krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prejeta nepovratna sredstva od Javnega sklada

3259  04.12.2019 - 11:36h / DDPO / Avtor: LidijaF / 145 / 3

Podjetnik normiranec, za katerega vodim evidenco prejetih in izdanih računov zaradi obračunov DDV, ne knjižim poslovnega računa ter ostalih stroškov, mi je slučajno omenil, da pričakuje sredstva od Javnega sklada RS na podlagi pogodbe o sofinanciranju projekta vavčer za.....
Po moje so ta sredstva prihodek in jih je treba upoštevati v obračunu DDD-DDD za 2019.  V njegovem primeru se upoštevajo kot prihodek v celoti na dan prejema. Sklad jih nakaže na podlagi njegovega zahtevka.
Kakšne izkušnje imate drugi?

ALJA - 05.12.2019 - 05:07

Dostaviti Vam mora pogodbo, kjer je vse napisano. Knjiži se celotni znesek pogodbe na razmejitve in v prihodek toliko, kolikor se nanaša na poslovno leto. Ne glede na to, da je normiranec, morate knjižiti tudi izpiske iz TRR, evidenca prejetih in izdanih računov ni dovolj.

LidijaF - 05.12.2019 - 08:04

Meni je vse jasno, večino normirancev knjižim po sistemu dvostavnega knjigovodstva. Je pa res, do so njihovi prihodki okrog 100.000 eur in več. Konec leta pa računovodske servise kličejo ostali normiranci, ki ne "potrebujejo računovodje", jim "ni treba nič knjižiti", ker ne znajo sami oddati davčnega obračuna. Te informacije, da ne potrebujejo računovodje, so povsod na veliko napisane, tudi na Vem točki jim to rečejo.
In če prinese samo izdane račune, pogodbe o prejetih nepovratnih sredstvih pa ne, se naredi davčni obračun samo na podlagi izdanih računov.
še to: od kar se lahko uporablja samo osebni račun tudi za poslovne namene, tega računovodji ne bodo pokazali

ALJA - 05.12.2019 - 08:43

Na žalost je tako ja, problem nastane s takimi pogodbami. Svetujem-mogoče v razmislek-v prihodek tekočega leta bi "vpisala" tisti del sredstev, ki se nanašajo na tekoče leto (delitev po mesecih glede na dobo iz pogodbe), ostalo pripisovala po posameznih letih. Ali pa vpišite v prihodek izstavljene zahtevke (ne glede na nakazilo) - smatrajte jih kot "izdani račun".