krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prejem računa za blago od nezavezanca za DDV na Hrvaškem in samoobdavčitev

2576  26.09.2019 - 09:02h / DDV / Avtor: Nina / 113 / 1

Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje.

Smo DDV zavezanci. Pri hrvaškem podjetju, ki ni DDV zavezanec, prav tako ni atipični DDV zavezanec, kupujemo blago. Ker smo v letošnjem letu od omenjenega hrvaškega podjetja dobavili za več kot 10.000 € blaga (cca. 15.000 €), smo podjetje opozorili, da se mora registrirati za DDV zavezanca oziroma za atipičnega DDV zavezanca. Hrvaško podjetje nam je nato odvrnilo, da so zadevo preverili pri svoji računovodji in da pri njih določba - omejite 10.000 € ne velja (sama sem sicer mnenja, da to ne drži - saj določbe EU veljajo na ravni celotne EU).

Moje vprašanje pa je:
Kako z vidika DDV obravnavamo takšne račune? Ali račune evidentiramo tako, kot smo jih prejeli - brez DDV? Ali za račune, ki so pri nas presegli 10.000 €, neredimo samoobdavčitev? Zadeva je še malo bolj komplicirana, ker ne vemo kdaj so oni presegli višino 10.000 € dobav blaga v EU, tako da ne vemo za katere račune bi, v tem primeru, morali narediti samoobdavčitev.

Hvala!

Uredništvo - 26.09.2019 - 09:52

Dejstvo je, da se hrvaško podjetje zaradi teh dobav ni dolžno registrirati za namene DDV na Hrvaškem.

Mejni znesek, ki ga omenjate - tj. 10.000 eur, velja za pridobitve blaga na ozemlju Slovenije, kjer bi moral davčni zavezanec, ki ni identificiran za namene DDV v Sloveniji, vendar pridobiva blago iz drugih držav članic, njegove pridobitve blaga v tekočem/preteklem letu pa presegajo znesek 10.000 eur, pridobiti ID številko v Sloveniji in od pridobitev blaga obračunati DDV. Torej, ta meja nima veze v vašem primeru.

Vi, ki ste prejemnik blaga od hrvaškega malega zavezanca, ne delate samoobdavčitve pri nabavi blaga.

3. člen
(predmet obdavčitve)

(1) Predmet DDV so naslednje transakcije:
[...]
2. pridobitve blaga znotraj Unije, ki jih na ozemlju Slovenije, opravi za plačilo:
a) davčni zavezanec v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, če je prodajalec davčni zavezanec v drugi državi članici, ki v skladu z zakonodajo te države članice ni oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec in ga ne zajema ureditev iz tretjega, četrtega ali desetega odstavka 20. člena tega zakona;

Torej, skladno s 3. členom ZDDV-1 pridobitev blaga ni predmet DDV v Sloveniji.

Je pa lahko seveda težava, kadar hrvaški dobavitelj preseže limit za male davčne zavezance in bi moral pridobiti ID številko za namene DDV na Hrvaškem (pa te obveznosti ne izpolni), posledično bi bila dobava blaga oproščena plačila DDV na Hrvaškem in obdavčena pridobitev na ozemlju Slovenije. Tega pa ne veste ..

Vabljeni na praktični izobraževanji:
- mala in velika DAVČNO RAČUNOVODSKA AKADEMIJA 2019:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/129/mala-in-velika-davno---raunovodska-akademija---praktino-davno-izobraevanje
- SPREMEMBE ZDDV-1 OD 1.1.2020 NAPREJ
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/131/spremembe-zddv-1-od-01012020-naprej