krpan in druščina postani član

Naslov teme: dačna kontrola

2337  28.08.2019 - 10:13h / Dohodnina / Avtor: Karlo / 122 / 4

Pozdravljeni,
Odprt ima s.p. od leta 2012 , vodim enostavno knjigovodstvo, nisem zavezanec za ddv, brez zaposlenih. Do zdaj še nisem imel nobene davčne kontrole.   Zanima me če kdo ve kako je njihova praksa pregledov?  Mogoče kdo ve za koliko let nazaj gledajo poslovanje? na koliko let ponavadi preverjajo poslovanje?  
Hvala
Karlo

Martin Krpan - 28.08.2019 - 15:21

Ni pisanega pravila. Glede na ("nepreverjene" :)) informacije se 90% ukvarjajo s prijavami (sosedov), konkurence, medijskimi linči itd., tako da mnogi "normalni" davčni zavezanci, ki nimajo nekih nihanj v poslovanju (berite - plačujejo davke, nimajo nekih večjih zahtevkov vračil itd.) dolgo časa ne pridejo na vrsto.
Vpišite tudi v google iskalnik - POROČILO FURS za leto (npr.) 2018 in tako tudi osebno dobite le delni vpogled v rezultate njihovega nadzora ...

tina - 29.08.2019 - 06:56

Pregled vršijo za leto, ki ga napišejo za kontrolo, če pa ugotovijo kakšne nepravilnosti, posebno s prikazovanjem neupravičenih stroškov in posledično premalo plačanih davkov, lahko pregled razširijo za preteklih pet let, če pa se tiče nepremičnine pa še več

aninah - 29.08.2019 - 07:17

Večkrat je kontrola vezana na kakšna navzkrižna primerjanja. Včasih pridejo čist slučajno, da bi radi videli. Včasih pa so lahko tudi kakšna odstopanja, ali v navzrkižnih primerjavah ugotovijo razlike. Pridejo pogledat zakaj prihaja do tega. Če pa so kakšni indici, da je še kaj več narobe, potem pa odprejo zadevo in kontrolirajo več področij in tudi pet let.
Zelo dosti je kontrol, ki izhaja iz davčnega potrjevanja računov - večrat je to potrjevanje nepravilno. Nepravilno se vodijo delovne ure in prisotnost na delu, potem pa tej kontroli sledi še delovna inšpekcija.
Pri nas mo zadnjič imeli kontrolo, ker uveljavljamo trošarine in so "baje" iz meseca v mesec večja odstopanja. To smo pojasnili, dali vsa dokazila in v naslednjih dneh dobimo sklep o zaustavitvi.

prakse so zelo različne. Odvisno kdo vam pride gleda in včasih pa je tudi kaj odvisno, kako se obnašate do inšekcijskega organa. 

zastaranje - 02.09.2019 - 08:19

Kar se tiče dela "za koliko let nazaj":
Vsak potencialno "sumljiv" dogodek po zakonu zastara po 5 letih, če v tem roku ne sprožijo preiskave. Če jo v roku sprožijo, zastara po 10 letih. Po zastaranju imaš pravico do "amnezije" in nimajo več kaj za šnjofati.