krpan in druščina postani član

Naslov teme: zaloge- računovodje

3317  10.12.2019 - 10:52h / Ostalo / Avtor: Anja / 199 / 10

Ali računovodski servisi delate popis zaloge na sedežu podjetja, ali naj se sami popišejo in potem zahtevate samo zapisnik in stanje, ki vam je potem podlaga za knjiženje?

Jaz želim vedno stanje na dan 31.12., ampak zdaj pa želijo da pridem zalogo popisati jaz in se tega otepam, ker sem mnenja da nisem prava oseba za popis, saj nisem strokovno usposobljena za inventuro v zdravstvu, imajo vodjo, ki pa trdi da ona ni odgovorna za popise.

Kakšna je praksa pri ostalih servisih? Res delate tudi popise?

Malinca - 10.12.2019 - 10:59

To pa vsekakor ni zadeva računovodstva!
Vsako podjetje mora to samo poskrbeti, določiti osebo, ki bo zato odgovorna in urediti.
 

Neža - 10.12.2019 - 11:21

Niti slučajno... To ni stvar in naloga računovodskega servisa. Stranke dostavijo popisne liste in stanje zaloge na dan popisa.

Neža - 10.12.2019 - 11:24

Sicer pa, ali nimate v medsebojni pogodbi napisanom kaj je vaše delo in kaj so oni vam dolžni pripraviti in dostaviti? Mi to imamo  in med drugim je v pogodbi napisano, da je obveznost stranke dostaviti popis zalog in osnovnih sredstev na dan 31.12.tekočega leta. 

Anja - 10.12.2019 - 11:37

Neža, imam ampak vseeno je problem:) In trdijo, da so vedno iz računovodstva prišli na popise, zato pa me je zanimalo, kakšne so res prakse drugje.

IO - 10.12.2019 - 11:56

Za sredstva podjetja odgovarja poslovodstvo podjetja. Med kratkoročna sredstva se uvrščajo tudi zaloge. Za popis in stanje zalog ne more odgovarjati računovodja. Računovodja pa mora sodelovati kot strokovnjak pri pripravi popisov. Računovodski servisi preveč poenostavljeno sprejemajo vlogo vodenja oziroma knjigovodenja zalog. Največkrat knjižijo le na podlagi popisov in stanja zalog na koncu nekega obdobja. V praksi ne pregledujejo dejanko pravilnosti knjigovodenja zalog. Računovodje morate razumeti, da odgovarjate za pravilnost vknjižb in posledično na pravilnost izdelave končnega obračuna (bilance stanja,...). Če računovodja ve, da so stanja zalog sporna ali vprašljiva mora prveriti dejansko stanje tudi s pregledom oziroma kontrolo knjigovodskih lisitn s katerimi se evidentirajo spremembe in stanja zalog.

Vleiko napak, ki so lahko namerne ali tudi morda nenamerne se pojavljajo pri vodenju zalog. Skrite rezerve in skrite izgbe se pogosto pojavljajo pri zalogah.

Računovodje se pri zalogah ne morete vedno izgovarjati za nastale napake pri vodenju zalog, češ da je to na strani družbe, ki vam dostavlja dokumente. Pri pomanjkljivem vodenju zalog se skriva veliko neznanja, malomarnosti in nestrokovnosti.

Podjetniki se vedno ne zavedajo kakšen vpliv ima napačno in pomanjkljivo vodenje zalog na poslovanje njihove družbe. Če pa to področje z namenom puščajo v sivi coni potem so odgovorni za napačno poročanje in posledično za davčne nepravilnosti, ki pri tem nujno nastanejo.

 

Anja - 10.12.2019 - 13:03

IO, vse jasno, tudi vem kaj vse za sabo potegnejo nepravilno vodene zaloge oz popis narejen samo da bo Anja srečna,  ampak:) recimo imamo zobozdravnika, pridem k njemu in popišem zaloge. Meni je vse isto, verjetno pa se materiali razlikujejo, razlikujejo se po nazivu, razlikujejo se po nabavni ceni... ( sodelovanja iz strani vodje ambulante ni) , jaz pa vidim samo zobe in cel kup neke mase ki nimam pojma niti kako se ji reče. V tem primeru bom naredila več škode kot koristi, saj ne poznam materialov, zaradi tega pa mislim, da mora popis zaloge voditi strokovna oseba. Ampak če se navežem nazaj na IO, recimo da res po popisu vidimo, da so napake, kaj potem narediti? Gremo osebno še 1x na popis? Kljub temu da nimamo pojma kaj kam paše? Ali ne oddamo bilanc, dokler se nam zdi da je vse ok? Kdaj vemo da je vse ok? Kako na papirju vemo da je vse ok? 

 

tina - 10.12.2019 - 20:02

Poslovodstvo (skupščina, individ. poslovodni organ) sprejme sklep o imenovanju popisne komisije (običajno tri člane). Vi kot računovodja ne morete biti članica te komisije. Le uradno imenovana komisija je dolžna popisati zaloge. Kdo pa vodi blagovno oz. materialno evidenco ?
Tvoja naloga potem je, da uskladiš - najprej knjižno stanje, nato pa knjižiš še morebitne popisne razlike. Navodila za popis in vodenje zalog pa mora dati računovodja.
Seveda pa se popišejo tudi vsa ostala sredstva, terjatve, obveznosti in viri na dan 31.12. Za večino (izven zalog) popisne liste pripraviš ti, popiše pa komisija (tu pa lahko sodeluješ)
Kot računovodja pa tudi ne moreš poznati materialov, zato mora popis - član popisne komisije, vršiti nekdo, ki le-te pozna.

nja - 11.12.2019 - 10:02

Pa, da jih koklja brcne! Razloži jim njihove zakonske dolžnosti in sankcije. Kako zelo ne maram, ko je treba biti tečen in priganjat, pa dopovedovat. Vsakič znova, za isto stvar. 

Popis ne dela računovodja. bemusuncediomidiboh. Še to bi manjkalo. Vodenje zalog jenjihova odgovornost. Prevzemi, izdajnice...Tebi morajo priskrbeti verodostojne listine, to je to. Ti imaš nalogo, da jih kontroliraš in za "ušesa vlečeš". In jih privijaš "kako je pa to mogoče, to se ne skalada, to bo treba vajo ponoviti"...Lahko jim pomagaš v smislu navodil kako naj kaj naredijo, morda programska podpora, če uporabljajo tvoj oz. enak program, tako mi vsako leto eno stranko prek telefona vodima, kako že mora poklikat...

B - 11.12.2019 - 10:49

Računovodja ne more poznati vsega materiala in zato ne more biti niti član popisne komisije pri inventuri.

nika - 12.12.2019 - 07:17

Računovodja nikoli ne popisuje zalog, saj pomeni, da bi lahko prirejali dejansko in knjžno stanje.  Sestavijo popisno komisijo, popišejo zaloge, napišejo inventurno poročilo, direktor izda sklep za knjiženje viškov in manjkov. In to je to. Lahko jim daste kakšen nasvet, pripravite popisne liste... Sama izvedba popisa je pa stvar stranke. 
lp