krpan in druščina postani član

Naslov teme: SKUTER

2494  16.09.2019 - 14:52h / DDV / Avtor: Ann / 102 / 4

Stranka je kupila skuter na podjetje. Potrebuje ga za poslovne namene - obiskovanje strank, dostava.
Ali si lahko odbijemo DDV od vsega povezanega z omenjenim vozilom?

pepi - 16.09.2019 - 15:05

Ne.

Ali si od avta, ki ga uporabljate za poslovne namene (obiskovanje strank, dostava) lahko odbijate DDV - NE.

Anka - 17.09.2019 - 07:09

Mislim, da s temi skiterji v zadnjem casu vsi izgubljamo zivce, saj je pojem “skuter” zelo sirok in stranke si ponavadi omislijo tisto “ekolosko” elektricno zadevo, ki jo bo uporabljala namesto avtomobila za po mestu. V 66.cl. Zddv-1 se pravica do odbitka vstopnega ddv ne prizna za osebna vozila in motorna kolesa, pravilnik doloca tarifno oznako motornih koles, ko pa ekonomist(ka) gleda v tiste cilindre in prostornine, postane zadeva stresna, razen pri izjemah, ki so motoristke. Skratka, o elektricnoh zadevah nic, razen ce bi jih vtaknili pod “drugo”. Torej hocem reci, da stranka kupi elektricno zadevo, ki je lahko kolo, skirca ali motor, lahko rabis najprej pognati na noge,da zacne delati elektricni motor, lahko se elektricni motor vzge takoj, lahko gre 20 km na uro, lahko 45 km (mislim, da po zakonu ne, ampak ce se da blokada ven), lahko ima 250 W ali 1500 W, lahko ima sedez ali ne, lahko je obvezna registracija ali ne, lahko izgleda kot obicajni otroski skiro, lahko je malo vecji skiro s sedezem, lahko nekaj, za kar se ne moras odlociti ali je motor ali skiro s sedezem ali pa izgleda kot cisto pravi motor, ki je ocitno na elektriko...Na racunu bo pa povsod pisalo skooter.
Ali lahko prosim kdo po kmecko nam nemotoristom razlozi, kaj je motorno kolo, torej tista rec, od katere se ddv ne sme odbiti, sploh ce je v elektricni izvedbi. Pa resnicno in srcno hvala tistemu, ki bo podal eno normalno razlago za zgornji primer.

Uredništvo - 17.09.2019 - 08:06

Pravilnik podrobneje ureja, katera motorna kolesa so "mišljena" pod točko c) 66. člena ZDDV-1. To so motorna kolesa, ki se uvrščajo v KNCT pod šifro 8711.

Sem se uvrščajo:
Motorna kolesa (tudi mopedi), kolesa in podobna vozila s pomožnim motorjem, z bočno prikolico ali brez nje; bočne prikolice:
Z batnim motorjem in prostornino cilindrov do vključno 50 cm3
Z batnim motorjem in prostornino cilindrov nad 50 cm3 do vključno 250 cm3
skuterji

8711 60
Z električnim pogonskim motorjem
dvokolesa, trikolesniki in štirikolesniki, s pedali, s pomožnim električnim motorjem s trajno nazivno močjo do vključno 250 W

Torej, če odgovorimo Ann, od skuterja si ne morete odbijati DDV, v kolikor ne opravljate dejavnosti dajanja v najem, prevoz blaga in oseb ...itd.

PS: vabljeni na praktično ozobraževanje "mala in velika DAVČNO RAČUNOVODSKA AKADEMIJA 2019":
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

Uredništvo - 24.09.2019 - 10:10

Za člane SuperDavkov oz. DDVpoznavalca smo tudi objavili pojasnilo strokovnjaka na to temo:
http://www.superdavki.com/article/18477