krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali mi lahko plačo zmanjšajo za sorazmerni del regresa, če jim nisem podpisal izjave

2809  18.10.2019 - 20:20h / Ostalo / Avtor: Klemen / 96 / 3

8. aprila sem se zaposlil za dol.čas - 12 mes. s poskusno dobo 6 mes. Na dan, ko mi je potekla poskusna doba - 6 mes, me je v službi čakal sklep, da poskusne dobe nisem uspešno upravil in so me poslali domov, brez da bi me prej opozorili, da kaj delam narobe.
Po prejemu zadnje plače (za opravljenih 10 delovnih dni) sem ugotovil, da so mi brez razlage nakazali plačo, ki je zmanjšana za sorazmerni del regresa.
Ali je to zakonito in kaj naj storim?
Hvala za strokovno mnenje!

Opa Zovalec - 18.10.2019 - 22:21

Delodajalec ne sme delavcu odtegniti od plače ničesar brez njegove privolitve (izjema so izvršbe, kjer so druge zakonske osnove). Če ste prejeli več regresa, je to treba vrniti, ampak, ponavljam, ne tako, da vam delodajalec odtegne brez pisne privolitve.

Torej - delodajalec ne sme poseči v vašo plačo, vi pa morate vrniti preveč izplačani regres. Oboje je iztožljivo...

Glede na opisano, pa se mi pojavlja dvom v pravilno zaključeno DR zaradi tega, ker niste opravili poskusne dobe. S tem pa nastopi "miškulancija", ki zna bit zelo neprijetna. Brez dobrega odvetnika, ki se pozna na delovno pravo, tu verjetno ne bo šlo... Vprašanje pa je, kakšen bo izplen takega "boja". Če nimate dobrih živcev, veliko časa in dosti denarja...

pic - 19.10.2019 - 11:54

"Opa Zovalec" je napisal vse kar potrebujete. Dodala bi le, da je (včasih) mnenje od ust do ust tisto, ki delodajalca postavi na lestvico dobrih delodajalcev. Danes gre to lahko bolj hitro kot včasih, ko ni bilo interneta... To ni vedno kredibilno, pa tudi sodniška pot ni vedno pravična, pa še dolgotrajna in preveč draga je - razen seveda, če gre za tožbo večje vsote denarja.

ALJA - 21.10.2019 - 10:18

Preverite sklep - če je na njem navedeno tudi, da se bo preveč izplačani regres "poračunal" pri zadnjem izplačilu plače, potem je delodajalec ravnal pravilno.