krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo plač v šolah - kako če so šole zaprte?

1219  25.03.2020 - 14:32h / Ostalo / Avtor: plače / 103 / 17

Ali kdo ve, kako se bodo izplačevale plače v primerih, da izplačevalec sploh ne posluje?

Martin Krpan - 25.03.2020 - 14:43

Sprašujete za šole ali gospodarstvo?

Javni sektor dobi plače. Tako ali drugače. Tudi v primeru, če gospodarstvo ne funkcionira. Ne želim zganjati panike, vendar 1000 in še nekaj zaprtih s.p.-jev, hkrati pa že tudi odpuščanja v gospodarstvu. Koliko so jih v javnem sektorju odpustili (ne potrebujem odgovora, gre za cinično vprašanje).

P.S. pa tožilci na sodiščih tudi. Oni celo zahtevajo dodatek - stimulacijo za delo v nevarnih razmerah :))). Sodniki, ki ne delajo, pa se še niso odločili, ali bodo kaj dali (znižali plače) ali bodo tudi oni zahtevali dodatek.

https://www.davkoplacevalci.com/blog/2020/hej-banda-brez-gospodarstva-ne-boste-preziveli
 

Ena iz JS - 25.03.2020 - 18:26

Računovodkinje v JS kar pridno delamo, ali na delovnem mestu ali pa od doma. Ali pa kombiniramo, malo v službi, malo doma. Ampak delamo polno.

Babica od - 25.03.2020 - 18:45

Ena iz JS:

Ker tudi sama delam v JS, pripravljam tudi podatke za izplačilo plač oz. obračun prevoza na delo. Me zanima, kako boste obračunali prevoz na delo, ko od 16. 3. niso več vozili avtobusi. 

Sama sem bila vse dni v službi in verjetno, do 13. 3. obračunam dnevno nadomestilo za avtobus, od 16. 3. naprej pa km po uredbi, torej 8 % cene goriva.

Če je vse normalno dobi zaposleni ali dnevno nadomestilo za avtobus (manj kot 13 del. dni) ali imensko mesečno vozovico.

Hvala za odgovor.

 

Ena iz JS - 25.03.2020 - 18:58

Sem ze razmišljala in debatirala z direktorjem, ki se strinja z mojim razmišljanjem.

Ker je bilo do 16.3 (delamo ponedeljek-petek) manj kot 13 dni, dobijo zaposleni dnevne vozovnice, za ostale dneve kilometrino.
Kdor dostavi račun za nakup mesečne vozovnice, dobi povrnjen le-to, za dneve od 16.naprej pa kilometrino.
Kilometrina seveda po 8% cene bencina.

Tudi šole so zaprli 16.3., mi imamo tudi zaposlene, kjer jim avtobus vozi samo v času poukapouka, tako da vsaj ta mesec ne potrebujem se tega preverjanja.

Babica od - 25.03.2020 - 19:16

Hvala za odgovor.

Pri nas imajo vsi ostali delo od doma, v pisarno hodim samo jaz. 

Tako bom sebi obračunala, kot sem že zgoraj navedla:

- za 10 dni - dnevno vozovnico (od 1. 1. do 13. 3. 2020)
- od 16. 3. dalje pa 8 % cene goriva.

Ostanite zdravi in lep podrav.


 

Ena iz JS - 25.03.2020 - 19:27

Po istem principu bom obračunavala tudi sama.

Pri nas nas je nekaj, ki hodimo na delo, večina jih dela doma. Tisti, ki hodimo, se usklajujemo, da se med delovnim časom ne srečujemo, niti nismo v istih prostorih. Delimo samo vhod in prve stopnice.

Nekaj tistih, ki pa ne morejo delati od doma, ker je njihova narava dela taka, pa koristi star dopust ali pa bodo imeli minus ure. Na srečo nam kolektivna pogodba to omogoča, da se ure lahko izravnavajo in v polletnem obdobju jih bodo zadelali.

Ostanite zdravi! Vsi, tudi tisti, ki pljuvajo po javnem  sektorju, ki nič ne dela.

