krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV, tujina in meja 50.000€

2666  04.10.2019 - 14:33h / DDV / Avtor: DDVničved / 128 / 1

Pozdravljeni,

Imam s.p. in približno 35k€ letnega prometa. 90% storitev ponujam fizičnim osebam in manjšim podjetjem, ki niso zavezanci, kar pomeni, da bi me vstop v DDV sistem praktično uničil, ker takoj postanem nekonkurenčen.

Imam možnost opraviti storitev za podjetje iz ZDA. Temu podjetju bi izdal račun za dobrih 20k€, kar bi pomenilo, da imam takoj več kot 50k€ letnega prometa.

Kolikor razumem, se v mejo 50.000€ šteje samo promet, ki bi bil predmet DDV obdavčitve in poslovanje z ZDA se v tem primeru ne šteje v to kvoto.

Gre se za digitalne storitve in opraviti naj bi jih šel v ZDA za en teden, kar pomeni, da storitve ne bi opravil na območju Republike Slovenije. Potrebujem kakšno dokazilo o tem in ali je še kaj na kar bi moral paziti?

Malo mi teče voda v grlo, ker podjetje iz ZDA potrebuje odgovor.

Hvala in lp.

Uredništvo - 07.10.2019 - 13:29

V kolikor se kraj opravljene storitve opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 (torej, opravljena storitev ne spada v nobeno posebno pravilo od 26. do 30.d člena ZDDV-1), potem je kraj opravljanja storitev v ZDA, kjer ima davčni zavezanec (naročnik) sedež dejavnosti.
Te transakcije se ne vštevajo v obdavčljivi promet iz sedmega odstavka 94. člena ZDDV-1. Prav tako jih ne vpisujete v DDV-O (niti v RP-O).

Za kaj več pa priporočamo "popolno davčno rešitev"
http://www.superdavki.com/home
ali udeležbo na katerem izmed naših praktičnih seminarjev:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno