krpan in druščina postani član

Naslov teme: nepovratna finančna pomoč EKO-sklada in uveljavljanje davčne olajšave

2891  27.10.2019 - 16:42h / DDPO / Avtor: subvencija / 148 / 3

Potegujemo se za finančno pomoč eko-sklada, pri nabavi osnovnega sredstva. Ali bo za vrednost OS kljub temu mogoče upoštevati 40% davčno olajšavo v obračunu davka od dohodka pravnih oseb?

pika2 - 27.10.2019 - 19:47

Izračunati boste morali odstotek prejete  subvencije in samo na preostali del boste koristili olajšavo.
 

Opa Zovalec - 30.10.2019 - 09:11

Zakaj pa bi dvakrat zviševali davčno osnovo? Kaj subvencija ne spada med prihodke, ki se ugotavljajo v skladu s SRS?

Neža - 30.10.2019 - 09:40

9. odstavek 55. člena zakona o davku od dohodkov pravnih oseb:

(9) Zavezanec ne more uveljavljati olajšave za investicije po tem členu v delu, ki so financirane iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna EU, če imajo ta sredstva naravo nepovratnih sredstev.

Še pojasnilo Fursa, 
2. izdaja, marec 2019, :

V skladu z določbo devetega odstavka 55.a člena ZDDPO-2 zavezanec ne more uveljavljati olajšave za investicije v delu, ki so financirane iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna EU, če imajo ta sredstva naravo nepovratnih sredstev. Iz te določbe izhaja pravilo, da se olajšava ne more uveljaviti za del navedenih investicij, ki so financirane na drug način iz proračunskih sredstev. Pomeni, da v primeru, če zavezanec za vlaganje v opremo, ki je lahko predmet davčne olajšave po 55.a členu ZDDPO-2, prejme nepovratna proračunska sredstva, potem za to opremo ne more uveljavljati davčne olajšave za celotni znesek vlaganj, temveč le za znesek vlaganj, zmanjšan za znesek že prejetih nepovratnih proračunskih sredstev za financiranje te investicije.

Torej pomeni, da lahko koristite olajšavo za za razliko med investiranim zneskom in prejeto namensko subvencijo, ki je nepovratna.