krpan in druščina postani član

Naslov teme: RDL - Globa ponovno

2433  10.09.2019 - 10:15h / Ostalo / Avtor: zo.ju / 122 / 10

Tudi naša stranka je pred enim letom ustanovila d.o.o. Postopek je urejala na eni izmed e-VEM točk - na Upravni enoti. Tudi njo ni nihče opozoril, da se mora v roku 8 dni od ustanovitve vpisati še v register dejanskih lastnikov. V petek je oddala podatke v RDL, v roku 20 minut kasneje pa prejme od FURS-a plačilni nalog za 6.000,00 EUR kazni firma in 400,00 direktor. Klicala je na f.urad ki je izdal plačilni nalog in povedala, da je opravila vpis, vendar so ji rekli da je edina možnost sodno varstvo in da je f.urad pravilno ravnal. Čudežno ima uslužbenka ta teden, ko je možnost za pritožbo na dopustu in se z njo nič ne da pogovarjati. Njena sodelavka  je naši stranki rekla, da je storilce in ji očitala da je storila prekršek, ker obveznosti ni izpolnila 9 dan in da je od takrat v prekršku, ter da to, da je oddala vpis 6.9.2019 ne pomeni da ni več storilec prekrška. In kaj naj se sedaj naredi, če ji je že inšpektorica dala odgovor oziroma stališče urada glede reševanja zahteve za sodno varstvo? Danes se očitno več ne splača uradno delati in plačevati sproti davke, saj te na koncu globe za te administrativne vpise, ki jih ima v bistvu AJPES v svojih registrih predrago stanejo. 
Stranko zanima, ali boste plačali globe ali boste vložili zahtevo za sodno varstvo?

MIMI - 11.09.2019 - 07:18

Pozdravljeni,
tudi mi imamo enak primer. Stranka bo sicer vložila zahtevo za sodno varstvo, hkrati pa plačala polovičko, se pravi 3.000 eur na firmi in 200 eur kot direktor (da ne bo izgubila še te možnosti). Če uspe kasneje s sodnim varstvom naj bi potem pomenilo da tudi pravna oseba ni dolžna plačati kazni. Najverjetneje stranka s pritožbo ne bo uspela. Ker si je FURS zadal cilj: pobrati čimveč, da se napolni državna blagajna. Groza! Res še par takih brezveznih kazni in ljudlje ne bodo več želeli delai uradno in bodo zapirali firme in s.p. ter bo država zopet poskrbela da bodo ljudje raje delali na črno in imeli denar v žepu...že tako se nenormalno viša višina mesečnih prispevkov in dajatev, januarja 2020 bo ponovno povišanje...in ne vem, res ne vem če se bo še komu splačalo delati, če mora najprej zaslužiti 400 eur + računovodstvo da si plača, da lahko prvo to pokrije...seveda bodo rajši ljudje držali noge v zrak, dobili socialo in postrani zaslužili še kak dinar na črno!!

Tina - 11.09.2019 - 07:24

Pozdravljeni

Če zahtevate sodno varstvo potem ne smete plačati globe, ker potem to pomeni, da ste priznali prekršek. Sem imela pred kratkim podoben primer. Prosim, pokličite še enkrat na Furs ali Ajpes.

praksa - 11.09.2019 - 07:46

Kopirano iz Ajpes-a.

Obveznosti ugotavljanja in vpisa podatkov o svojem dejanskem lastniku so poleg samostojnih podjetnikov posameznikov, posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov izvzete tudi enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo, pri čemer se skladno z določbo 39. člena ta pojem razlaga na način, da sem štejejo tiste enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo, pri katerih je fizična oseba edini družbenik in hkrati njen edini zastopnik. Ob upoštevanju navedenega je enoosebna družba, katere edini družbenik je pravna oseba, dolžna ugotoviti svojega dejanskega lastnika (ki je lahko le fizična oseba) in ga vpisati v register.

pic - 11.09.2019 - 08:56

Ta predpis je bil sprejet zaradi nekih "lumparij" (ne spomnim se točno kakšnih). Ja, in ponavadi se zaradi nekaj lumpov napišejo zakoni za lupljenje ostalih, ki skušajo delati po predpisih.
Tisti, ki ste dobili te globe, pošljite kopije teh odločb poslancem, pa naj presodijo, če so tako visoke kazne za tak prekršek še normalne. Morda bi bilo dobro, če dobite novinarja, ki bi to predstavil v odmevnih poročilih. Poslanci pa so tisti, ki lahko kaj naredijo, sodišča bolj malo, če so predpisi dovolj jasni...

mr-1 - 11.09.2019 - 10:02

Niti ni logično, da ne bi vpisa v ta register naredili že na e-Vem točki ob registraciji podjetja. Takrat so znani vsi lastniki in tudi poslovodne osebe - ob "veriženju" pa tudi ne bi smela biti težava pridobiti podatke o dejanskih lastnikih podjetij, ki (so)ustanavljajo novo podjetje..

Cicero - 11.09.2019 - 10:46

Naši uslužbenci v imenu države najraje pridobivajo denar na prekrških, ki niso sporni in nanje ne moreš razumno ugovarjati. Pritoževanje v 99% nima smisla, ker je postopek zastavljen tako, da druga stopnja odloča dokončno in nimaš možnosti nadaljnega pravnega varstva. Kadija tuži, kadija sudi so včasih povedali.
Saj je potrebna prijava tudi za društva, zavode,... kjer je tako in tako predsednik oziroma direktor avtomatično določen kot dejanski lastnik. Zakaj bi se torej moral vpisati, če je že iz registra v Ajpesu vse jasno ?
Zaradi potencialnih kazni seveda !!! In seveda ustrezno ovrednotene "pohvale" za uslužbence, ki uspešno lovijo prekrškarje.
Zopet se zaradi lakote države in negativne selekcije v državni upravi vračamo v iskanje vejic in pik ter ostalih kozlarij, saj so strokovno nedorasli pravemu kriminalu in zlorabam.



 

Pia - 12.09.2019 - 00:37

To je ena navadna nesposobnost našega Ajpesa. Vse podatke imajo gor. Po kaki logiki naj bi bil predsednik društva tudi lastnik društva? 
Pa tudi pri naših malih zasebnih podjetjih nimamo kaj tople vode odkrivati. Ajpes naj ustrezno obdela podatke.
Največja neumnost Ajpesa pa je še v tem, da kljub temu, da za neko pravno osebo lahko oddajam podatke o plačah, lahko oddajam bilance in en kup drugih nepotrebnih statistik, za vpis teh podatkov s katerimi že tako ali tako razpolagajo, pa moram od direktorja ponovno pridobiti pooblastilo. Me je en od direktorjev že vprašal, če sem postala že čisto prifuknjena. Pa še zmotil se ni kaj dosti. 

Zajcek - 12.09.2019 - 08:57

Pozdravljeni, samo eno prasanje ali ste globe prejeli po pošti ali preko portala edavki. Hvala

Iza - 12.09.2019 - 11:24

Pa saj te podatke navedemo že ob registraciji oz. eventualnih spremembah? Saj so podatki javni. Zakaj se naj bi to sporočalo spet v en drug sistem-program?

George - 20.09.2019 - 14:46

Mene je doletela kazen RDL in sem poravnal polovičko, sedaj pa ne vem ali bi se pritožil. Problem je v tem da sem bil pred 3 meseci obveščen preko edavkov. Zaradi malomarnosti pa nismo uredili vpis v RDL.
kazen je pa absolutno previsoka, zakaj ni neka normalna kazen do 500€ iz malomarnosti :)