nekateri ukrepi,ki res nimajo nobene veze z virusom in gre samo za kupovanje volilcev. Imam moža upokojenca in je takoj
komentiral ,da ne ve kaj se mu je zdaj spremenilo ,da bi moral dobiti dodatek. Ga bo dobil, če to ostane. In študenti,to je tudi kar nekaj.Ali so študenti ali so delavci?