krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo direktorjeve kazni

3085  17.11.2019 - 19:45h / Dohodnina / Avtor: Katja / 116 / 7

Firma in odgovorna oseba sta dobili kazen za prekršek. Oboje je plačala firma.
Direktor v firmi ni zaposlen in tudi ne prejema ničesar po pogodbi o poslovodenju.
Katero vrsto prejemka naj opredelim v REK-1 obrazcu ?
Pa znesek kazni moram verjetno obrutiti, a ne ?

fdgedd - 18.11.2019 - 08:38

direktor naj firmi vrne denar in plača iz svojega žepa

Katja - 18.11.2019 - 08:41

Vem, da bi bilo to najbolj enostavno. Ampak noče. 
 

IO - 18.11.2019 - 08:49

Če je tudi lastnik firme potem v primeru, da noče vrniti denarja to pomeni lahko prikrito izplačilo dobička. Če pa je zgolj direktor in ni lastnik in denarja noče vrniti gre za goljufivo ravnanje direktorja. Če ste računovodja mu morate pojasniti kaj bi moral storiti, če tega noče potem ne prevzemite nase odgovornosti ampak vsja poknjižite terjatev od direktorja! Tudi če vam pisno napiše da napravite nekaj kar ni skladno s predpisi to ni ustrezno in ne zadostuje. Vedno morate ravnati v skladu z predpisi saj za pravilnost vknjižb odgovarjate vi. Če bi vam pa v takšnem primeru grozil z odpuščanjem in podobno pa gre za mobing s strani direktorja in tudi za nagovarjanje k storitvi kaznivega dejanja (goljufivo poročanje, utaja davkov,...)

Extra - 18.11.2019 - 11:30

V takem primeru knjižite pod davčno nepriznane odhodke (globe, kazni), ki povečujejo osnovo za obdavčitev. Če direktor v štartu ne bo plačal iz svojega žepa, ne bo pustil niti, da vspostavite terjatev do njega. Vas razumem, kako je... Glede odgovora IO vse lepo in prav, upam samo, da imate v podjetju urejen pravilnik glede mobinga, določenega pooblaščenca, namestnika ter vse urejeno... 

B - 18.11.2019 - 13:33

Vse kar je napisal IO povsem drži. Treba pa je razumeti delavko, ki je v izredno težki situaciji. Jaz bi napisal direktorju nekaj stavkov v zvezi s tem in tudi opredelil nevarnosti ob inšpekcijskem pregledu ter terjal da to podpiše in tako tudi knjižil. V kolikor bo kontrola je delavka prosta odgovornosti direktor je pa trako vedno  odgovoren za zakonitost dela družbe.

IO - 18.11.2019 - 14:01

Ne drži. Tudi če direktor podpiše karkoli s čimer nalaga knigovodji oziroma računovodji , da naj nekaj poknjiži in če knjigovodja ozuiorma računovodja  ve da to ni v skladu s predpisi in da je možnost davčne utaje vključena, to ne izključuje odgovornosti osebe, ki takšen poslovni dogodek poknjiži. Ko pride do davčnega problema se direktorji vedno izgovarjajo, da za to niso odgovorni češ, da je odgovorna oseba, ki je to poknjižila. To se kaže tudi s tem, da direktorji takšnih navodil nočejo izdajati v pisni obliki. Tudi če bi jih oseba, ki to poknjiži ne more biti oproščena svoje osebne odgovornosti. Ne bodite naivni.

Katja - 19.11.2019 - 13:45

Direktor ni lastnik firme. 
Znesek kazni bom enostavno obrutula, naredila obračun kot drug prejemek iz delovnega razmerja in oddala REK-1 (drug prejemek iz poslovodenja)