krpan in druščina postani član

Naslov teme: kdaj se uporabi omejitev pravice do odbitak DDV po 66. e členu in kdaj ne

1201  25.03.2020 - 08:42h / DDV / Avtor: aki / 99 / 3

Tole dilemo imamo. Smo SI davčni zavezanec. Če npr. :
- opravimo poslovno pot v Sloveniji in v zvezi s tem dobimo račun za nočitev v Sloveniji nimamo pravice do odbitka zaračunanega DDV po 66. e členu (pa dejansko je poslovna pot potrebna v zvezi z opravljanjem glavne dejavnosti),
-  ali pa za naročnika SI  znotraj Slovenije opravimo storitev svetovanja in nam pri tem nastanejo stroški nočitve znotraj Slovenije. Ta strošek vključimo potem pri zaračunavanju v ceno svoje storitve, ki jo zaračunamo po splošni davčni stopnji naročniku. Od zaračunanih nočitev si pa odbijamo vstopni DDV. Ali ravnamo v tem primeru pravilno in v skladu s katerim členom ZDDV-1, ali pa bi dejansko morali upoštevati omejitev pravice do odbitka po 66. e členu?


 

Uredništvo - 25.03.2020 - 10:27

Uredništvo - 25.03.2020 - 10:30

Naj dodamo ... v kolikor bi npr. organizirali seminar, kjer bi bilo v ceno seminarja vključena tudi pogostitev, seveda imate pravico do odbitka DDV od npr. prejetih storitev cateringa.

aki - 25.03.2020 - 11:10

Sem pogledala tudi pojasnilo na Superdavkih. Ampak še vedno imam dilemo glede na to, da pa nikjer na vašem računu za seminar ni zaračunana pogostitev, ampak samo storitev seminarja. Iz samega programa seminarja je sicer razvidno, da nudite izobraž. + pogostitev. Ali je potem treba razumeti, da v našem primeru zaračunana storitev nočitve predstavlja del stroška (nočitev+ neodbitni DDV), ki ga vključimo v oblikovanje naše prodajne cene storitve. Pravice do odbitka DDV pa nimamo, ker pri sami storitvi svetovanja ne nudimo hkrati tudi storitve nočitve?