krpan in druščina postani član

Naslov teme: računi za reprezentanco , ki so priloga potnim in DDVO

2978  06.11.2019 - 13:50h / DDV / Avtor: Marko / 116 / 4

en "neumesno" , če karikiram , zaposlen 3x na teden gre na službeno pot po slo  k poslovnemu partnerju, ga pelje na pijačo ali malico
a ) vzame račun na firmo ali lahko brez računa na firmo ?
b) kako se potem ta račun zavede al ne zavede v DDV evidnece zaradi (ne)odbitka ddvja.
takih računov je potem malo morje, in vska  taka oštarija je naš poslovni partner le 1x  na 5 let - recimo.. Še to;  če se mora izvesti preko DDV-ja se lahko knjiži prek temeljnice al je treba vsakega partnerja zavesti z njegovo davčno št. v KPR.tnx

ALJA - 06.11.2019 - 14:32

Računi morajo imeti navedbo firme z vsemi podatki (račune brez naziva firme vrnite prinesitelju) Računi so priloga potnega naloga (vedno tudi priloga PN, čeprav bi bili plačani iz TRR). Taki računi ne gredo v evidence DDV.
 

Ani - 07.11.2019 - 06:58

Reprezentanca gre v kinjige DDV-ja, seveda če je račun od SLO stranke in so navedeni podatki od kupca.

Marko - 07.11.2019 - 09:39

tudi jaz sicer  menim , da naj bi šli  v DDV knjige ,

ampak al se morajo glasiti  na firmo ali ni nujno ?
če se npr. ne glasijo na firmo injih imam recimo 10 kom takih računčkov,  ali jih lahko zbirno  knjižim prek kake tememeljne v enkratnem znesku in  vseeno peljem  preko DDVO,?

ali moramo zahtevati od gostilne račun na firmo ( kar sicer spet ni tak prolem. Bolj mi je BREZ ZVEZE slednje, čemur bi se rad izognil:
-  v bazi parnerjev imam že "vse SLO gostilne ",torej nepomembne  partnerje , ki se v  relaciji z  firmo pojavi le 1x,  če se da , tko da je davčno tudi ok.

Morag - 08.11.2019 - 11:30

Torej, pri nas smo se za take primere odločili, da jih ne vpisujemo v knjigo. DDV si itak ne smemo odbijati, tako da.. je pa res, da ima naš direktor večinoma reprezentančne račune iz tujine, nekaj je pa tudi naših.