krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vpis višine prispevkov

783  25.02.2020 - 16:21h / DDPO / Avtor: Katja / 100 / 6

s.p. je med letom bil zavarova drugje (imel je popoldanski s.p.) nato pa drufi del leta zaposlen 100% preko s.p. Ali se vpišejo vsi prispevki od popoldanskega in polnega s.p. ali samo polnega? Dve referentki na fursu dva različna odgovora.

neza - 25.02.2020 - 19:18

Samo od rednega s.p., odkljukate pa še opcijo iz delovnega razmerja če je bil prej zaposlen drugje.

Katja - 25.02.2020 - 19:43

Taok smo tudi oddali in referentka zahteva, da vključimo tudi popoldanske. Tako, da sedaj mi nič več ni jasno

Sonncek - 26.02.2020 - 08:43

Vpišejo se samo od rednega s.p., če greste delati davčni obračun preko e-davkov, vam bo že sam izračunal in podal višino prispevkov, recite, da so vam e-davki izračunali in podali tako višino prispevkov. Je pa res, da se je težko prerekati z referenti, oni imajo vedno prav, čeprav velikokrat nimajo pojma. Žal, jih na Fursu premalo izobrazijo.

Neza - res je, da se obkljuka oboje, samo nekateri referenti na Fursu nimajo pojma in zahtevajo samo eno kljukico, pa se pregovarjaj z njimi, tudi, če jim poveš, da ni prav se oni ne dajo. Pa smo spet tam ,,,, Furs ima vedno prav, čeprav velikokrat nima prav.

Jaz sem imela dva primera, najprej redni s.p. potem pa popoldanski sp.
Oba sem naredila obe kljukici in vnesla prispevke od rednega dela. Pri enem je ok. pri drugem pa sem morala popraviti samo kljukica iz delovnega razmerja in brez zneska prispevkov. Vsa leta sem vedno dala obe kljukici in višino prispevkov od rednega s.p., pa do letos ni bilo treba niti 1x popravljati.

???? - 26.02.2020 - 10:12

pravkar govoril z referentko in pravi, da se vpišejo prispevki samo od rednega s.p. (podlaga zavarovanja 05 in 019). Če je nekdo celo leto npr. popoldanski s.p. se samo da kljukica v polje iz delovnega razmerja. 

REMI - 27.02.2020 - 12:03

Imam enake težave, da kontrolorka zahteva, da se v davčni obračun na prvi strani vpišejo le prispevki iz redne dejavnosti, iz opravljanja popoldanske pa ne, vendar se v tem primeru ta podatek ne ujema z izkazom polosvnega izida pod 148a. 
Torej naj prispevke iz naslova opravljanja dejavnosti kot postranki poklic (popoldanski s.p.) preknjižim na nek xy konto za stroške, samo zato, da se bodo podatki ujemali ?

REMI - 28.02.2020 - 09:15

Kaže, da imam dokončni odgovor, potrjen s strani FURS:
- v tem primeru je potrebno označiti obe vrsti obveznega socialnega zavarovanja, tako iz delovnega razmerka kakor tudi iz naslova opravljanja dejavnosti, vpisati pa je potrebno le prispevke, ki so plačani iz naslova opravljanja dejavnosti.