krpan in druščina postani član

Naslov teme: Opravljena storitev, Hrvaška, DDV

2808  18.10.2019 - 13:42h / DDV / Avtor: Luna / 179 / 1

Pozdravljeni,
prosila bi za komentar oziroma potrditev ali popravek.

Za stranko, ki je davčni zavezanec na Hrvaškem, bomo opravili storitev (spletno trgovino, spletno stran itd,...)
kraj opravljanja je Slovenija, smo davčni zavezanci.
Na računu ne obračunam slovenski ddv in dodam klauzulo obrnjena davčna obveznost, po 1. odst.25. člena ZDDV-1 ali Revers Charge-VAT exempt under ARticle 44 Direktive 2006/112/ES. Pravilno?


Kadar pa gre za podjetje ali osebo, ki nima davčne (na Hrvaškem) ali pri nas v Slo, ali nam ne želi (da imamo pisno seveda) podati davčne ali je nima, pa se obračuna gor DDV.

Pri tem moramo , če izdam z današnjim dnem 18.10. podati rekapitulacijsko poročilo (naslednji mesec), To je do 20.11.? Drži?

Hvala za komentar in lp

Uredništvo - 18.10.2019 - 14:30

Kraj opravljanja storitev je kraj, kjer ima prejemnik (davčni zavezanec) sedež dejavnosti - torej, če je opravljena hrvaškemu davčnemu zavezancu, je kraj na Hrvaškem. Glede ostalega imate prav - "obrnjena davčna obveznost", poročate ga v RP-O in DDV-O do 20. naslednjega meseca ...

Kadar vam prejemnik ni dal veljavne ID številke za namene DDV, ga preprosto obravnavate kot osebo, ki ni davčni zavezanec - kraj je tam, kjer ima izvajalec sedež dejavnosti (glede dokazovanja statusa prejemnika storitev glejte tudi 18. člen Izvedbene uredbe EU št. 282/2011).
Če opravite te storitve slovenskim davčnim zavezancem, ste tak primarno plačniki DDV vi kot izvajalci.

PS: vabljeni na naša praktična izobraževanja:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno