krpan in druščina postani član

Naslov teme: KNJIŽENJE -PODIZVAJALCI

2727  11.10.2019 - 09:21h / Ostalo / Avtor: SONCE / 114 / 2

Pozdravljeni !
Prvič se srečujem s tem problemom.
Smo vodilni partner, delamo za ministrstvo.Imamo  partnerja, ki ima podizvajalca.
Izstavili smo fakturo za delo vseh  na Ministrstvo. Ministrstvo bo podizvajalca poplačalo direktno. Naš partner  bo nam izstavil račun, v katerem bo zaračunano njegovo delo in delo podizvajalca.
Po plačilu Ministrstva nam ostaja odprta terjatev v višini dela podizvajalca.
Na kakšen način zapremo to terjatev. Ali nam zadostuje pogodba z Ministrstvom, kjer je striktno napisano, da bodo terjatev podizvajalcu plačali direktno?
Ali moramo napravit kakšno verižno kompenzacijo ali kaj podobnega?
Hvala

IO - 11.10.2019 - 12:09

Ja to se dogaja v praksi. Vedno morajo biti urejena pravna razmerja med udeleženci takšnih transakcij. Menim, da pogodba ministrstva ni dovolj, saj morajo biti terjatve in obveznosti medsebojno pokrite z ustreznimi listinami. Če nekdo plačuje nekaj nekomu drugemu in ne vam potem mora obstajati ustrezna medsebojna pogodba ozrioma pisni dogovor po katerem se vsi trije strnjate, s takšno transakcijo. V praksi podjetja ne poskrbijo za ustrezne pogodbe in potem ko nastopijo težave nimajo ustreznih pravnih podlag za izterjavo. Ministrtvo s takšnim načinom zgolj drži roko nad posameznimi transakcijami. Za kakšno obliko dogovora gre v posameznem primeru je potrebno presojati posebej. Ali gre za pogodbo o nakazilu, pogodbo o odstopu terjatev je potrebno za vsak primer presojati ločeno. Pomembno je, da ker gre za občutljive transakcije, da za vsako transakcijo obstaja ustrezna pisna pravna podlaga.
 

TARA - 12.10.2019 - 10:07

Potrebujete asignacijsko pogodbo, s katero boste zapirali terjatev do ministrstva in obveznost do podizvajalca.