krpan in druščina postani član

Naslov teme: poslovna uspešnost

3021  12.11.2019 - 09:59h / Ostalo / Avtor: sonce je / 105 / 5

Ali je nujno, da je višina izplačila dela plače za poslovno uspešnost (44.člen Zdoh2)
za vse delavce enaka?

Neža - 12.11.2019 - 11:36

Pri nas nimajo vsi delavci istega odstotka delovne uspešnosti... V aktih imamo zapisano, da se delovna uspešnost lahko obračuna do njaveč 40% osnovne plače. Eni imajo to raven že doseženo, eni še ne... Delovno uspešnost višamo s stažom delavca pri nas, z njegovo delovno vnemo, samoiniciativnostjo in podobnimi kriteriji.... 

jst99 - 13.11.2019 - 09:25

"Neža"... vi najbrž ne govorite o poslovni uspešnosti po zgoraj navedenem členu, ampak o delovni uspešnosti oz. stimulaciji, ki si jo lahko izplačujete vsak mesec, če imate tako zapisano v aktih in je lahko za vsakega delavca drugačna. Nagrada za poslovno uspešnost po 44. členu ZDoh se pa izplača lahko enkrat letno pod pogoji kot jih navaja "poletje".

Neža - 13.11.2019 - 10:02

Ah ja, se opravičujem... zgrešila bistvo vprašanja.. :) 

poletje - 12.11.2019 - 11:45

Nagrada za poslovno uspešnost se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če velja eden od naslednjih primerov:

Vsi delavci pri delodajalcu imajo pravico do izplačila nagrade za poslovno uspešnost, pravica do izplačila nagrade za poslovno uspešnost in merila za njeno izplačilo so določeni v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni. V splošnem aktu morajo biti pogoji za pridobitev pravice določeni enotno za vse delavce, višina izplačila pa je lahko določena v fiksnem znesku ali v enakem deležu plače posameznega delavca.
S kolektivno pogodbo je dogovorjena možnost izplačila nagrade za poslovno uspešnost po merilih, dogovorjenih v kolektivni pogodbi, ali dogovorjenih na način ali na podlagi kolektivne pogodbe. Če je nagrada za poslovno uspešnost dogovorjena s kolektivno pogodbo, ta ne zahteva, da imajo vsi delavci pravico do izplačila po enotnih kriterijih. Pogoj za ugodnejšo davčno obravnavo v primeru kolektivne pogodbe je le ta, da je nagrada za poslovno uspešnost izplačana enkrat leto vsem upravičencem hkrati.

V zakonu ni določeno, da bi morali vsi zaposleni pri določenem delodajalcu prejeti enako nagrado za poslovno uspešnost, lahko se upravičenost omeji tako, da nagrado na primer prejmejo samo zaposleni, ki so se zaposlili v podjetju po določenem datumu, samo zaposleni, ki so bili prisotni na delu več kot določeno število dni in podobno, če so ti pogoji vnaprej znani in zapisani v splošnemu aktu ali kolektivni pogodbi.

B - 13.11.2019 - 09:38

Približuje se konec leta in vedno več bo tovrstnih vprašanj. Mislim, da je "poletje" dovolj nazorno razložilo stanje na tem področju in ga lahko brez zadržkov uporabite.