krpan in druščina postani član

Naslov teme: zaposlitev, manjko ure, dopust

2656  04.10.2019 - 10:09h / Ostalo / Avtor: Dami / 124 / 4

zaposlili smo delavca, ki bo imel neenakomeren delovni čas -v zimskem času bo imel npr. 4 delovne dni in bo delal povprečno 30-35 ur tedensko, v poletnem času pa bo delal po 6 dni - naj bi delal več kot 40 ure tedensko.
Ali lahko na plačilni listi označim manjko ur? Kako?
Kako določim število dni letnega dopusta? Ali lahko v pogodbo napišem, da v poletnem času, ko je največ dela ne sme koristit dopusta npr. v avgustu?
Hvala za odgovor.
 

B - 05.10.2019 - 08:49

 V kolikor mu ne zagotovite dela za 40 ur tedensko, mu morate razliko plačati kot da bi delal ( razen malice in prevoza). Dopust je povsem druga kategorija in ga delavec koristi v dogovorom z delodajalcem. V kolikor je avgust vezan na sezonsko delo pač ne bo koristil dopusta.

X - 05.10.2019 - 10:20

Je treba kar paziti, da se ne krsijo pravice delavca. Ce ima delavec neenakomerno razporejen delovni cas v zimskem casu npr.od ponedeljka do cetrtka in je zaposlen za 40ur na teden, in ima manjko ur, katere bo pokril v poletnem casu, ko bo opravljal neenakomerno delo vec kot pet dni, mu je potrebno za šesti in sedmi dan obracunat za vse te ure tudi dodatek za neenakomerni delovni cas. Tukaj je se dodatek za delo ob nedejah oz. praznikih itd... Pri tem je potrebno paziti, da ne opravi vec ur kot jih sme po zakanu (nadurno delo). Vsekakor bi bilo potrebno preveritu kaj doloca vas pravilnik o delovnem casu (ce sploh obstaja) in kolektivno pogodbo dejavnosti. In ce dela manj kot 4h mu za tisti dan ne pripada malica. Lp.

X - 05.10.2019 - 10:28

Glede dopusta pa boste nasla odgovor v zgd. Predlagam, da v pogodbi o zaposlitvi tega ne pišete kdaj sme in kdaj ne sme koristiti dopusta. Glejte zgd pravice in obveznosti delavcev in delodajalcev in se raje sklucujte na ta clen. Sicer pa bo delavec z veseljem delal ce bo dobro placan...

Jo?i - 05.10.2019 - 19:46

Vi kot delodakjalec ste zavezani, da delavcu napravite urnik - lahko letni in zimski urnik, vse skupaj mora biti 2088 ur na leto.
Pravilno razporetdite, bo za poleti nareditl kakšno uro več, nikako pa mu ne smete vzeti dopusta.