Martin Krpan - 26.03.2020 - 09:26

Ste pa v javnem sektorju malce "nataknjeni", a ne? :)
Delitev levi - desni bo očitno za nekaj časa utihnila, zdaj pa boste izgleda začeli internetno revolucijo s polnimi r...? :) 

A boste zdaj vi sprožili novo delitev ali boste pričeli solidarizirat z gospodarstvom? NIti pod točko razno ne boste nosili naše usode v teh časih (niti eden "vaših" ne bo šel na borzo dela, niti eden od vas ne bo bankrotiral ...). Skratka - iskreno - ničesar (osebno) ne pričakujem od vas, saj nikdar niste bili meni vzor. Če bi mnogi v zasebnih firmah delali tako kot vi, bi že zdavnaj "pocrkali" - tudi v dobrih časih. In da ne bo osebne zamere - ne leti osebno na vas. Govorim o "povprečji mentaliteti in vrednotah pri vas".

P.S. Se pa ne damo. Se bomo borili. Za nas, za naše sodelavce in njihove družine. Navsezadnje, tudi za in zaradi vas (tako kot sedaj npr. zdravniki, gasilci, policisti itd. za vse). Do zadnjega. 

Če pa kdaj iz gospodarstva povzdignemo glas, pa znate odgovoriti samo na način kot vi (z zelo neprimernimi besedami v teh časih). Na žalost, da smo uslišani in slišani nasploh, moram občasno uporabljat besednjak, na katerega nisem ponosen (npr. Hej, BANDA ...) in ga v življenju nasploh do nikogar ne uporabljam. Na žalost pa te težke besede opisujejo le realno situacijo, česar se mnogi v javnem sektorju zavedajo, vendar tiho čičate in čakate, ker mislite, da ne gre tudi za vas. No, povzdignete le glas takrat, ko se npr. tožilcem in sodnikom želijo v teh časih znižati plače (zahtevajo pa celo dodatek!), ko jamra učitlca po TV, kako je težko delat na daljavo in mora pisat neka brezvezna poročila ... Vem ja, ponavljam se, ampak mogoče pa bo padlo na plodna tla.

ena iz JS - 26.03.2020 - 14:26

Samo tole bom rekla, Martin Krpan - tako kot zaposleni iz JS ne sodimo vseh zasebnikov, da samo goljufajo, utajujejo davke, izrabljajo svoje zaposlene z minimalno plačo in neplačanimi nadurami, zanje ne plačujejo prispevkov, tako tudi vi ne bi smeli vseh iz javnega sektorja metati v isti koš.
Povsod imamo dobre in slabe, poštene in nepoštene. In VSI smo zdaj v isti godlji. In VSI bi morali stopiti skupaj in ne pljuvati en po drugem.

In če sem "nataknjena" zato, ker vsem želim zdravja, pa tudi prav. Bom nataknjena še naprej, ker želim to res vsem. Od prvega klošarja, ki zdaj nima kje klošarit do zadnjega direktorja, ki se trudi za svoje delavce. In vsem vmes. Vsem.

Gledam skozi okno - 25.03.2020 - 18:34

Soseda je frizerka, zdaj zaprto.
V normalni časih je imela stranke od jutra do večera, polne sobote, dve frizerki. Cene solidno visoke, videni ceniki na njenem FB profilu.
Pred hišo BMW X5, hiša nova.
Enkrat sem šla gledati njene bilance. Mi je žal, res.
​​​​​​Uradnih prihodkov ravno toliko, da je pokrila 2 minimalni plači za svoji frizerki, del najemnine (ker vem, koliko +/- 10% tam stanejo) in je bila na nuli. Uradno že za šampone ni imela več denarja.

javni sektor nima možnosti za kaj takega!
​​​

Molt - 25.03.2020 - 15:09

Učitlce dobijo 100% delo od doma... printam tlele ene naloge za učence .. K.A.T.A.S.T.R.O.F.A!.. nebom se spuščal v vsebino...ampak totalno NERACIONALNI obrazci ... kup papirjev se je stiskal ven, kjer je na vsakem papirju ena črka ( pretiravm, ajde..)... vse skupaj bi se dalo optimizirat, in pršparat .. groza ;)

računovodkinja - 25.03.2020 - 16:18

nehite jamrat in delite! treba hranit, one pri koritu, pujseke

Martin: saj veš, cinizem :) 

ja tako je. spodbujajmo delo na črno, plačilo na roko, izgogibanje davkom.

Tanha - 26.03.2020 - 09:17

Še malo, pa se nam ne bo več treba ukvarjat z delom na črno, saj se bo počasi ukinil denar in se bo vse plačevalo s karticami. S tem se bodo vidne vse transakcije :) Ostanite zdravi. Pa lep pozdrav iz začasne pisarne doma in s pogledom na zimsko idilo. Kaj je lahko še boljše kot to?

