krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zapiranje d.o.o., napoved dohodnine

2944  04.11.2019 - 11:00h / Dohodnina / Avtor: Marko / 90 / 3

Najprej sem imel od leta 2002 do 2009 s.p. in na ta s.p. leta 2004 kupil tudi nepremičnino. Leta 2009 se je s.p. preoblikoval v d.o.o., nepremičnina se je takrat prenesla na d.o.o.

Oktobra 2019 sem d.o.o. zaprl po skrjšanem postopku. Kolikor vem, moram do konca februarja 2020 oddati napoved za odmero dohodnine od kapitalskih dobičkov.

Zanima me naslednje:
- kako se v tem primeru upošteva s.p. oz. ali vlagam napoved za oboje (torej s.p. in d.o.o. - od leta 2002 do 2019) ali le za d.o.o. (torej za obdobje 2009 do 2019)?
- kaj se upošteva kot vloženi kapital (ali le 7.500 EUR vloženih v d.o.o. ali tudi kaj v zvezi z nepremičnino in če da, kaj)?
- kako se za potrebe napovedi ugotavlja vrednost nepremičnine, ki je z zaprtjem prenesena name?

Vnaprej se zahvaljujem za vse koristne napotke glede te zadeve.

Simbi - 04.11.2019 - 16:44

Tole bi se bilo pa pametno pozanimati pred zaprtjem d.o.o.
Kakorkoli, napoved kapitalskih dobičkov vlagate zaradi odsvojitve deleža v gospodarski družbi, torej d.o.o.
Vrednost kapitala ob pridobitvi je vložek v d.o.o. ob ustanovitvi in morebitna kasnejša vplačila.
Vrednost nepremičnine bi se ob ustanovitvi praviloma morala odražati v višini vložka v d.o.o. - tako kot terjatve, oprema, denarna sredstva..., vrednost nepremičnine ob prenehanju pa mora najprej pravilno ugotoviti d.o.o....
Iz vaših vprašanj sklepam, da precej pojmov nimate razjasnjenih, zato vam predlagam, da stopite do kakšnega strokovnjaka, da bosta "vrgla številke na papir" 

Marko - 04.11.2019 - 18:31

Simbi, hvala za odgovor.

Glede vložkov je zadeva preprosta - ob preoblikovanju s.p. v d.o.o. sem vložil 7.500 EUR (spomladi leta 2009) in to je vse kar se tiče mojih vložkov v dejavnost (v s.p. nisem formalno vložil nič, če se prav spomnim).

Nepremičnina je bila kupljena še kot s.p. (iz sredstev dejavnosti, ne mojih lastnih, in pisana na dejaavnost, ne name kot fizično osebo) in se je ob preoblikovanju skupaj z drugimi sredstvi in obveznostmi prenesla na d.o.o. (to torej ni bil moj vložek, ki bi ga vnašal v napoved, če prav razumem zadeve).

Vrednost nepremičnine nameravam upoštevati po GURS vrednotenju (dobrih 20.000 EUR; računovodsko je vrednost ob zaključevanju še okoli 7.000 EUR). Mislim, da "d.o.o." (torej spet v bistvu jaz) tudi ne bi ugotovil kaj višje vrednosti (najbrž tudi cenilec ne...).

Glede vaših odgovorov:
- napoved vlagam ob zapiranju d.o.o., v katerega se je statusno preoblikoval s.p. (dejavnost je torej trajala vse od leta 2002 in ne šele od leta 2009, ko je nastal d.o.o.); enako napoved bi najbrž moral vložiti tudi ob zapiranju s.p., ali ne?
- ne razumem, kako bi se vrednost nepremičnine ob ustanovitvi morala odražati v višini vložka, če je bila pridobljena v okviru moje dejavnosti (ni bila moja last ob ustanovitvi d.o.o. in torej te vrednosti nisem vložil jaz kot fizična oseba, ampak je šlo za statusno preoblikovanje družbe) in plačana ob nakupu s sredstvi s.p. (ne z mojimi lastnimi sredstvi)

In ja, vprašanje sem zastavil tukaj prav zato, ker nekaterih pojmov očitno nimam razjasnjenih. Bi pa želel pred obiskom načelno precej dragega "strokovnjaka" (ki na koncu ne odgovarja za mojo napoved, ampak za to kazensko odgovarjam sam) želel imeti vsaj približno razjasnjene pojme glede moje konkretne situacije, da bom vsaj razumel, o čem se pogovarjava (konkretne številke očitno niso taaak problem... ;-)).

Marko - 23.12.2019 - 15:59

Ali mi res nihče ne more pomagati s kakšnim pojasnilom / napotkom?