krpan in druščina postani član

Naslov teme: OBNOVA STREHE IN FOTOVOLTAIKA

2757  15.10.2019 - 09:17h / Ostalo / Avtor: Dani / 164 / 1

Pozdravljeni,

streho podjetja smo dali v najem investitorju v sončno elektrarno za dobo 20 let. V sklopu postavitve sončne elektrarne je investitor izvedel sanacijo strešne površine in za nas to ni predstavljalo nobenega stroška. Direktor meni da, ker ima objekt zdaj obnovljeno streho, bi načeloma moral biti tudi več vreden. Ali je možno popraviti vrednost objekta in na kakšni osnovi?
Zanima me tudi ali je po preteku pogodbe investitor dolžan odstraniti fotovoltaične celice in vzpostaviti prvotno stanje strehe?
Lp, Danijela

IO - 15.10.2019 - 09:53

Odpira se več vprašanj. Ali imata družbi med seboj sklenjeno ustrezno pogodbo. Ali je v pogodbi dogovorjena investicija najemnika oziroma uporabnika v tuja osnovna sredstva. Kako je urejena obdavčitev te investicije v povezavi z pogodbo o najemu oziroma o uporabi, ....
Najpre morate razčistiti osnovne relacije, da lahko sklepate naprej.
Kako bo vaša družba ovrednotila vrednost investicije - obnove? Mneim, da iz napisanega ni moč pravilno sklepati. Za kaj več predlagam, da se posvetujete z ustreznim strokovnjakom(davčni svetovalec, strokovnjak za računovodstvo,.., morda bi bila potrebna cenitev?)