Anka - 26.03.2020 - 11:17

Zal se ne morem zadrzati, da glede uciteljev ne bi rekla svoje. In se v naprej oproscam tistim 5 odstotkom, ki delajo naprej srcno, pozitivno in strokovno. Delo vecine uciteljev je poden od podna, ena velika velika velika katastrofa. Ucencem nalagajo neke brezvezne delovne liste, kupe nalog za stare snovi, niso pripravili niti ene ure v zivo ali vsaj posnetka razlage snovi. Nekaj fliknejo v eucilnico, da lahko recejo, da delajo!!! Za ucenje, kakrsnega izvajajo sedaj, ne zasluzijo vec kot 10 odstotkov svoje place. Ce je to zanje ucenje, lahko starsi povemo, da uciteljev ne potrebujemo vec, se lahko otroci sami ucijo iz knjig. Zdaj se je izkazalo, kdo je sposoben, predan in ucinkovit ucitelj.

Zato hvala vsem tistim uciteljem in profesorjem, ki tudi v teh razmerah delate z ucenci/studenti na visoko profesionalni ravni, ki ucite naprej in to v isti kvaliteti kot prej, ki komunicirate z njimi, ki ste tu zanje, ki ste zgled ... Resnicno resnicno hvala vam!

Ko bo konec tega, je prav starsi, da jih pohvalimo v solah, da vedo, da cenimo njihovo delo.

Delfincek - 26.03.2020 - 13:33

Martin Krpan - se strinjam z vami, vendar nas pa je vseeno nekaj malega v javnem sektorju - 5%, ki delamo s polno paro, tako kot v gospodarstvu. Sama sem zaposlena 4 ure v javnem sektorju in 4 ure v gospodarstvu - tako je pač naneslo.
Moj obseg dela za 4 ure - tolikšen kot ostale 3 delavke v kolektivu za 8 ur. Če mi pa slučajno kdaj zagusti - pa boh pomagi, nobena ne priskoči na pomoč, jaz pa "osliček" vedno, mi ni nič težko. Se vidi, kdo dela, že če samo pogledas stanje lanskega dopusta, 15 dni ga še imam, pa ga imam najman od vseh sodelavk. ;). Čedalje bolj tudi vidim, da v javnem sektorju bolj ko delaš, bolj ko si priden, manj si vreden,...

Anka - bravo. Naša šola spada med tisto večino, ki samo jokca in stokca, dobili so 5 dodatnih dni dopusta, zaradi izrednih razmer, jaz pa ne morem porabiti niti še 15 dni starega dopusta.

Hodim v službo, popoldne pa otrokoma razlagam snov, ker učitelji samo pošljejo kaj je potrebno se naučiti, kako pa - znajdi se. Zraven kuham, išečm informacije o interventnih ukrepih, ...

Sicer pa - sej bo, ostanimo optimisti, čeprav nas najhujše šele čaka po koncu epidemije :)
 

Sanja - 26.03.2020 - 14:33

Pozdravljeni,

Ne vem zakaj vse iz javne uprave mečete v en koš - nič ne delajo. Tako kot v gospodarstvu tako je tudi v javni upravi - eni delajo več eni pa manj. Krivi pa niso samo zaposleni, ampak sistem, ki to omogoča. 

lp.

presenečena - 26.03.2020 - 14:41

Tudi sama sem zelo presenečena, neprijetno, pa MK zelo spoštujem in ga rada berem. Ampak te dni me je pa, priznam, res presenetil. In kot pravim, ne prijetno. 
Pa ne delam v JS, dela pa par mojih kolegic in kolegov in vem, da delajo dobro, delajo veliko in delajo za nižje plače kot pa bi jih imeli v gospodarstvu. Res, da priznavajo, da je verjetno manj mobinga, več spoštovanja delovnih pravic, redne plače, a vseeno. Ni pošteno, da se jih podcenjuje in žali samo zaradi tega, ker so zaposleni v JS. In samo zaradi tega si tudi ne zaslužijo naziva, da so banda. Ker niso.

Babica od - 26.03.2020 - 17:09

Tudi sama sem zelo razočarana nad odzivom MK. Sem sicer zaposlena v JS, v javnem zavodu, ki 80 % prihodkov ustvarja na trgu in boli me, ko se vse meče v isti koš.