krpan in druščina postani član

Naslov teme: prihodki srs 15 (2019)

3153  23.11.2019 - 17:47h / Ostalo / Avtor: prihi / 135 / 5

Podjetje A ima pogodbo z eno izvršilno obvezo (malo podjetje ne rabi več obvez prepoznati) za izdelavo kompleta: programske opreme, dokumentacije in opreme. 30% se zaračuna ob prvem mejniku, 50% ob drugem in 20 ob zaključni predaji. Komplet je popolnoma prilagojem kupcu in nima možnosti alternativne prodaje. V pogodbi je navedeno, da podjetju A pripada izvršljiva pravica do plačila za do tistega trenutka izpolnjenega dela pogodbe.

Na dan 31.12. 2019 ima podjetje A zabeležene stroške  v višini npr. 10.000€ za ta projekt (stroški dela in nekaj stroškov materiala). Kupec ni prejel še ničesar v roke, ker je projekt še čisto na začetku.
Ali po novih SRS:
a) teh 10.000€ ostane na zalogi, ker kupec ni ničesar prejel ali
b) teh 10.000€ postane odhodek leta in se hkrati naknjiži prihodke v višini najmanj 10.000€ (% dokončanega po metodi izložkov), četudi kupec ni ničesar prejel.

Hvala za mnenje, ker so mi ti zapisi SRS 15 prekompleksni in iz njih ne razberem, kaj se šteje za preneseno pri v pogodbi zapisani "izvršljivi pravici do plačila za do tistega trenutka izpolnjeni del obveze".

tina - 25.11.2019 - 08:25

Če projekt še ni prinesel prihodkov in kupec ni ničesar še prejel, nastali pa so že stroški, potem te stroške knjižite na odložene stroške  oz na AČR 190.
Stroški bodo rezultat bremenili, ko bo projeklt kupec prejel oz mu ga boste zaračunali in bo izpolnjeno načelo sočasnosti.

praksa - 25.11.2019 - 08:26

verjetno jih morate voditi na odloženih stroških do pripoznanih prihodkov.
 

prihi - 25.11.2019 - 08:45

Ja kdaj pa je treba pripoznati prihodke po novih SRS 15 v tem primeru - 1) ko imam pravico izdati prvi račun iz pogodbe ali 2) že takoj, ker je postopen prenos zaradi izvršljive pravice do plačila za do tistega trenutka izpolnjeni del obveze?

praksa - 25.11.2019 - 12:05

Mislim da morate uporabiti tale standard.
15.45. Organizacija obvladovanje blaga in storitev kupcu prenaša postopoma (in skladno s tem postopoma pripozna prihodke), če je izpolnjeno eno od naslednjih meril:
a) kupec istočasno z izvrševanjem obveze pridobiva in porablja koristi iz njenega naslova;
b) izvrševanje obveze s strani organizacije ustvari ali poveča sredstvo (npr. nedokončana proizvodnja), ki ga ves čas njegovega ustvarjanja oziroma povečevanja obvladuje kupec; ali
c) izvrševanje obveze s strani organizacije ne ustvari sredstva, ki bi ga lahko organizacija uporabila na drug način, kot je predviden v pogodbi, pri čemer ima organizacija izvršljivo pravico do plačila za do tistega trenutka izpolnjeni del izvršitvene obveze.

prihi - 25.11.2019 - 13:58

a), b) c) so merila za presojo ali je prenos trenuten ali postopen. Tu ni dileme, prenos je postopen, točka c).

Jasno je tudi da se uporabi npr. metoda izložkov. Ni mi pa jasno, kako izmeriti napredek pri postopnem izpolnjevanju izvršitvene obveze točka c). Kaj vse zajema obseg blaga in storitev, ki so že bili preneseni na kupca pri primeru c)?
1) vsa sredstva, ki so kupcu fizično prenešena in jih obvladuje (npr. po postopnih primopredajnih zapisnikih -PPZ-> v večini primerov so to tudi mejniki za izdajo računov) ali
2) vsi stroški, ki smo jih mi že imeli za ta projekt, ker se npr. zaradi te izvršljive pravice šteje, da je vse že kupčevo, četudi fizično ni še nič dobil in je vse še pri nas (ni še nobenega PPZ!)?
3) vsi stroški, ki smo jih mi že imeli za ta projekt, ker se npr. zaradi te izvršljive pravice šteje, da je vse že kupčevo, četudi fizično ni še nič dobil in je vse še pri nas vsi stroški, ki smo jih mi že imeli za ta projekt, ker se npr. zaradi te izvršljive pravice šteje, da je vse že kupčevo, četudi fizično ni še nič dobil in je vse še pri nas (ni še nobenega PPZ), povečani za neko maržo = razumno stopnjo dobička.

Bolj se nagibam razlagi 1, ker pri varianti 2 in 3, če je vse, zaradi te izvršljive pravice, kupčevo, potem bi moral tudi kupec že naknjižiti 31.12. stroške/odhodke (na podlagi česa ?, ker je še brez računa in brez PPZ) za ta sredstva in se mu niti ne sanja, v kakšni višini jih že ima, kar pa je nemogoče.

Lepo, lepo prosim, če kdo ve, kaj je pravilno.