krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV zavezanec - 50.000 skupaj s tujino ali brez?

2482  13.09.2019 - 15:04h / DDV / Avtor: Qm / 92 / 1

Nisem DDV zavezanec in v Sloveniji opravljam dejavnost kjer mi nepotreba po obračunavanju DDV pride prekleto prav. Imam pa možnost izvesti enkratni posel s stranko iz ZDA. S tem enkratnim poslom bi presegel 50.000€ prometa v zadnjih 12 mescih in tega si ne želim.

Se v kvoto 50k€ letnega prometa štejejo tudi prihodki iz tujine? Nekje sem slišal, da se ne. Koliko tega je pa res, se mi pa ne sanja, pa Googlam že kakšno uro.

Uredništvo - 16.09.2019 - 07:26

Odvisno je, kakšna storitev se je opravila in kje je kraj opravljene storitve skladno z določili ZDDV-1.

Iz enega pojasnila FURS ...
"Če je storitev opravljena davčnim zavezancem v tretje države (zunaj EU), slovenski zavezanec za opravljene storitve izda račun brez obračunanega DDV, v skladu s 25. členom ZDDV-1 (in ker nima identifikacijske številke za DDV). Kraj opravljene storitve torej ni v Sloveniji, temveč v tretji državi, zato je ta storitev v Sloveniji neobdavčljiva. Obdavčljiva je v državi, kjer je opravljena. Take neobdavčljive storitve se ne vštevajo v obdavčljivi promet iz 94. člena ZDDV-1, zato se zavezancu zaradi opravljanja teh storitev ni treba identificirati za namene DDV v Sloveniji, razen če njegove obdavčene oz. obdavčljive dobave na ozemlju Slovenije presežejo 50.000 eurov."

Vabljeni na praktični seminar - mala in velika DAVČNO RAČUNOVODSKA AKADEMIJA 2019:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno