krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV EU

3465  20.12.2019 - 15:07h / DDV / Avtor: LAN / 275 / 1

Imam primer, ko je na računu napisan naslov firme v ZDA, zraven pa je napisano,   VAT ID: EU826018531.  Stranka mi trdi, da je to O.K., in da naredim samoobdavčitev kot  bi npr. za Francoza.... mene pa vseeno skrbi, ker ne vem kako naj to pravilno poknjižim. Opravljena je bila storitev oz. stranka koristi njihovo licenco preko spleta.
Mi lahko kdo pomaga lepo prosim.

Uredništvo - 23.12.2019 - 08:14

Če je prejemnik davčni zavezanec, potem se kraj opravljanja storitev določi na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 - kraj je v Sloveniji. Plačnik DDV je posledično prejemnik storitev - glejte 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1.

Številko, ki jo navaja ZDA, VAT EU ... je dejansko davčna številka za namene DDV, ki jo je moral pridobiti takšen davčni zavezanec, ki opravlja elektronske storitve fizičnm osebam (potrošnikom) na ozemlju Unije. Takšen davčni zavezanec izbere eno državo članico (v opisanem primeru je izbral Veliko Britanijo), kjer bo identificiran za namene DDV in kjer bo oddajal obračune itd. (posebna ureditev ...).
Ker pa je opravil elektronsko storitev davčnemu zavezancu, zgoraj opisano nima neke veljave, saj se posledično uporabi prvi odst. 25. člena ZDDV-1, prejemnik je plačnik DDV v državi sedeža.

Popolna davčna rešitev - v decembru 2019 in januarju 2020 za nove člane lepo in praktično darilo:
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe