krpan in druščina postani član

Naslov teme: atipični zavezanec izda račun nezavezancu iz UK

2705  08.10.2019 - 19:48h / DDV / Avtor: mp / 106 / 3

Slovensko podjetje, atipični zavezanec za DDV bo opravil storitev za podjetje iz UK, ki ni zavezanec za DDV.

 

- Da, predvidevamo, da bi UK podjetje pred prejemom storitve pridobiti DDV številko. A Kupec pravi, da ne, da do 80.000eur GBP ni zavezan k pridobitvi DDV številke.

- Da, znano nam je, da v primeru, da se kupec ne izkaže z DDV številko bi načeloma SLO podjetje moralo obračunati SLO DDV.

 

Ampak kako pa ravnati v primeru, ko tako storitev opravi SLO atipiči zavezanec, ki SLO davka ne sme obračunati?

 

Uredništvo - 09.10.2019 - 07:39

Kadar gre za storitve, katerih kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 (oz. 44. člena Direktive Sveta 2006/112/ES, ki je prenešen tudi v UK zakon), potem je tudi prejemnik, ki je davčni zavezanec, dolžan pridobiti ID številko za namene DDV.

Če naročnik ne predloži ID številke za namene DDV, torej ga lahko obravnavate kot osebo, ki ni davčni zavezanec (glejte 18. člen Izvedbene uredbe EU glede dokazovanja statusa prejemnika), potem se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi drugega odstavka 25. člena ZDDV-1. Kraj opravljene storitve je tam, kjer ima izvajalec storitev sedež. Slednje pomeni, da se transakcija všteva v znesek 50.000 EUR obdavčljivega prometa. Če se ta znesek s transakcijo ne preseže, potem od transakcije ne obračunate DDV. V kolikor s transakcijo presežete limit, postanete "redni" davčni zavezanec - posledično obračun DDV od opravljene storitve na ozemlju Slovenije.

Pa še naslednje pojasnilo, ki mogoče pomaga:
http://www.superdavki.com/article/7504/ref_cat/41

Vabljeni na katerega izmed naših praktičnih seminarjev:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

Za celoletno davčno znanje pa priporočamo "popolno davčno rešitev":
http://www.superdavki.com/home

mapri - 09.10.2019 - 07:57

Najlepša hvala za pomoč pri razrešitvi dileme.

Vse jasno in bo verjetno prišlo v poštev še kdaj in še komu drugemu.. Hvala!

Uredništvo - 09.10.2019 - 11:25

Ni kaj. Tako je nekako "najlažje" - ker drugače se da tudi na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1, če dokažete, da prejemnik storitev deluje kot davčni zavezanec kot tak (tudi, če vam ni posredoval ID številke - čeprav ne vemo, kako bi izpolnili obveznost predložitve RP-O brez njegove ID številke). Vendar to je "fockanje" s FURS-om.
Če s transakcijo ne presežete mejnega zneska 50.000 eurov, potem naj po našem mnenju postopa po drugem odstavku 25. člena ZDDV-1.